Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Vuosi sitten Wärtsilä avasi Acceleration Centren Singaporessa. Keskuksen tavoitteena on kehittää Singaporen merenkulun ekosysteemiä yhteistyössä Singaporen merenkulkuviranomaisten, yliopistojen ja paikallisten kumppanien kanssa. Kuva: Wärtsilä

Wärtsilässä ”aikalisän paikka”, sanoo analyytikko

Handelsbanken laski suositustaan merenkulun ja energiasektorin voimaratkaisujen toimittajan osakkeelle. Myös tavoitehinta laski.

Handelsbanken laski äskettäin suosituksensa Wärtsilän osakkeelle ”pidä”-luokkaan aiemmasta ”osta”-tasosta. Samalla tavoitehinta leikattiin 10,50 euroon aiemmasta 15 eurosta.

- Osakekurssi liike on ollut erittäin heikkoa eivätkä kahden vuoden ajalta saadut tulosvaroitukset ole hyvä asia, analyytikko Timo Heinonen perustelee.

Handelsbankenin mukaan Wärtsilän kanssa on syytä ottaa aikalisä, sillä kysyntä heikkenee ja ensi vuosi näyttää epävarmalta.

- Väitämme edelleen, että Wärtsilällä on ainutlaatuinen asema vihreästä vallankumouksesta hyötymiseen, mutta koska ”maailman pelastaminen” vaatii poliittista tahtoa, emme halua elätellä liikaa toiveita lyhyellä aikavälillä. Globaali taloussykli heikkenee ja hiilen tai öljyn polttaminen ovat helpoimmat ratkaisut.

Wärtsilä antoi 18. syyskuuta tulosvaroituksen, jossa yhtiö arvioi koko vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen odotetaan olevan noin 100 miljoonaa euroa viime vuotta alhaisempi. Kolmannen neljänneksen heikko tilauskertymä on ollut yksi iso tekijä tuloksen mittavaan supistumisen takana.

Yhtiön kurssi putosi selvästi tulosvaroituspäivänä ja on sen jälkeen ollut tasaisessa laskussa. Perjantaina Wärtsilällä käytiin kauppaa 9,598 euron hintaan, jossa oli torstaista laskua 0,1 prosenttia. Kuukaudessa kurssista on kuitenkin sulanut 9,7 prosenttia.

Sittenkin pelipaikka?  

Handelsbankenin Heinonen myöntää, että ensi vuoden mallintaminen on nyt liian vaikeaa monien tuntemattomien seikkojen takia.

- Ohjeistuksen mukaan Wärtsilän oikaistu liikevoitto laskee tänä vuonna 100 miljoonalla eurolla, sisältäen 150 miljoonan euron ylimääräiset projektikustannukset. Parhaassa tapauksessa ensi vuoden liikevoitto yltää yli 650 miljoonaan, sillä uskomme kannattavuuden erityisesti Marine -liiketoiminnassa kasvavan. Jos näin käy, on Wärtsilä vahva ostosuositus.

- Se, päätätkö ostaa vai myydä Wärtsilää, riippuu nyt siitä, kuinka näet vuoden 2020, Heinonen huomauttaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että Wärtsilä voi tarjoilla vielä lisääkin pettymyksiä.

- Uusiin teknologioihin ja projekteihin, jotka ovat perinteisen toiminnan ulkopuolella liittyy riskejä, jotka voivat tehdä ensi vuodesta erittäin heikon, Heinonen toteaa 3. lokakuuta päivätyssä katsauksessaan.

 

Handelsbankenin analyytikkojen suositushistoriaa voi katsella täältä.

 

Lisää aiheesta "Markkinat"