Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nuoren Karlin kotona taisi kyteä vallankumouksellisia ajatuksia, jotka hänen kohdallaan roihahtivat täyteen liekkiin.

HISTORIAN HAVINAA: Olisiko maailma nykyään parempi, jos Karl Marx olisi vain uskonut isänsä neuvoja?

Oliko Marx köyhyydessä elänyt sorrettu vai utopioitaan rakentava hyvinvoiva porvari, joka ei ollut nähnyt kurjuutta muualla kuin kerjäläisen pyytäessä ropoa kadulla?

Viisaan Rahan juttusarjassa "Historian havinaa" tarkastellaan pörssiin ja talouteen liittyviä menneitä tapahtumia tai ilmiöitä enemmän ja vähemmän vakavasta näkökulmasta.

Tomi Salo tutkailee osakesijoittajan ja tavallisen säästäjän pahinta painajaista Karl Marxia, jonka oppien mukaan säästäjä on lähinnä riistäjä.

Kuten moni vallankumouksellinen kautta aikojen, nuori Karl tutustui kapitalistisen järjestelmän epätasa-arvoon jo nuorena. Ei kuitenkaan siksi, että hän olisi ollut kapitalismin sortama vaan tarpeen vaatiessa hän sai etuja silloin, kun omat taidot ja kyvyt eivät riittäneet.

Karlin isä Herschel Marx tuli varakkaasta juutalaisesta suvusta, joka omisti lukuisia viinitarhoja Moselin viinialueella. Moselin alue sijaitsee kauniilla Reinin alueella etelä-Saksassa lähellä Ranskan rajaa. Suosittelen käymään, jos suunnitelmissa on tehdä lomamatka linjan Karlsruhe-Ludwigshafen länsipuolelle. Varsinkin Schweigen-Reitenbachin pikkukaupungista alkava, Rein -joen länsipuolella kulkeva Weinstrasse, joka kulkee läpi pikkukaupunkien ja päättyy Bockenheim an der Weinstrasse kaupunkiin on tutustumisen arvoinen. Parhaiten matka taittuu autolla.

Palataanpa kuitenkin takaisin 1800 -luvulle ja Karlin elämään. Karlin isä Herschel, myöhemmin saksalaisittain Heinrich, toimi myös juristina ja oli mukana uudistamassa Preussin lainsäädäntöä, mikä oletettavasti lisäsi suvun arvostusta ja varallisuutta.
Karl syntyi Trierin pikkukaupungissa Etelä-Saksassa 1818 ja hänen isänsä ja äitinsä puolelta suvussa oli juutalaisia rabbeja.

Karlin isä Hercshel oli sukunsa ensimmäinen, joka hankki maallisen sivistyksen kouluttautumalla juristiksi ja hylkäsi juutalaisuuden sekä vaihtoi etunimensä Herschelistä saksalaisittain Heinrichiksi ja liittyi luterilaiseen kirkkoon. Tuohon aikaan tämän on täytynyt olla tiiviissä yhteisössä jotain aivan poikkeuksellista. Nuoren Karlin kotona taisi kyteä vallankumouksellisia ajatuksia, jotka hänen kohdallan roihahtivat täyteen liekkiin. Ehkä todellinen syy taisi kuitenkin olla raha ja valta. Heinrich pääsee arvostettuun valtiolliseen virkaan paremmin kuin Herschel.

Isä Marx halusi Karlista oppineen ja varakkaan, odotettavasti jatkamaan suvun liiketoimia ja laittoi Karlin hienoihin kouluihin. Kun Karl oli vain keskitason oppilas, suvun suhteista ja varallisuudesta oli hyötyä. Kun Karl ei muuten olisi päässyt Trierin lukioon, Heinrich kävi juttelemassa koulun rehtori Hugo Wyttenbachin kanssa, joka oli hänen ystävänsä.

Tasa-arvoisessa ja oikeudenmukaisessa skandinaavisessa nyky-yhteiskunnassa Karl olisi käynyt peruskoulun, lukion ja päätynyt ikuiseksi ylioppilaaksi. Tuolloinen kapitalistinen järjestelmä mahdollisti hänelle kuitenkin paremmat lähtökohdat ja tulevaisuuden kuin hänen oppejaan noudattavassa nyky-yhteiskunnassa on mahdollista.  

