Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kevät tuo mahdollisuuksia

Kevät on volatiilia aikaa markkinoilla. Maaliskuussa voi tulla hyviä ostopaikkoja. On mahdollista, että osake- ja raaka-ainemarkkinoilla nähdään isompikin korjausliike.

Kevät alkaa hiljalleen, ja osakemarkkinoilla se voi olla todella valoisa. Maaliskuu on erittäin mielenkiintoinen kuukausi pörssissä. Kausivaihteludatan mukaan maaliskuussa on yleensä merkattu vuoden pohjat taakse. Tänä vuonna maaliskuun osalta voidaan saada hyviä ostopaikkoja, joilla kärsivällisiä palkitaan. Markkinat ovat nousseet hiljalleen ylöspäin, ja sijoittajien hermoja koetellaan. Yksittäisissä yhtiöissä on nähty erittäin vahvoja, jopa sadan prosentin nousuja.

 

S&P 500 -indeksin kausivaihteludata

Pidemmällä aikavälillä on nähty useita isompiakin pohjia, jotka ovat asettuneet maaliskuun kohdalle. Vuosina 2003, 2008 ja 2020 karhumarkkinoissa maaliskuu oli käännekuukausi. Vuoden 2022 maaliskuussa alkoi ensimmäinen karhumarkkinaralli, samoin vuosina 2001 ja 2008 karhumarkkinoissa maaliskuu oli ensimmäisen käännöksen hetki. Kevät on jostain syystä volatiilia aikaa markkinoilla.

 

S&P 500 -indeksifutuurit, maaliskuut merkitty valkoisilla nuolilla.

Vastaavasti myös nousumarkkinoissa maaliskuu on ollut tyypillisesti korjausliikkeen hetki. Tässä kuussa on jälleen Fedin korkopäätös ja pääjohtajan Jerome Powellin puhetilaisuus. Tilanteesta tekee erittäin mielenkiintoisen nykyinen asetelma osakemarkkinoilla. Osakemarkkinoiden nykyinen sykli lokakuun pohjilta on venynyt todella pitkäksi. Yhdysvaltojen keskuspankki tekee korkopäätöksen 22. päivä tätä kuuta, ja tämä päivämäärä on hyvä pistää muistiin, sillä se toimii vahvana katalyyttinä. Myöskään geopoliittisia riskejä ei voi unohtaa.

Maaliskuut (vihreät nuolet) ovat olleet tyypillisiä hetkiä korjausliikkeille.

Tällä hetkellä osakemarkkinat ovat olleen noin sata päivää pitkässä nousutrendissä. Vastaavasti dollari lasketteli syyskuun huipulta noin 91 päivän verran viime helmikuun pohjille. Dollari on vahvasti vastuussa osakemarkkinoiden liikkeestä. On hyvinkin mahdollista, että tässä maaliskuussa nähdään isompikin korjausliike osake- sekä raaka-ainemarkkinoilla.

Dollarilla on tilaa liikkua vielä hyvin ylöspäin, mutta pidemmän aikavälin huippujen uskon jääneen jo taakse. Dollari on tällä hetkellä noussut helmikuun pohjasta viisi viikkoa. Yleensä tällaiset pidemmän aikavälin pomput kestävät 7–12 viikkoa. Täytyy siis pitää mielessä mahdollisuus, että isompi korjausliike ajoittuu mahdollisesti huhtikuulle.

Vasemmalla S&P 500 -indeksin ja oikealla dollari-indeksin hintakehitys

Tällä hetkellä suunnitelma markkinoiden suhteen on istua käsien päällä. Todella hyviä ostopaikkoja tulee todella harvoin, arvioilta noin kaksi kertaa vuodessa. Tällä hetkellä on hyvin mahdollista, että sellainen on rakentumassa. Jos tällainen skenaario toteutuu ja markkinat laskevat voimakkaasti, muutkin sektorit tulevat kokemaan kolauksen. Panikointia täytyy kuitenkin pyrkiä välttämään, vaikka salkku punottaisikin. Finanssimaailman uutiset ja sosiaaliset mediat tulevat taas täyttymään maailmanlopun analyyseistä.

Taantumaennustajat ryömivät koloistaan, ja karhut juhlivat innoissaan. Tällainen tyypillinen sentimenttikäännös antaa lisää voimaa nousulle, kun pohjat on saavutettu.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Lakimiehen vinkit: Hoida henkivakuutus kuntoon

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes
 

Osaatko lukea taloyhtiösi tilinpäätöstä?

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Kolme osakevalintaa vuodelle 2024

Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)

Optimisti iloitsee – nuori sijoittaja, älä menetä toivoasi

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Kryptolompakkosiirtoihin tulossa tiukennuksia EU-alueella

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Omien osakkeiden osto-ohjelmat kiristävät taas tunteita – turhaan

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.