Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Lisääntyvät rajoitukset vaikuttavat Wärtsilän toimitusaikatauluihin, pääsyyn asiakkaiden toimipisteisiin sekä mahdollisuuksiin tehdä huoltotöitä. Myös toimitusketjuissa ja logistiikassa on häiriöitä.

Wärtsilä perui näkymänsä – 100 miljoonan euron säästöohjelma

Henkilökuntaa lomautetaan, konsulttien käyttöä hillitään ja kehitysprojekteja jäädytetään. Johtokunnan palkoista leikataan 20 prosenttia hankkeisiin, joilla torjutaan koronaviruspandemian vaikutuksia.

Wärtsilä kertoo tilauskertymän ja laskutuksen kehittyneet pääosin odotusten mukaisesti tammi-helmikuussa.

– Lisääntyvät rajoitukset vaikuttavat kuitenkin Wärtsilän toimitusaikatauluihin, pääsyyn asiakkaiden toimipisteisiin ja mahdollisuuksiin tehdä huoltotöitä. Myös toimitusketjuissa ja logistiikassa on häiriöitä. Lisäksi heikkenevän makrotaloudellisen ympäristön ja koronaviruksen asiakasvaikutusten odotetaan vähentävän Wärtsilän ratkaisujen ja palveluiden kysyntää. Tällä on olennainen vaikutus Wärtsilän vuoden 2020 liikevaihtoon ja tulokseen maaliskuusta alkaen, yhtiön tiedotteessa todetaan.

– Taloudellista vaikutusta ei pystytä tällä hetkellä kokonaisuudessaan määrittämään, sillä se riippuu viruksen leviämisen hillitsemiseksi tehtävien toimenpiteiden kestosta ja suuruudesta sekä markkinoiden elpymisen nopeudesta.

Wärtsilä perui aiemmat tammikuussa julkaistut näkymänsä: 

"Wärtsilän palvelujen ja ratkaisujen kysynnän odotetaan tulevien 12 kuukauden aikana olevan jonkin verran alempi kuin edeltävien 12 kuukauden aikana. Liiketoiminnoittain tarkasteltuna odotukset ovat seuraavanlaiset:

Wärtsilä Marine -liiketoiminnan näkymät ovat vaimeat. Alhaisten alustilausmäärien odotetaan vaikuttavan laitteiden kysyntään.
Wärtsilä Energy -liiketoiminnan näkymät ovat vaimeat. Vaikka laitteiden tilauskertymän odotetaan paranevan jonkin verran, markkinaolosuhteet ovat edelleen haastavat.

Wärtsilän tämänhetkisestä tilauskannasta on määrä toimittaa vuoden 2020 aikana 3.571 miljoonaa euroa (3.696), joka koostuu pääasiassa laitetoimituksista."

100 miljoonan euron säästöohjelma

Wärtsilän säästötoimiin sisältyy työtuntien vähentäminen, lomautusten käynnistäminen, rekrytoinnin rajoittaminen sekä ulkoisen henkilöstön ja konsulttien käytön vähentäminen. Lisäksi harkinnanvaraisia kuluja vähennetään ja muita kuin kriittisiä kehitysprojekteja lykätään. Yhtiö arvioi näiden toimenpiteiden tuovan noin 100 miljoonan euron väliaikaiset kustannussäästöt.

– Toimenpiteet toteutetaan paikallisesti kunkin maan olosuhteista riippuen. Markkinatilannetta seurataan jatkuvasti, ja lisätoimenpiteitä tehdään tarpeen mukaan.

Wärtsilän johtokunnan jäsenten kiinteitä palkkoja leikataan väliaikaisesti 20 prosenttia.

– Syntyvät säästöt lahjoitetaan hankkeisiin, joilla torjutaan koronaviruspandemian vaikutuksia.

– Päätös vähentää monien kallisarvoisten kollegoiden työaikaa on hyvin raskas, mutta se on välttämätöntä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Olen johtokunnan kanssa kuitenkin sitoutunut viemään Wärtsilän tämän kriisin läpi, Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola sanoo.

– Olen vakuuttunut, että wärtsiläläisten kokemus, osaaminen ja yhteishenki palauttavat meidät hyvään asemaan, kun markkinat alkavat elpyä. Tulevien viikkojen ja kuukausien aikana keskitymme varmistamaan henkilöstömme, asiakkaidemme, yhteistyökumppaneidemme ja yhteisömme terveyden ja turvallisuuden. Lisäksi olemme sitoutuneet pitämään yhteiskuntien pyörät pyörimässä turvaamalla merenkulun ja sähköntuotannon jatkumisen, Eskola lisää.

Lisää aiheesta:

Kansanosakkeiden suosikkien kärki vaihtui – Nordea nappasi paalupaikan Nokialta

Kriisien vuosikymmen helli osakkeita

Wärtsilässä ”aikalisän paikka”, sanoo analyytikko

 

Lisää aiheesta "Markkinat"