Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Rahastoraportin mukaan Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin tammikuussa 2021 lähes 1,1 miljardia euroa uutta pääomaa.

Vallanvaihto USA:ssa sai rahastosijoitukset kasvuun

Positiiviset uutiset USA:sta vetivät uutta pääomaa sijoitusrahastoihin tammikuussa. Osakerahastojen nettomerkinnät olivat 356 miljoonaa euroa.

Rahastoraportin mukaan Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin tammikuussa 2021 lähes 1,1 miljardia euroa uutta pääomaa. Rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta, ja oli tammikuun lopussa 134 miljardia euroa.

Lähde: Finanssiala ry

– Yli miljardin nettomerkinnät ovat poikkeuksellista, asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala-yhdistyksestä sanoo.

Edellisen kerran nettomerkinnät suomalaisiin sijoitusrahastoihin ylittivät miljardin rajapyykin viime vuoden tammikuussa. Somerlan mukaan ei kuitenkaan ole merkkejä, että tammikuu kuukautena poikkeaa muista. Esimerkiksi 2019 tammikuussa rahaa virtasi rahastoista ulos.

– Osakemarkkinat kiinnostavat sijoittajia. Positiiviset uutiset Yhdysvalloista heijastuvat kurssikehitykseenkin positiivisesti, hän sanoo.

Tammikuun aikana demokraattipresidentti Joe Biden vannoi virkavalansa. Demokraateilla on nyt niukka enemmistö senaatissa ja kongressissa, mikä helpottaa päätöksentekoa. Bidenin hallinto on jo ilmoittanut mittavista tukipaketeista Yhdysvaltain taloudelle.

– Yhdysvalloissa ja Euroopassa tukipaketeilla ja keskuspankkien elvytystoimilla on merkittävä heijastusvaikutus sijoitusmarkkinoille. Rokotusohjelmien edistyessä erityisesti Yhdysvaltojen talous voi elpyä nopeasti dynaamisuutensa ansiosta. Euroopassa tiukentuneet koronarajoitukset kurittavat vielä näkymiä lyhyellä aikajänteellä, mutta teollisuustuotanto on jatkanut toipumistaan. Raaka-aineiden, energian ja tuotantokomponenttien hintojen nousu luo kuitenkin haasteita euroalueen yritysten toipumiselle, Somerla sanoo.

Maailma ja Pohjoismaat osakerahastojen vetävimmät

Tammikuussa osakerahastoihin sijoitettiin nettomääräisesti yhteensä 356 miljoonaa euroa. Lyhyen koron rahastot vetivät 341 miljoonaa ja pitkän koron rahastot 181 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Myös yhdistelmärahastoihin sijoitettiin 181 miljoonaa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin 11 miljoonaa euroa uutta pääomaa.

Osakerahastoissa eniten uutta pääomaa virtasi globaalisti ja Pohjoismaihin sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 260 miljoonaa euroa. Pääomia lunastettiin kehittyville markkinoille ja toimialoille sijoittavista rahastoista, yhteensä 62 miljoonaa euroa.

Suomen Sijoitustutkimuksen Finanssialalle tekemässä Rahastoraportissa on viime vuoden kesäkuusta alkaen ollut mukana rahastojen vastuullisuusluokitus. Rahastojen ESG-arvosanan laskemisessa Sijoitustutkimus käyttää MSCI:n luokitusta.

Somerlan mukaan ESG-luokituksen ottaminen raporttiin on herättänyt keskustelua ja kiinnittänyt toivotulla tavalla huomiota vastuullisuusasioihin. Vielä ei kuitenkaan ole tutkimustietoa siitä, onko luokitus vaikuttanut rahastopääomien allokointiin. EU:n sääntely tuo yhdenmukaisuutta myös rahastojen vastuullisuuden arviointiin.

– Se tuo lisää läpinäkyvyyttä ESG-termeihin ja niiden määrittelyyn, mikä on ihan positiivinen asia, Somerla sanoo.

Rahastoraportti tammikuu 2021

Lisää aiheesta "Markkinat"