Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Vuoristorata-vuosi otti vahvan loppukirin – Handelsbanken: Politiikka ohjaa kurssikehitystä ensi vuonnakin, rahapolitiikka jatkuu höllänä

Vuosi 2019 tarjosi paljon poliittista draamaa ja taloudellisia jännitteitä. Globaali talouskasvu hidastui selvästi, mutta siitä huolimatta sekä osake- että korkomarkkinoilta ollaan kirjaamassa tänä vuonna erittäin vahvat tuotot. Entä mitä teemoja sijoittajan kannattaa Handelsbankenin mukaan pitää silmällä ensi vuonna?

Riskinotto jatkunut joulukuussa vahvana ja viime viikkojen aikana osakemarkkinoilla on koettu taas erittäin hyvä jakso.

- Kesällä ja alkusyksyllä ylös-alas sahaavan liikkeen jälkeen lokakuussa käynnistynyt nousuperiodi on kerännyt taas uutta vauhtia joulukuun alun lyhyen kuopan jälkeen. Euroopan ja Yhdysvaltain pörssit ovat nousseet neljännen neljänneksen aikana noin kuusi prosenttia ja Suomen osakemarkkinakin noin viisi prosenttia, laskee Handelsbanken.

Markkinoita on kirittänyt optimismi kauppasodan neuvottelutilanteen muuttumisesta sopuisammaksi.

- Alustavan sopimuksen kerrottiin jo syntyneen ja se aiotaan allekirjoittaa näillä näkymin tammikuun alussa. Tämä ei vielä missään nimessä ole lupaus ”oikean diilin” allekirjoittamista, mutta suunta on sentään oikea, pankki huomauttaa.

Samaan aikaan yritysten näkymät ovat kääntyneet loppuvuoden mittaan aiempaa optimistisemmiksi. Talouden suuntaa ennakoivat ostopäällikköluvut maailmalta viestivät, että pohjat aktiviteetissa ja odotuksissa saattavat olla takana myös teollisuuden alan yrityksissä.

- Vaikka odotukset ensi vuoden tuloksia kohtaan ovat ylipäätään edelleen korkealla, tullaan niitä luultavasti laskemaan tuttuun tapaan vuoden kuluessa. Näin yleensä tapahtuu muutenkin ilman dramaattisia seurauksia, Handelsbanken muistuttaa.

Politiikka pysyy keskiössä

Tässä vaiheessa vuotta on jo aika kääntää katseet ensi vuoteen. Handelsbanken muistuttaa, että uusimpien ennusteiden mukaan kehittyneiden talouksien kasvu hidastuu vielä ensi vuonna hieman ja sen jälkeen kääntyy nousuun.

Vuositasolla Handelsbanken ennustaa Pohjoismaiden, Euroopan ja Yhdysvaltain kasvun käyvän 2020 pohjilla ja kiihtyvän taas vuonna 2021. Kiinan kasvu sen sijaan jatkaa asteittaista hidastumistaan edelleen seuraavana vuonna.

- Suomen talous on sinnitellyt tänä vuonna yllättävän vahvana, mutta nyt alkaa olla näyttöjä sen hiipumisesta globaalien vaikutuksien mukana.

Inflaatio pysynee pankin mukaan hitaana suurimmissa kehittyneissä talouksissa, joten rahapolitiikkakin on jäämässä elvyttäväksi vielä pitkäksi aikaa.

- Ensi vuonna ei näillä näkymin ole luvassa kiristystoimia suurilta keskuspankeilta. Sen sijaan politiikkaa voidaan tarpeen vaatiessa edelleen keventää.

Pankki näkee isojen poliittisten teemojen pysyvän ensi vuonna edelleen vahvasti pinnalla. Yhdysvaltain ja Kiinan pitäisi sopia kaupan ehdoista, kuten myös Britannian ja EU:n, kunhan Brexit-sopimus valmistuu.

- Pelkona on, että välirauhan jälkeen Yhdysvallat ja Kiina eivät etene isompien kokonaisuuksien sovittelussa. Myös Britannian ja EU:n kauppasuhteiden ehtojen määrittäminen ottaa aikansa, eikä nopeita tuloksia kannata odottaa.

Ensi vuosi on Yhdysvalloissa jälleen vaalivuosi ja marraskuun presidentinvaalilla on Handelsbankenin mukaan ”varmasti omat vaikutuksensa markkinoihin ja sijoitustuottoihin”.

Lisää aiheesta "Markkinat"