Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Waasan Osake Pankin talo Eteläesplanadilla, Lähetyskirjakauppa, Helsinki, kustantaja 1900–1929. Museovirasto, Historian kuvakokoelma.

HISTORIAN HAVINAA: Wasa Aktiebankin renessanssipalatsi toi tuulahduksen Italiaa Helsinkiin

Jyhkeä hiekkakivinen Wasa Aktiebankin talo seisoo Eteläesplanadin ja Kasarminkadun kulmassa. 

Rakennuksen keskellä katon rajassa voi edelleen nähdä vaakunan sekä pankin nimen. Rakennus on hyvin omaleimaisen näköinen ja sen esikuvan voi löytää Tukholmasta Hamngatanilta, jossa nykyään toimii Hallwylska-museo. Rakennuksen julkisivun arkkitehti, ruotsalainen John Settergren opiskeli arkkitehtuuria Tukholmassa ja hänen esikuvanaan toimi ruotsalainen arkkitehti Isak Gustaf Clason, joka oli Hallwylskan yksityispalatsin arkkitehti. Muitakin Settergrenin suunnittelemia rakennuksia on Helsingissä runsaasti. 

Wasa Bankin rakennus on alusta saakka suunniteltu pankkikäyttöön, pankkikonttoriksi. 1860-luvulta alkanut teollistuminen huipentui vuosisadan lopulla, johon myös Wasa Bankin rakennushanke osui. Tuolloin kasvaviin kaupunkeihin rakennettiin runsaasti julkisia rakennuksia, kuten pankkeja sekä vakuutuslaitoksia. Konttorisuunnitelmat laati helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjerna, jossa Settergren tuolloin työskenteli. Rakennuksen alimmassa kerroksessa sijaitsivat pankin tilat sekä suuri pankkisali, ylempiin kerroksiin oli suunniteltu asuinhuoneistoja.

Vaasan Osake-Pankki eli Wasa Aktiebank perustettiin vuonna 1879 Vaasassa. Liikepankki toimi erityisesti pohjalaisten viljakauppiaiden pankkina ja vanhoissa osakekirjoissa voi nähdä tyyliteltyjen viljalyhteiden kuvia. Vaasan keskustassa Kurtenian talossa sijaitsevan pääkonttorin lisäksi pankilla oli 23 sivukonttoria ympäri Suomea, esimerkiksi Oulussa, Porissa ja Porvoossa sekä Pohjanmaan alueella ja Helsingissä. 

Pankkihankkeen kantavana voimana toimi vaasalainen Joachim Kurtén, joka järjesti osakeannin ja perusti pankin vaasalaisten kauppiaiden ja liikemiesten kanssa. Kurtén oli Vaasassa hyvin näkyvä hahmo, kauppaneuvos ja valtiopäiväedustaja. Pankkihanke aloitettiin vuoden 1878 syksyllä. Seuraavana syksynä 4.8.1879 pankki avasi ovensa myös yleisölle. Kurtén itse toimi pankin johtajana kaksikymmentä vuotta, sen perustamisesta vuoteen 1899 saakka. Pankin osakepääoma oli perustettaessa 1,5 miljoonaa markkaa, jaettuna 500 markan nimellisarvoisiin osakkeisiin. Wasa Aktiebank toimi itsenäisenä pankkina vuoteen 1920 saakka, jolloin se yhdistyi helsinkiläisen Landtmannabankenin ja Turun Osakepankin kanssa Suomen Liittopankiksi. Yhdistyessään Wasa Aktiebankilla oli 160 miljoonan markan talletukset.

Eteläesplanadin palatsimainen rakennus on rakennettu vuosin 1898-1899 aikana. Aluksi rakennuksesta valmistuivat neljä ensimmäistä kerrosta ja hieman myöhemmin viides kerros ja ullakkokerros. Rakennuksen punasävyinen Orsan hiekkakivi on tuontitavaraa Ruotsista, Taalainmaalta ja sen toimitus viivästyi rakennusvaiheessa hieman. Tämän vuoksi ylimpien kerrosten julkisivut jouduttiin aluksi verhoamaan laudoilla. Pankkirakennus on ulkoasultaan hyvin epäsuomalaisen näköinen. Sen esikuvana on venetsialais- ja espanjalaistyylinen renessanssipalatsi. Kertaustyylien käyttö oli vuosisadan vaihteessa hyvin yleistä julkisivujen arkkitehtuurissa. Rakennuksen kulmissa on pienet sievät tornit. 

Kuten muitakin aikakautensa rakennuksia, myös Wasa Bankin taloa on vuosikymmenien saatossa modernisoitu, korjattu ja muutettu useampaan kertaan sekä pankkisalin että ylempien kerrosten osalta. 30-luvulla rakennukseen lisättiin esimerkiksi hissi. Vuonna 1976 pankkisalin osalta tehtiin palauttava korjaus. 

Rakennuksen kaunista ulkoasua pääsee ihailemaan parhaiten Esplanadin puistosta käsin. Nykyään rakennus on toimisto- ja pankkikäytössä.
 

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Platformit jyräävät

Arimatti Alhanko

Työskentelen luxemburgilaisessa perhetoimistossa jossa vastaan meidän osakesijoituksista. Sitä ennen toimin salkunhoitajana ja analyytikkona Luxemburgissa ja Ruotsissa. Sain ensimmäisen työpaikkani kreikkalaisesta ravintolasta 13-vuotiaana. Olen diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Minut tavoittaa parhaiten LinkedInin, Twitterin (@ArimattaA) tai sähköpostin (arimatti.alhanko@gmail.com) kautta. 

24.2.2021