Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Helmi-huhtikuussa olutta tuotiin Viron-matkoilta jopa 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Viron kaljarallin vauhti kasvaa taas

Viime vuonna romahtanut oluen matkustatuonti lähti heti uuteen nousuun olutveron kiristämisen jälkeen.

Viime vuonna koettiin historiallinen tilastokäänne, kun oluen matkustajatuonti Virosta suorastaan romahti. Suurin syy oli Virossa tehdyt veronkorotukset. Tutkimus- ja Analysointikeskus TAKin selvitys kertoo, että Suomen korotettua olutveroaan vuoden alussa tuonti kääntyi helmi-huhtikuussa kasvuun  .

- Suomessa vuoden alusta voimaan tullut olutveron korotus näkyy alkuvuoden tuontitilastoissa todella selvästi ja ikävällä tavalla. Tässä häviää eritoten valtio menetettyinä verotuloina sekä suomalainen työllisyys ja elinkeino alkutuotannosta teollisuuteen, muistuttaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Helmi-huhtikuussa olutta tuotiin Viron-matkoilta jopa 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona. Myös siiderin ja long drink -juomien tuonti kasvoi. Viime vuoteen verrattuna siideriä tuotiin maahan yli 20 prosenttia ja long drink -juomia lähes 20 prosenttia enemmän.

Oluen kulutus on laskenut kuluvan vuosikymmenen aikana yli 7 prosenttia. Vuonna 2010 olutta myytiin Valviran tilaston mukaan 438,1 miljoonaa litraa ja viime vuonna 406,6 miljoonaa litraa.

TAKin tutkimuksessa näkyy meineillään oleva juomatapojen muutos. Kun kaksi vuotta sitten vain runsas viidennes matkailijoista kertoi, että he eivät tuoneet alkoholijuomia matkaltaan, nyt heidän osuutensa on noussut jo kolmasosaan.

Toisaalta yli 100 litraa alkoholia tuovien suurtuojien osuus on kasvanut. He käyvät keskimäärin viisi kertaa vuodessa Virossa ja tuovat noin 38 prosenttia kaikesta suomalaisten Viron-matkoilta tuomasta alkoholista. Suurtuojat myös matkustavat yhä kauemmas halvemman alkoholin perässä. Latviasta hankittiin neljännes kaikista Suomeen tuoduista alkoholijuomista. 

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n vuodesta 2014 lähtien toteuttamasta haastattelututkimuksessa haastatellaan vuosittain noin 2000 Viron ja Suomen välisillä laivoilla matkustavaa suomalaista.

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"