HISTORIAN HAVINAA // Suomen Kiinteistöpankin tie vuokratiloista oman toimitilan kautta takaisin vuokralle
FM Taidehistoria
Suomen poliittiset viisarit siirtyivät pari piirua vasemmalle. Eduskuntavaalien tulos ennakoi pitkiä ja vaikeita hallitusneuvotteluja. Säästämisen, sijoittamisen ja kansankapitalismin kannalta ei ole odotettavissa dramatiikkaa. Osakesäästäjä voinee nukkua yönsä rauhassa myös tulevan hallituksen aikana.
Toisaalta sijoittajan kannalta tärkeät uudistukset, kuten pienten osinkojen verovapaus tai osakesäästötilin ylärajan poistaminen tai nostaminen, tuskin etenevät, kun vaalien voittajapuolueiden agendalla ovat ensisijaisesti sinänsä tärkeät maahanmuutto, vanhuspalvelut ja ilmaston lämpenemiseen liittyvät huolet.
Valtionyhtiöiden yksityistäminen hidastuu ja työelämän uudistuksia valmistellaan, jos ylipäätään valmistellaan, Hakaniemessä. Julkiset investoinnit infraan ja koulutukseen toivottavasti etenevät, mutta yritystukien poistaminen tai uudelleen suuntaaminen tulee olemaan yhtä vaikeata kuin ennenkin. Terveysteknologiaa ja cleantech-yrityksiä kannattaa kuitenkin tarkastella mahdollisina sijoituskohteina myös jatkossa.
Poliittinen retoriikka oli käydyissä vaaleissa kovaa. Vaalitulos ei kuitenkaan anna selkeää mandaattia millekään puolueelle. Enemmistöhallituksen muodostamiseksi tarvitaan ainakin kolme keskisuurta puoluetta ja tilkkeeksi pari pienempää.
Jokaisen tulevan hallituspuolueen täytyy tehdä kompromisseja. Sosiaalidemokraatit joutuvat perumaan tai ainakin liudentamaan vaalilupauksiaan kalliimmasta päästä, ja kuuntelemaan herkemmällä korvalla myös valtiovarainministeriön virkamiehiä. Perussuomalaisten hallitustien tukkeena ovat puolueen maahanmuuttolinjaukset. Jos maahanmuuttoa vaikeutetaan kohtuuttomasti, jäävät Suomessa monet työt tekemättä.
Sote-uudistus on pakko tehdä, mutta kokoomuksen on unohdettava erikoissairaanhoidon pitkälle menevä yksityistäminen. Keskustan ajama maakuntauudistus ajoi päin seinää, ja se näkyi vaalituloksissa. Vihreille demarijohtoiseen hallitukseen osallistuminen on helpompaa, samoin kuin vasemmistoliitolle. Vihervasemmistolla - sdp, vihreät ja vasemmistoliitto – on kuitenkin yhteensä vain 76 paikkaa ja tällainen hallitus tarvitsisi tuekseen joko keskustan tai kokoomuksen sekä mielellään myös pienemmät rkp:n ja kristillisdemokraatit. Perussuomalaiset eivät vihervassarihallitukseen mahdu. Kokoomus ei myy nahkaansa halvalla, ja keskustan saa hallitukseen vain suuri huoli maatalouden tulovirroista demareiden käsissä.
Jyrki Kataisen johtamaan sixpack-hallitusta on pidetty yhtenä Suomen historian heikoimmista. Jos, ja todennäköisesti kun Antti Rinne on tuleva pääministeri, odotukset eivät ole paljon korkeammalla. Suomalaisen konsensuksen perinteet ovat kuitenkin vahvat, ja tälläkin kertaa riittävän monella puolueella on sen verran paljon hallitushaluja, että yhteinen ohjelma ja pohja syntyvät. Lisäpainetta tuo kesällä alkava Suomen EU-puheenjohtajakausi, joka on hoidettava kunnialla.
Toimituspäällikkö, Viisas Raha-lehti
FM Taidehistoria
Työskentelen luxemburgilaisessa perhetoimistossa jossa vastaan meidän osakesijoituksista. Sitä ennen toimin salkunhoitajana ja analyytikkona Luxemburgissa ja Ruotsissa. Sain ensimmäisen työpaikkani kreikkalaisesta ravintolasta 13-vuotiaana. Olen diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Minut tavoittaa parhaiten LinkedInin, Twitterin (@ArimattaA) tai sähköpostin (arimatti.alhanko@gmail.com) kautta.
Kirjoittaja on 22-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi.
Olen Kaisa Vanha-Perttula, 22-vuotias finanssialan opiskelija ja Nuorten Osakesäästäjien aktiivi. Opintojen ohella työskentelen isolla osakevälittäjällä ja sijoitan pitkäjänteisesti rahastoihin sekä osakkeisiin.
Kirjoittaja on Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja.
En ole koskaan hävennyt myöntää ja puhua siitä, että tulen köyhästä perheestä. Vaikka se on omalta osaltaan rajoittanut mahdollisuuksiani normaaliin elämään silloin historiassa, niin olen jälkikäteen kuitenkin iloinen kaikesta kokemastani. Lapsuudessa eletyt asiat ovat muokanneet minusta nykyisen minäni ja niillä avuilla on ollut mahdollista ponnistaa aina vain pidemmälle ja pidemmälle. Mistä ihmeen avuista nyt taas puhun? Se selviää myöhemmin tekstissä, joten mennään asiaan.
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.
Kirjoitin viime lehdessä velkaantumisesta. Nyt asiaan on kiinnittänyt huomiota myös talouspolitiikan arviointineuvosto. Se on perustettu kuusi vuotta sitten talouspolitiikan tavoitteiden ja keinojen riippumatonta, tutkimustietoon pohjautuvaa arviointia varten. Neuvosto julkaisi tammikuun lopussa arvionsa viime vuonna harjoitetusta talouspolitiikasta. Neuvosto kommentoi lähinnä toteutettua talouspolitiikkaa, mutta ottaa kantaa myös kotitalouksen lisääntyneeseen velkaantumiseen ja niiden keskittymiseen yhä pienemmälle osalle kotitalouksia.
Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.
Osakesäästötilin lanseerauksesta on nyt kulunut reilu vuosi, ja me suomalaiset olemme ottaneet sen avosylin vastaan: tilejä on avattu jo yli 150 000, ja uusia osakesäästäjiä on tullut markkinoille noin 100 000. Osakkeisiin säästävien suomalaisten määrä lähentelee hyvää vauhtia miljoonaa. Osakkeisiin ja rahastoihin säästävien määrä on reilusti tätäkin suurempi. Yhtä kaikki säästäjämäärien kasvu vuonna 2020 oli järisyttävä.