Lehti suomalaiselle sijoittajalle

-Venäjällä toimivan pitää osata sopeutua ja löytää uusia keinoja saada omaa bisnestä pyörimään. Tärkeintä on, että ei saa lähteä, Timo Vuori arvioi. Kuva: Pasi Murto

Venäjällä odotetaan yhä

Suomalaisyritykset ennakoivat kasvunäkymien heikkenevän.

-Epävarmuudesta huolimatta näille markkinoille ei ole nyt syytä kääntää selkää, Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori korostaa.

Suomalais-venäläinen kauppakamari julkaisi tällä viikolla kaksi kertaa vuodessa toteutettavan Venäjän kaupan barometrin yhdessä Keskuskauppakamarin, Elinkeinoelämän keskusliiton, Suomen Yrittäjien ja East Officen kanssa. 

Tuoreen barometrin mukaan Venäjän kaupassa suurimmat ongelmat liittyvät geopolitiikan ja erilaisten sanktioiden luomaan poliittiseen tilanteeseen (30 %), Venäjän talouden epävakaisuuteen (29 %) ja ruplan kurssiin (27 %).

 

Suurimmat ongelmat liiketoiminnassa Venäjällä.

 

-Venäjän kotimaista tuotantoa suosiva tuonninkorvausohjelma ja muut protektionistiset toimet ovat kiristäneet kilpailua Venäjällä, barometriin tutustunut Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori arvioi tilannetta.

Venäjän talouden modernisaatio avaa uusia mahdollisuuksia myös Suomelle.

-Ympäristöteknologia, jätehuolto, teollisuuden investoinnit ja digitalisaatio sekä metsä- ja maatalouden uudistuminen ovat väistämättä aloja, joilla Suomella on annettavaa, Vuori korostaa .

 

Liiketoiminta Venäjällä, saldoluvut.

 

Investoinnit nousussa

Monet yritykset katsovat tärkeimmäksi sopeutua tilanteeseen ja pysyä markkinoilla. Venäjälle investoivien yritysten määrä on noussut 21 prosentista 28 prosenttiin.

-On myönteistä, että markkinoiden epävarmuudesta huolimatta suomalaisyritykset suunnittelevat uusia investointeja sekä panostavat erityisesti nyt Venäjällä myynti- ja markkinointityöhön. Vaikeina aikoina markkinaosuuksia voitetaan ja hävitään, Vuori toteaa.

 

Yritys aikoo investoida Venäjälle seuraavan 12 kk aikana.

Viime vuonna Venäjän talous kasvoi Rosstatin tilastojen mukaan 2,3 prosenttia ja kuluvalle vuodelle ennustetaan hidastuvaa 1,5 prosentin kasvua. 

Vuoren mukaan Venäjällä menestyksekkäästi toimivat suomalaiset yritysjohtajat korostavat, ettei yrityksen menestys Venäjällä välttämättä kulje Venäjän talouden suhdanteiden mukaisesti.

-Venäjällä toimivan pitää osata sopeutua ja löytää uusia keinoja saada omaa bisnestä pyörimään. Tärkeintä on, että ei saa lähteä.

 

Euraasian tulliliitto helpottaa kaupankäyntiä

Venäjän, Kazastanin, Kirgisian ja Valko-Venäjän yhteinen Euraasian tulliliitto on Vuoren mukaan jo nyt vauhdittanut suomalaisyritysten vientiä Venäjän ohella erityisesti Kazakstaniin, jonka kasvuvauhti on ollut hyvää.

-Toisaalta barometrin mukaan yrityksillä on ollut ongelmia Venäjän tullin kanssa etenkin tuonnissa. Euraasian talousunionin uudet tullilait sekoittavat ilmeisesti Venäjän tullia. On hyvä, että vientiyritysten tulliongelmat eivät kuitenkaan ole kasvussa, toteaa Vuori.

Vuoren mukaan alkuperätodistuksia Venäjän vientiin Suomessa myöntäville kauppakamareille on tullut hyvin vähän valituksia Venäjän tullista, vaikka todistusten määrä on selvässä kahdeksan prosentin kasvussa alkuvuonna 2019.

Lisää aiheesta "Markkinat"