Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Eri maat pyrkivät selvästi kansallisilla elvytystoimilla suosimaan paikallisia toimijoita, jolloin suomalaisten vientiyritysten pitää olla kovassa iskussa uusia kauppoja voittaakseen, Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori kommentoi.

Vienti sukelsi jälleen 20 prosenttia – "Suomella on mahdollisuus tässä kisassa"

– Suomella on mahdollisuus pärjätä tässä kisassa, jos varmistamme oikeilla toimilla yritysten toimintaympäristön ennakoitavuuden ja liiketoiminnan kannattavuuden pitkällä aikavälillä, Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori korostaa. 

Tullin kesäkuun alussa julkaisemien ennakkotilastojen mukaan tavaravienti kärsi huhtikuussa 19,8 prosentin pudotuksessa. Vienti Saksaan romahti yli 38 prosenttia, Ruotsiin 19,6 prosenttia ja Kiinan 16 prosenttia sekä Yhdysvaltoihin 28,6 prosenttia. 

Kauppakamarin tuoreet vientiasiakirjatilastot kertovat, että pudotus oli toukokuussa yhä 19 prosenttia.

– Kauppakamarin Vientijohtajabarometri osoitti, että vientiyritysten kansainväliset asiakkaat ovat lykkäämässä uusia kauppoja ja viivyttämässä maksuja sekä uusia investointeja, Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori kommentoi tuoreita lukuja.

 Vuoren mukaan kilpailu vientimarkkinoilla on jo nyt kiristymässä.

– Eri maat pyrkivät selvästi kansallisilla elvytystoimilla suosimaan paikallisia toimijoita, jolloin suomalaisten vientiyritysten pitää olla kovassa iskussa uusia kauppoja voittaakseen. Pienet kotimarkkinat eivät auta suomalaisviejiä. Esimerkiksi vientikaupan rahoituksessa Saksa ja Ruotsi vaikuttavat olevan aavistuksen Suomea kilpailukykyisempiä.

– Suomessa vasta selvitään pk-yrityksille ostajarahoituksen järjestämisen kannalta tärkeiden pienluottoja ja luottovakuutuksen kattavuutta nopeasti muuttuvissa olosuhteissa pankkien ja luottovakuuttajien kiristäessä riskienhallintaansa.  

Lähde: Tullin tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto 2020:E04, 8.6.2020

 

Vientiyritysten toimintakykyä pitää vahvistaa

Vuoren mukaan koronakriisin johdosta valtioiden välinen kilpailu investoinneista kiristyy entisestään, kun yritykset arvioivat tuotantoverkostojaan ja niiden sijaintia.

– Suomella on mahdollisuus pärjätä tässä kisassa, jos varmistamme oikeilla toimilla yritysten toimintaympäristön ennakoitavuuden ja liiketoiminnan kannattavuuden pitkällä aikavälillä, Vuori korostaa. 

– Vientimarkkinoiden kehitykseen emme pysty kuin välillisesti EU:n aktiivisen kauppapolitiikan ja sisämarkkinoiden toimivuuden kautta vaikuttamaan, mutta vientiyritysten kilpailukykyä voimme kansallisin toimin vahvistaa nopeastikin. 

– Lyhyellä aikavälillä nopeat panostukset viennin edistämiseen ja viennin rahoituksen turvaamiseen pitää nyt olla itsestäänselvyys Suomessakin. Meidän pitää myös uskaltaa tehdä poliittisia päätöksiä, jotka varmistavat työpaikkoja luovien yksityisten tuotannollisten investointien säilymisen Suomessa ja houkuttelevat Suomeen myös uusia investointeja, Vuori lisää. 

Lisää aiheesta:

Danske: Pelättyä vähemmän julma huhtikuu

Vienti sukelsi jälleen 20 prosenttia – "Suomella on mahdollisuus tässä kisassa"

Olli Rehn: "Pahin ei toteutunut, mutta turnauskestävyyttä tarvitaan"

Suomen Pankki: talous supistuu rajusti ja elpyy hitaasti

 

Lisää aiheesta "Markkinat"