Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sellu ja energia -liiketoiminnassa tilauskasvua oli 87 prosenttia. Kuva: Valmet.

Valmetin tilaukset ennätyslukemissa - tulos hiipui viime vuodesta

Ennätyksellisestä 3 557 miljoonan euron tilauskannasta huolimatta Valmetilta ei heru lupauksia tälle vuodelle.  

Yhtiön saadut tilaukset kasvoivat 42 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Alkuvuonna tilaksia kertyi yhteensä 1 187 miljoonaan euron edestä. 

Tilaukset kasvoivat 11 prosenttia palveluissa ja laskivat 3 prosenttia automaatioissa. Sellu ja energia -liiketoiminnassa tilauskasvua oli 87 prosenttia ja paperiliiketoiminnassa 76 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Tilauksien määrä nousi Etelä-Amerikassa, Kiinassa ja EMEA-alueella sekä laski Aasian ja Tyynenmeren alueella ja Pohjois-Amerikassa.

– Tämä on meille ennätyskorkea vuosineljänneksen tilauskertymä. Kehitys oli vahvaa projektiliiketoiminnassa, jossa saadut tilaukset olivat 697 miljoonaa euroa, lähes kaksinkertaiset vertailukauteen nähden. Tilauskantamme kasvoi ennätyskorkeaksi, 3 557 miljoonaan euroon. Myös liikevaihto ja vertailukelpoinen EBITA kasvoivat, toimitusjohtaja Pasi Laine kommentoi yhtiön tiedotteessa.

Liikevaihto kasvoi kaikilla liiketoimintalinjoilla nousten viime vuoden vertailujakson 686 miljoonasta eurosta 20 prosenttilla 821 miljoonaan euroon.

Valmetin tulos ennen veroja sen sijaan laski alkuvuonna 40 miljoonaan viimevuotisesta 41 miljoonasta eurosta. Analyytikkojen  konsensus odotus oli 42 miljoonaa.

Osakekohtainen tulos laski odotetusti 0,20 euroon 0,21 eurosta.

– Pandemia vaikutti toimintoihimme ja johti viivästyksiin tietyissä projektiliiketoiminnan toimituksissa sekä viivästyksiin palveluiden ja automaation toteuttamisessa. Valmetilla on vahvat lähtökohdat viruksesta selviytymiseen, ja pitkän aikavälin kasvuajurimme eivät ole muuttuneet. Koronaviruksen leviäminen on kuitenkin lisännyt epävarmuutta loppuvuoden osalta, Laine sanoo.

Lähde: Valmetin osavuosikatsaus tammi–maaliskuu 2020 |

Lisääntyneen epävarmuuden johdosta Valmet perui tulosohjeistuksensa vuodelle 2020 jo aiemmin huhtikuussa.

Valmet arvioi, että lyhyen aikavälin markkinanäkymä palvelumarkkinoilla on laskenut tasolle tyydyttävä/heikko (aikaisemmin hyvä) ja että markkinanäkymä automaatiomarkkinoilla on laskenut tasolle hyvä/tyydyttävä (aikaisemmin hyvä).

Valmet toistaa hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän sellu- sekä kartonki ja paperi -markkinoille ja tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän energia- ja pehmopaperimarkkinoille.

Lähde: Valmetin osavuosikatsaus tammi–maaliskuu 2020

Aiemmin tällä viikolla yhtiö ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut määräaikaisista lomautuksista Suomessa. Ne koskevat palvelut-liiketoimintalinjan ja EMEA-alueorganisaation henkilöstö. Lomautukset ovat määräaikaisia ja niiden kesto on enintään 90 päivää. Tässä vaiheessa lomautustarpeen arvioidaan olevan noin 200 henkilöä. Valmet työllistää Suomessa noin 5 150 henkilöä, ja yt-neuvottelu koskevat noin 1 700 henkilöä.

 

Video: Sijoittajasuhdejohtaja Pekka Rouhiainen tiivistelmä. (Kesto 1:35)

 

Valmetin englanninkielinen webcast lähetys sijoittajille. (Kesto 39:45)

Valmetin osavuosikatsaus (pdf)

Lisää aiheesta:

Valmet toimittaa keskeiset prosessilaitokset Lenzingin ja Duratexin sellutehdasprojektiin Brasiliaan

Valmet kahmi miljardin edestä uusia tilauksia

 

Lisää aiheesta "Markkinat"