Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Jokainen euro on sukupuolesta riippumatta sama

Vaikka suomalaiset säästävät yhä enemmän, on naisten osuus edelleen harmillisen pieni. Osakevarallisuudestakin vain viidennes on naisilla.

Maaliskuussa ylitettiin miljoonan suomalaisen osakkeenomistajan raja. Osakesäästäjien jäsenistä noin 20 prosenttia on naisia, mutta tänä vuonna liittyneistä uusista jäsenistä noin kolmannes.

Sijoittamisen pitäisi olla tasavertaisempaa, sillä jokainen sijoitettu euro on sukupuolesta riippumatta sama.

Säästäminen ja sen myötä vaurastuminen tuovat turvallisuuden tunnetta ja antavat paremman mahdollisuuden oman talouden hallintaan. Jokaisella tulee olla omia säästöjä. Ei riitä, että perheessä vain toinen aikuinen säästää.

Naiset lykkäävät miehiä useam­min aloittamista, koska oma osaaminen koetaan liian vähäiseksi ja osaamisen kartuttamiseen ei ole aikaa. Naiset huolehtivat mieluummin perheestä ja läheisistään kuin itsestään, jolloin myös oman talouden hoitaminen jää helposti taka-alalle. Kun oma talous on hallinnassa, vähenee riski kokea taloudellista väkivaltaa.

Tuore Sijoittajabarometri paljastaa, että odotukset osakemarkkinoilla ovat tasaantuneet sukupuolten välillä aiempaan verrattuna. Naisten usko oman talouden kasvuun seuraavan kuuden kuukauden aikana ei ole juurikaan muuttunut syksyn barometrista, kun taas miesten usko omaan talout­eensa on laskenut.

Näyttää siltä, että naisten sijoitussalkut pärjäävät muuttuneessa markkinassa hieman paremmin. Siihen voi olla monta syytä. Tutkimusten mukaan naiset ovat sijoittajina varovaisempia ja turvallisuushakuisempia, mutta aloitettuaan he saavat miehiä parempaa tuottoa.

Naiset suosivat yhtiöitä, jotka ovat heille entuudestaan tuttuja. He suunnittelevat ostojaan tarkemmin ja omistavat yhtiöitä pidempään kuin miehet, jotka käyvät useammin aktiivista osakekauppaa. Miehet ottavat enemmän riskiä ja ovat kiinnostuneita yhtiön tunnusluvuista, kun taas naiset ostavat hyvän yritystarinan.

Naisille on tärkeämpää sijoittaa vastuullisiin yhtiöihin, joilla on tutkimusten mukaan myös paremmat edellytykset pitkän aikavälin arvonnousulle.
On ollut hienoa huomata, että naisten talousaiheiset ryhmät ovat viimeisten vuosien aikana käyneet kuumina. Ryhmissä kysytään, opitaan ja saadaan vertaistukea. Tämä on loistava asia, sillä on hyvin tärkeää, että sijoittamisen kynnystä saadaan madallettua eri keinoin.

Tarvitsemme sijoituskenttään monimuotoisuutta. Äitienpäivän ja ylioppilasjuhlien lähestyessä vinkkaan sinulle lahjaidean – Osakesäästäjien jäsenyys. Jokaisen kannattaa sukupuolesta riippumatta tulla puolueettoman tiedon äärelle ja liittyä Osakesäästäjiin.

Kannustan pohtimaan, miten sinun mielestäsi tasa-arvo toteutuisi paremmin, ja ryhtymään käytännön toimiin. Miten sinä voisit kantaa kortesi kekoon?

Halusimme toukokuun lehdessä kiinnittää huomiota naisten sijoittamiseen ja asiantuntijuuteen näyttämällä kuvissa vain naisia.

Kristina Bergström

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien viestintäpäällikkö.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Loppuvuoden liikkeisiin perspektiiviä

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Huijari vei bitcoinit - taas

Mika Wahlman

Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.

Musta joutsen on nyt neonjoutsen

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

Intraday-treidaus vs. swing- ja positiotreidaaminen

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Fortumiin tehtävä erityistarkastus

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.