Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Atlas Pankin ulko-ovi. Kuva: Eric Sundström 1930, Helsingin kaupunginmuseo.

Atlas Pankin lyhyt, mutta komea tarina

Atlas Pankilla oli aikanaan 25 konttoria eri puolilla Suomea ja siirtyessään Helsinkiin se tarvitsi muiden vakavaraisten pankkien tapaan hienot toimitilat.

Atlas Pankki Oy:n Helsingin pääkonttori seisoo korkeana, jylhänä ja klassisen kauniina Mikonkadun ja Yliopistonkadun kulmassa lähellä Ateneumin taidemuseota ja Rautatieasemaa. Atlas Pankki oli alun perin lähtöisin Pohjois-Suomesta, Oulusta ja se oli perustettu vuonna 1918. Vuoteen 1923 pankin nimi oli Pohjois-Suomen Pankki Osakeyhtiö, jonka jälkeen nimeksi tuli Atlas Pankki Oy. Atlas Pankin osakekirja oli komea, siinä oli kuvituksena suuri vehreä ja vankka puu, jonka keskelle oli asetettu Suomen leijonavaakuna. 

Atlas Pankilla oli aikanaan 25 konttoria eri puolilla Suomea ja siirtyessään Helsinkiin se tarvitsi muiden vakavaraisten pankkien tapaan hienot toimitilat. Sellaiset päätettiinkin rakennuttaa arkkitehtuurikilpailun jälkeen hyvälle paikalle Helsingin ydinkeskustaan. Kilpailun ensimmäisen palkinnon voittivat arkkitehdit ja veljekset Jussi ja Toivo Paatela klassisella suunnitelmallaan. Paatelat perustivat yhteisen arkkitehtitoimiston, joka toimi vuosina 1919-1929. Toiminta-aikanaan he osallistuivat useisiin arkkitehtuurikilpailuihin, joita talouskasvun vauhdittamassa maassa toteutettiin. Atlas Pankin lisäksi Paateloiden yhteishankkeita 1920-luvulla ovat muun muassa Tampereen kaupunginkirjasto ja Helsingin yliopiston anatomian laitos.

Alun perin pankista suunniteltiin viisikerroksista ja siinä oli tilaa pankille sekä muille liiketoiminnoille. Ennen varsinaisen rakennusprosessin alkamista päätettiin rakennusta korottaa ja siitä tulikin kahdeksankerroksinen. Julkisivu on muurattu punaisista tiilistä ja julkisivussa on koristeena Gunnar Finnen julkisivuveistokset ja upeat pääoven reliefit. Sisätilojen sisustuksesta vastasi Arttu Brummer, joka on suunnitellut myös Eduskuntatalon kauniita kokonaissisustusratkaisuja sekä Helsingin yliopiston päärakennuksen kalustuksen. Maalauskoristelu on Antti Salmenlinnan, joka on tunnettu myös Poliisin käyttämästä tunnuksesta, jossa miekkaa koristaa leijonan pää.

Atlas Pankin tarina oli komea mutta lyhyt. Pankkirakennus valmistui vuonna 1929 ja jo saman vuoden loppuun mennessä kova ja ankara lamakausi oli murtanut pankin talouden. Muun muassa kiinteistösijoitukset rasittivat pankin maksuvalmiutta ja pankki oli syönyt koko osakepääomansa sekä vararahastonsa. Lopulta rahat loppuivat ja pankki yhdistyi Helsingin Osakepankkiin, kuten monet muutkin pankit tuolloin yksitellen. Atlas Pankin lunastaminen aiheutti tuolloin Helsingin Osuuspankille 4 miljoonan markan tappiot. Rakennus ei kuitenkaan jäänyt käyttämättä, vuodesta 1936 tiloissa oli elokuvateatteri Rea ja 1970-luvulla elokuvateatteri muutettiin konehalliksi. Vuonna 1994 tiloissa aukesi Renny Harlinin luotsaama ravintola Planet Hollywood ja sittemmin katutason tiloissa on ollut ravintolatoimintaa.

Atlas Pankin rakennus nousi muutama vuosi sitten uuteen kukoistukseen, kun se entisöitiin ja korjattiin täysin niin sisä- kuin ulkopuolenkin osalta. Rakennus on kokonaisuudessaan ollut suojeltu myös sisätilojen osalta. Remontissa kaikki sisäpuolen rakenteet, tekniikka, kalusteet uusittiin ja tiloihin luotiin uudet joustavat toimitilat erilaisten toimistojen käyttöön. Samalla entisöitiin ja palautettiin vanhoja koristeita alkuperäisen ilmeen mukaisiksi, esimerkiksi pankkiholvia koristaneet kullatut lohikäärmekuviot. Rakennuksen nykyinen omistaja on Epicenter ja sen tiloissa toimii lukuisia erikokoisia yrityksiä. Rakennus ei ole kaikille avoimessa käytössä, mutta sen kaunista ulkoasua komeine tiilireliefeineen sekä jyhkeitä pronssiovia kannattaa ohikulkiessaan rautatieasemalta keskustaan päin käydä ehdottomasti katsomassa.
 

Anu Latva-aho

FM, taidehistoria

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Lakimiehen vinkit: Hoida henkivakuutus kuntoon

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes
 

Osaatko lukea taloyhtiösi tilinpäätöstä?

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Kolme osakevalintaa vuodelle 2024

Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)

Optimisti iloitsee – nuori sijoittaja, älä menetä toivoasi

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Kryptolompakkosiirtoihin tulossa tiukennuksia EU-alueella

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Omien osakkeiden osto-ohjelmat kiristävät taas tunteita – turhaan

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.