Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Graafit auttavat treidaajia

Treidaajan tärkein työväline on tietenkin kurssigraafi. Kurssigraafi kertoo yleensä kaiken tarpeellisen informaation yleiskuvasta.

Esimerkiksi trendin suunnan, vahvuuden, historiallisen liikkeen ja niin edelleen. Graafeja on erilaisia: viiva, kynttilä, renko ja niin edelleen. Yleisin graafityyppi treidaajilla on kynttilägraafi, josta alla esimerkkikuva. Kynttilägraafi yksinkertaisuudessaan kertoo: avaushinnan, päivän ylimmän ja alimman hinnan sekä sulkemishinnan. Kynttilägraafi näin ollen kertoo enemmän informaatiota, kuin esimerkiksi viivagraafi. Treidaajan on mahdollista käyttää myös erilaisia graafeja erilaisiin tarkoituksiin.

Haluaisin kertoa enemmän Heikin Ashi -kynttilägraafista. Yksinkertaisuudessaan Heikin Ashi -kynttilät ovat ”siistimpiä” kuin tavalliset kynttilät. Tavalliset kynttilät muodostuvat avaus, sulku, korkeimmasta ja matalimmasta hinnasta, niin kuin alussa mainitsin. Heikin Ashi -kynttilä ottaa huomioon edellisen kynttilän hinnankehitystä. Kaavat kynttilöiden muodostumiselle ovat seuraavanlaiset:

Lähde: Investopedia

 

 

Vasemmalla Heikin Ashi -viikkokynttilät ja oikealla tavalliset viikkokynttilät.

Graafilla Heikin Ashi -kynttilät näyttävät tältä. Heikin Ashi -kynttilöitä kutsutaan syystäkin ”trendikynttilöiksi”. Nämä kynttilät näyttävät siltä, että kohde-etuus graafilla on noussut 17 viikkoa putkeen. Oikealla graafissa nähdään, että väliin mahtuu oikeasti neljä laskuviikkoakin. Heikin Ashi -kynttilät ovat varsinkin aloitteleville treidaajille äärimmäisen hyvä työkalu. Minulle ja monelle muulle treidaajalle uran alussa vaikeinta oli voittojen juoksuttaminen. Välillä nykyäänkin se luo haasteita. Kohde-etuuksissa, joissa volatiliteetti on tyypillistä korkeampi, tuo Heikin Ashi helpotusta treidaamiseen.

Graafissa esimerkkinä öljyn 30min kynttilät, vasemmalla Heikin Ashi ja oikealla tavalliset. Graafilla nähdään kurssilasku ja perään koko lasku kurotaan umpeen. Jos kuvitellaan, että arviolta 70,50$ hinnasta ollaan otettu long treidi, niin kumpaa graafia käyttäen olisi helpompaa juoksuttaa voittoja? Tavallisella kynttilägraafilla nähdään muutamia punaisia kynttilöitä vihreiden kynttilöiden välissä. Punaisissa kynttilöissä on myös pitkä häntä yläpuolella, mikä kertoo yleisesti myyntipaineesta. Jos ollaan long puolen treidissä ja tällaisia kynttilöitä alkaa näkyä, voi se johtaa treidaajan psykologisiin ansoihin. Heikin Ashi -graafilla taas ei näy tällaisia kynttilöitä. Jokainen kynttilä nousussa on vihreä, joka luo helpotusta treidaajan psykologiaan pysyä treidissä. Heikin ashi -kynttilät voivat myös olla tukena pidemmissä treideissä esimerkiksi päivä- ja viikkotasolla. Olen myös huomannut, että Heikin ashi -kynttilät auttavat enemmän short-puolen treideissä. Yleensä sanotaan, että ”markkinat kulkevat portaita ylös ja hissillä alas”. Tämä pitää osittain paikkansa eli ylös mennään hitaasti ja varmasti, mutta laskut ovat jyrkkiä sekä lyhyitä.

Graafilla öljyn laskutrendi vuosilta 2022–2023. Vasemmalla graafissa Heikin ashi -kynttilät ja oikealla tavalliset kynttilät. Vasemmassa graafissa laskutrendi on mielestäni selkeämpi, sillä laskutrendissä näkyvät korjausliikkeet ikään kuin ”poistuvat” graafista. Vihreät vahvat nousupäivät näyttävät Heikin ashi -kynttilöinä tavallisilta laskupäivän kynttilöiltä.

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Bitcoinin syntymästä 15 vuotta

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.

Nuoren sijoittajan kanssa käyty keskustelu kiteytyi tähän: Ei kannata pelätä

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Osat ovat osin vaihtuneet, mutta kaikkien väri on punainen

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Sama yhtiö voi olla hyvis tai pahis – vastuullisuus ei ole yksiselitteistä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Mitä tapahtui Stora Enson sijoittajaviestinnälle?

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Huiput vetävät puoleensa

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.