Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Indeksejä vauvasalkkuun

Hajauttaminen on suoja tietämättömyyttä vastaan; siinä ei ole järkeä, jos tietää, mitä tekee. Näin on sanonut eräs Warren Buffett, joka palkittiin vuonna 2006 Osakesäästäjien viirillä. Sanoissa on paljon viisautta. Samassa yhteydessä tulee muistaa, että hänkin vilpittömästi suosittelee matalakuluisia indeksirahastoja, erityisesti S&P 500:aa.

Sinänsä on huvittavaa, että useimmat aloittavat sijoittamisen ja säästämisen indekseillä, ja palaavat siihen harjoiteltuaan osakepoimintaa. Osakepoiminta on ainoa keino saada ylituottoa. Se on erinomainen keino kehittää omaa osaamistaan ja keino päästä yhtiökokoustarjoilujen ääreen.

Ylituoton tekemisessä on harmillisen hankala onnistua: ammattimaisista salkunhoitajista 90 prosenttia häviää vertailuindeksilleen. Yhtiökokousten reaaliosingotkin ovat vaikeasti ennustettavia.

Tästä huolimatta sijoittajakansa kohahti, kun Buffett ilmoitti haluavansa trustinsa sijoittavan 90 prosenttia varoista S&P 500 -indeksiin, kun aika hänestä jättää. Loput tulisi olla käteisenä tai lyhyissä valtionlainoissa.

Otsikoissa on hallitusohjelmassa esitetty Lapsen osakesäästötili (LOST). Nykytiedon valossa valtio joko lahjoittaisi tilille muutaman sadan euron arvosta omistamiensa yhtiöiden osakkeita tai käteistä, jolloin vanhemmat tekisivät osakevalinnat.

Ottaen huomioon Valtionneuvoston kanslian, Solidiumin sekä keskivertovanhemman kyvyn onnistuneeseen osakepoimintaan pitäisi salkkuun ennemmin eksyä indeksi-ETF.

Indeksi hoitaa onnistuneesti osakepoiminnan.

Vai miltä kuulostaisi 500 euron edestä Talvivaaraa vauvasalkkuun? Entä seitsemän-kahdeksan kappaletta Nokiaa kurssihuippuhintaan?

Siinä, missä Solidiumin tuotto on vuodesta 2009 lähtien ollut sijoitetulle eurolle noin 2,70 euroa, olisi Nasdaq 100 tuottanut noin 16 euroa. Buffettin suosima S&P500 tuotti ”vain” noin kuusi euroa. Indeksi hoitaa onnistuneesti osakepoiminnan: luuseriosakkeet on vähintään kerran vuodessa korvattu menestyjillä. Lisäksi osingot on sijoitettu takaisin osakkeisiin ilman suhteettoman suurta kaupankäyntipalkkiota.

Eikö siis olisi yksinkertaisempaa toteuttaa Osakesäästäjien OST 2.0 -malli ja valtio kuukausisäästäisi lapsen lukuun tämän ensimmäisen kolmen elinvuoden aikana 15 euroa kuukaudessa indeksirahastoihin? Hyötynä olisi ajallinen hajauttaminen ja kertalaakia kevyempi fiskaalivaikutus.

Valmiiksi LOST tuskin tulee tällä hallituskaudella, mutta OST:n valmistelun virheistä voisi oppia. Samoja virheitä ei kannata tehdä montaa kertaa, oli sitten kyse kansankapitalismin edistämisestä tai lentoyhtiön merkintäoikeusannista.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Kannattaako panostaa osakepoimintaan vai työuraan?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen, Viisas Rahan kolumnisti ja Osinkoinsinööri-talousblogin kirjoittaja.

”Upea” päivä jälleen suomalaiselle piensijoittajalle

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

Ei lakia vaan politiikkaa kryptomarkkinoilla

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Avioliitto vai avoliitto? Valinnalla on iso taloudellinen merkitys eikä yleinen uskomus pidä paikkaansa

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes

Onko asuntosijoittajan excel rikki?

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja