Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yrityksille tulossa uusi vastuullisuusmittari, jolla voidaan laskea luontojalanjälki

Jyväskylän yliopistossa on kehitteillä menetelmä, joka mahdollistaa erilaisten yritysten luontojalanjäljen kansainvälisen vertailun.

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joilla yritykset voivat laskea luontojalanjälkensä. Vuoden 2025 loppuun kestävän hankkeen tavoitteena on avoimesti julkaistava menetelmä, jota mikä tahansa yritys tai organisaatio voi käyttää luontovaikutustensa arviointiin.

− Yritysten hiilijalanjäljen laskeminen on jo arkipäivää. Tämä hanke osoittaa, että yrityksille voidaan laskea myös luontojalanjälki, sanoo ekologian professori Janne Kotiaho Jyväskylän yliopistosta.

Jotta yritykset voivat pienentää luontohaittojaan, niiden on ensin ymmärrettävä, millaisia vaikutuksia palveluilla ja tuotteilla on luontoon.

− Sitä mitä ei voi mitata, ei voi hallita. Luontokadon pysäyttäminen edellyttää toimivaa luontojalanjäljen laskentamenetelmää.

Sitä tarvitsevat kaikki yritykset, jotka haluavat ottaa tosissaan luontovaikutuksensa haltuun, kommentoi Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtaja Lasse Miettinen.

S-ryhmän luontojalanjälki syynissä

Sitra on mukana rahoittamassa hankkeen kehitystyötä. Rahoittajana on myös S-ryhmä, jonka luontojalanjäljen tutkijat arvioivat hankkeen pilottivaiheessa. Mittari kertoo, että suurimman osan S-ryhmän ja sen hankintaketjun luontojalanjäljestä muodostavat elintarvikkeet ja polttoaineet. Suurin osa luontojalanjäljestä kohdistuu Suomen rajojen ulkopuolelle.

Luontojalanjäljen mittarina käytetään osuutta maailman lajeista, jotka ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Mittari mahdollistaa erilaisten yritysten luontojalanjäljen kansainvälisen vertailun.
 

Lisää aiheesta "Markkinat"