Wyttenbach oli kuitenkin ajatusmaailmaltaan liberaali ja inhosi tuon aikaista konservatiivista hallintoa. Koulussa oli opettajina useita liberaaleja humanisteja ja aatteen palo lienee tarttunut nuoreen Karliin jo koulussa. Poliisi kuitenkin teki ratsian kouluun, takavarikoi tuolloiseen yhteiskuntaan liian liberaalia kirjallisuutta ja viranomaiset korvasivat useita opettajia perinteisemmin ajattelevilla.

Nuori Karl oli kiinnostunut haaveilusta ja valitsi Bonnin yliopistossa oppiaineikseen filosofian ja historian, mutta isä vaati poikansa opiskelemaan juridiikkaa ehkä toivoen pojan jatkavan suvun menestyneitä liiketoimia. 

Opintojaan paremmin Karl menestyi naimakaupassaan onnistuessaan saamaan vaimokseen Preussin ylhäisöön kuuluvan sivistyneen paronittaren Jenny von Westphalenin. Marxin tuleva vaimo oli purkanut kihlauksensa nuoren aristokraatin kanssa ja valinnut prinssikseen tavallisen nuorukaisen joka oli vapautettu asepalveluksesta "heikon terveydentilan" takia. Kihlaus aiheutti aatelisten keskuudessa skandaalin. Hyvä aatelisnainen meni suorastaan hukkaan suostuessaan avioitumaan keskiluokkaisen virkamiehen pojan kanssa.

Avioliitto oli odotettavasti Karlille tuottoisa. Kun pääomasta kirjoittaminen ei tuonut tuloja, vaimon suvulta riitti kapitaalia mukavaan elämään ja pohdintaan siitä, miten kapitalisti riistää työläisen palkan yli jäävän lisäarvon itselleen. Karlin ei kuitenkaan tarvinnut elää vaimoltaan saaman taskurahan turvin. Jos on sattunut syntymään oikeaan sukuun, voi tarpeen tullen pyytää muitakin sukulaisia auttamaan "tilapäisissä rahavaikeuksissa". Karlin setä Benjamin Philips oli pankkiiri ja teollisuusmies, joka lainasi rahaa Karlille ja tämän vaimolle, kun he joutuivat muuttamaan pois Saksasta Karlin kirjoitettua tuolloiseen Saksaan ajatuksiltaan liian radikaalin teoksensa Pääoma (Das Kapital). Philipsin suvun yhtiöitä on myös Philips Electronics, jonka tuotteet lienevät tuttuja useimmille lukijoista. Kun Karl kirjoitti kapitaalista ja arvosteli kapitalisteja, muu suku rahoitti Karlin haaveilua ja utopioita liiketoimillaan.

Marxin perheen elämä Lontoossa oli ankeaa ja he elivät köyhyydessä, kun suvun taloudellinen tuki päättyi. Karlilla oli vaimonsa kanssa seitsemän lasta, mutta kurjuuden takia vain kolme heistä eli aikuisikään saakka. Toimittajan työ radikaaleissa vasemmistolaislehdissä toi heikosti tuloja eikä suku ilmeisesti ymmärtänyt tarpeeksi Karlin hengentuotteita tarjotakseen hänelle keskiluokkaisen elintason.

Karlin ystävä ja aateveli Friedrich Engels tuki taloudellisesti Marxin perhettä heidän asuessaan Lontoossa. Engelsin isä omisti kaksi suurta tekstiilitehdasta, toisen Englannissa ja toisen Saksassa, joten Friedrich itse oli vapaa työnteon orjuudesta. Karl oli omakohtaisesti huomannut, että sosialistin on elettävä käsi toisen taskussa. Luonnossahan tällainen parasitismi on varsin yleistä, parasiitin on vain huolehdittava, ettei syö isäntäänsä hengiltä.

