Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Historia ei ole tae tuotoista, mutta harvassa ovat kymmenten vuosien laskuputket

Viikko on pilalla. Pörssit ympäri maailmaa ovat tulleet reilusti alaspäin maanantaista lähtien, ja salkkuni tuottoprosentti näyttää tulipunaiselta. Tässäkö tämä nyt oli, uusiutuuko finanssikriisi juuri nyt? Juurihan vasta ostin läjäpäin eurooppalaisia osakkeita, ja nyt ne pitäisi myydä tappiolla pois kasvavien tappioiden välttämiseksi.

Yllä kuvattu skenaario lienee tuttu jokaiselle sijoittajalle: pieni turbulenssi markkinoilla nostaa hikikarpalot otsalle ja salkku näyttää miinusta. Tästä huolimatta salkun kehitys viimeisen viiden vuoden ajalta on vahvasti plussan puolella, ja alkuperäisen oman pääoman menettäminen vain kaukainen dystopia. Usein tuntuukin, että monilta sijoittajilta unohtuu helposti pitkän sijoitushorisontin tuomat edut sekä suoja lyhyen aikavälin riskeiltä. Etenkin kun sijoittamisen tarkoitus olisi vaurastuminen pitkällä aikavälillä ja eläkepäivien turvaaminen.

Kyseinen ilmiö ei näy ainoastaan sijoittajien hermoilussa oman salkkunsa sisällön kanssa, vaan myös yhtiöiden johdolle asetetussa paineessa. Liikevaihdon, kassavirran ja tuloksen tulisi nousta kvartaalista toiseen keinolla millä hyvänsä, muutoin yhtiön kurssi sakkaa ja sijoittajat hermostuvat. Kumpi painaa vaakakupissa enemmän, investoinnit parempaan huomiseen ja vahvaan tuloksentekokykyyn myös tulevaisuudessa, vaiko bonukset, lyhythermoisten sijoittajien miellyttäminen sekä nopeat toimenpiteet kvartaalin pelastamiseksi silläkin riskillä, että laatu huononee ja avainasemassa olevat asiantuntijat katoavat? Luonnollisesti myös sijoittajilla on tässä kohtaa peiliin katsomisen paikka, sillä joskus nyt vaan käy niin, ettei tulos kasva maailmantalouden ollessa laskusuhdanteessa ja toimialan murroksessa.

Viime kädessä vastuu onkin sijoittajalla, sillä tämä sijoittaa varojaan oman näkemyksensä toimialan ja yhtiön kehityksestä mukaan. Kuulostaisi siis kannattavalta sijoittaa tulevaisuuden toimialoihin sijoitushorisontin ollessa pitkä. Osinkoaristokratian sijaan yllättävän harva yksityissijoittaja vaikuttaakin analysoivan esimerkiksi tulevaisuuden tutkimuksen tuottamaa dataa tai kansainvälisten trendien luomia syyseuraus-suhteita. Esimerkiksi maailman tämän hetkisen turvallisuuspoliittisen tilanteen ja kansainvälisten jännitteiden pitkittyessä voisi olettaa, että puolustusteollisuuden kysyntä kasvaa, puhumattakaan vaikkapa vedestä, josta tullaan resurssina kokemaan vähintään alueellista niukkuutta ilmastonmuutoksen myötä. Toisaalta esimerkiksi aurinkopaneelien kysynnän oletettava kasvu on jo nähty markkinoilla, ja mainittakoon myös viime aikoina kohinaa aiheuttaneen Beyond Meatin kurssiin lasketut valtavat kasvuodotukset.

Nuoren sijoittajan onkin turha stressata salkun kehityksestä viimeisen kuukauden ajalta, kunhan salkun allokaatio on kunnossa niin toimialan, maantieteen kuin myös trendien suhteen. Vaikka historia ei ole tae tuotoista, niin harvassa ovat ne ajat, jolloin pörssissä olisi nähty vuosikymmeniä kestävä laskuputki. Indeksin kymmenen suurimman yhtiön osingonmaksukyvyn sijaan allekirjoittanut keskittyy etsimään aliarvostettuja tulevaisuuden helmiä.
 

Aaron Romatowski

Kirjoittaja on Nuorten osakesäästäjien aktiivi ja Aalto-yliopistossa opintonsa aloittava kauppatieteiden ylioppilas.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

HISTORIAN HAVINAA: Nylands Aktiebank 1887-1918

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

6.10.2019

Onko edessämme inflaatiota vai deflaatiota?

Sam Laakso

Kulta-asiantuntija, Voima Gold

29.9.2019

HISTORIAN HAVINAA: Olisiko maailma nykyään parempi, jos Karl Marx olisi vain uskonut isänsä neuvoja?

Tomi Salo

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen ja pitkäaikainen sijoittaja.

17.9.2019

HISTORIAN HAVINAA: Privatbankenin tarina

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

13.9.2019

Rapujuhlat jokaiselle lompakolle - Lue vinkit onnistuneisiin Kräftiksiin!

Urbaani elämyshai

- täyttä elämää pörssin ulkopuolella -

6.9.2019

Nuorten talouslukutaito ja sijoittaminen ei ole vain Suomen juttu

Katja Flittner

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi, joka työskentelee lakimiehenä Lexia Asianajotoimisto Oy:ssä.

16.7.2019

Tekninen analyysi osoittaa: kurssilaskulle on vielä tilaa

Tomi Salo

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen ja pitkäaikainen sijoittaja.

5.6.2019

Osinkoansat mietityttää

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii Suomen Osakesäästäjien koulutusvastaavana sekä yrittäjänä ja sijoitusvalmentajana.

24.5.2019

Suomen pörssistä löytyy tällä hetkellä minun mielestäni ainakin 20 osinkoansaa.