Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Edessä on hankalat hallitusneuvottelut – vihervasemmiston kompromissivalmius joutuu testiin

Suomen poliittiset viisarit siirtyivät pari piirua vasemmalle. Eduskuntavaalien tulos ennakoi pitkiä ja vaikeita hallitusneuvotteluja. Säästämisen, sijoittamisen ja kansankapitalismin kannalta ei ole odotettavissa dramatiikkaa. Osakesäästäjä voinee nukkua yönsä rauhassa myös tulevan hallituksen aikana.

Toisaalta sijoittajan kannalta tärkeät uudistukset, kuten pienten osinkojen verovapaus tai osakesäästötilin ylärajan poistaminen tai nostaminen, tuskin etenevät, kun vaalien voittajapuolueiden agendalla ovat ensisijaisesti sinänsä tärkeät maahanmuutto, vanhuspalvelut ja ilmaston lämpenemiseen liittyvät huolet.

Valtionyhtiöiden yksityistäminen hidastuu ja työelämän uudistuksia valmistellaan, jos ylipäätään valmistellaan, Hakaniemessä. Julkiset investoinnit infraan ja koulutukseen toivottavasti etenevät, mutta yritystukien poistaminen tai uudelleen suuntaaminen tulee olemaan yhtä vaikeata kuin ennenkin. Terveysteknologiaa ja cleantech-yrityksiä kannattaa kuitenkin tarkastella mahdollisina sijoituskohteina myös jatkossa. 

Poliittinen retoriikka oli käydyissä vaaleissa kovaa. Vaalitulos ei kuitenkaan anna selkeää mandaattia millekään puolueelle. Enemmistöhallituksen muodostamiseksi tarvitaan ainakin kolme keskisuurta puoluetta ja tilkkeeksi pari pienempää.
Jokaisen tulevan hallituspuolueen täytyy tehdä kompromisseja. Sosiaalidemokraatit joutuvat perumaan tai ainakin liudentamaan vaalilupauksiaan kalliimmasta päästä, ja kuuntelemaan herkemmällä korvalla myös valtiovarainministeriön virkamiehiä. Perussuomalaisten hallitustien tukkeena ovat puolueen maahanmuuttolinjaukset. Jos maahanmuuttoa vaikeutetaan kohtuuttomasti, jäävät Suomessa monet työt tekemättä. 

Sote-uudistus on pakko tehdä, mutta kokoomuksen on unohdettava erikoissairaanhoidon pitkälle menevä yksityistäminen. Keskustan ajama maakuntauudistus ajoi päin seinää, ja se näkyi vaalituloksissa. Vihreille demarijohtoiseen hallitukseen osallistuminen on helpompaa, samoin kuin vasemmistoliitolle. Vihervasemmistolla - sdp, vihreät ja vasemmistoliitto – on kuitenkin yhteensä vain 76 paikkaa ja tällainen hallitus tarvitsisi tuekseen joko keskustan tai kokoomuksen sekä mielellään myös pienemmät rkp:n ja kristillisdemokraatit. Perussuomalaiset eivät vihervassarihallitukseen mahdu. Kokoomus ei myy nahkaansa halvalla, ja keskustan saa hallitukseen vain suuri huoli maatalouden tulovirroista demareiden käsissä. 

Jyrki Kataisen johtamaan sixpack-hallitusta on pidetty yhtenä Suomen historian heikoimmista. Jos, ja todennäköisesti kun Antti Rinne on tuleva pääministeri, odotukset eivät ole paljon korkeammalla.  Suomalaisen konsensuksen perinteet ovat kuitenkin vahvat, ja tälläkin kertaa riittävän monella puolueella on sen verran paljon hallitushaluja, että yhteinen ohjelma ja pohja syntyvät. Lisäpainetta tuo kesällä alkava Suomen EU-puheenjohtajakausi, joka on hoidettava kunnialla.
 

Kimmo Kallonen

Toimituspäällikkö, Viisas Raha-lehti

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Platformit jyräävät

Arimatti Alhanko

Työskentelen luxemburgilaisessa perhetoimistossa jossa vastaan meidän osakesijoituksista. Sitä ennen toimin salkunhoitajana ja analyytikkona Luxemburgissa ja Ruotsissa. Sain ensimmäisen työpaikkani kreikkalaisesta ravintolasta 13-vuotiaana. Olen diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Minut tavoittaa parhaiten LinkedInin, Twitterin (@ArimattaA) tai sähköpostin (arimatti.alhanko@gmail.com) kautta. 

24.2.2021