Karlin terveydentila oli heikko ja myöhemmin on arveltu hänellä olleen ongelmia maksan toiminnassa sekä mahdollisesti myös ihosairaus hidradenitis suppurativa, jonka nykyään tiedetään aiheuttavan psyykkisiä muutoksia ja mielialahäiriöitä. Karlin terveydentilaa heikensi vielä hänen tuhoisa elämäntyylinsä: alkoholin käyttö, runsas sikarien polttaminen, epäterveellinen ruokavalio ja uniongelmat.

Karl Marxin kuoltua 1883 hänen lapsistaan oli elossa enää kaksi aikuista tytärtä Eleanor ja Laura, joiden kummankin puoliso oli ranskalainen sosialisti. Karlin paras kaveri Friedrich Engels testamenttasi "merkitsevän osan" varallisuudestaan Karlin tyttärille helpottaakseen heidän köyhyyttään. Tuo "merkitsevä osa" vastasi vuoden 2011 rahassa 4,8 miljoonaa US dollaria. Tällä summalla pari sosialistia eli jo varsin mukavasti tekemättä mitään oikeaa työtä. Tuntuu siltä että sama ajatusmaailma on jatkunut sosialistien parissa meidän päiviimme asti.

Ehkä maailma olisi nykyään parempi jos Karl Marx olisi vain uskonut isänsä neuvoja, keskittynyt juridiikkaan ja kartuttanut sukunsa pääomaa. 


 

Tomi Salo

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen ja pitkäaikainen sijoittaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Pörssiromahdus tuli – olitko valmis?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

16.3.2020

Tiedätkö, mihin sijoitat?

Timo Marttila

Kirjoittaja on tamperelainen media-alan yrittäjä ja Pirkanmaan Osakesäästäjät ry:n hallituksen jäsen. Hän toimii Viisas Raha -lehden vt. päätoimittajana.

13.3.2020

Takana erinomainen sijoitusvuosi, jatkuuko nousu?

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

6.3.2020

Paniikki on sijoittajan paras ystävä

Aki Pyysing

Kirjoittaja on ollut pokeriammattilainen 25 vuotta ja sijoittanut spekulatiivisesti osakkeisiin 34 vuotta. Hän kirjoittaa sijoituskolumnia sivustolla www.sijoitustieto.fi

5.3.2020

Paranna kassavirtaasi ja maksat vähemmän

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja

25.2.2020

Osakesäästötili vs arvo-osuustili

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii Suomen Osakesäästäjien koulutusvastaavana sekä yrittäjänä ja sijoitusvalmentajana.

30.1.2020

Mitä jos et saisikaan odotettua määrää eläkettä?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja

22.1.2020

Kullalle on tulossa kova alkuvuosi

Sam Laakso

Kulta-asiantuntija, Voima Gold

2.1.2020

Osakesäästäjillä tapahtumarikas vuosi 2019

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

20.12.2019

Optimistien vuosi

Timo Marttila

Kirjoittaja on tamperelainen media-alan yrittäjä ja Pirkanmaan Osakesäästäjät ry:n hallituksen jäsen. Hän toimii Viisas Raha -lehden vt. päätoimittajana. 

20.12.2019

Miten aloittaa sijoittaminen?

Jesse Viljanen

Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.

5.12.2019

Monet ihmiset ovat lähivuosina alkaneet kiinnostua sijoittamisesta vaurastumisen muotona ja työkaluna oman eläkkeen turvaamiseksi.

Osakesäästäjien perustehtävä on puolustaa yksityissijoittajan etuja

Timo Rothovius

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

15.11.2019

Korkomarkkinan kädenvääntö, nousevatko korot vai eivät

Sam Laakso

Kulta-asiantuntija, Voima Gold

15.11.2019

HISTORIAN HAVINAA: Nylands Aktiebank 1887-1918

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

6.10.2019

Onko edessämme inflaatiota vai deflaatiota?

Sam Laakso

Kulta-asiantuntija, Voima Gold

29.9.2019

HISTORIAN HAVINAA: Privatbankenin tarina

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

13.9.2019

Rapujuhlat jokaiselle lompakolle - Lue vinkit onnistuneisiin Kräftiksiin!

Urbaani elämyshai

- täyttä elämää pörssin ulkopuolella -

6.9.2019