Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Vajoaako USA:n talous taantumaan? Sataprosenttisen varmasti, uskoo pankki

Yhdysvaltojen talous vajoaa väistämättä taantumaan, arvioi Deutsche Bank. Se on pankin mukaan aggressiivisen korkopolitiikan väistämätön hinta.

Yhdysvaltain talous on osoittautunut jopa yllättävän resilientiksi korkean inflaation ja kovien korkojen aikana. Nyt saksalaispankki Deutsche Bank kuitenkin ennustaa liittovaltion taloudelle taantumaa sadan prosentin varmuudella.

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin kovasta korkopolitiikasta huolimatta inflaatio on edelleen tuplasti tavoitetasoa korkeampi. Viime viikolla Fed ei nostanut ohjauskorkoaan, mutta tämä ei tarkoita, etteikö koronnostoja nähtäisi lisää myöhemmin tänä vuonna.

− Lähes kaikki komitean jäsenet pitävät todennäköisenä, että joitakin lisäkorotuksia on aiheellista tehdä tänä vuonna, jotta inflaatio hidastuisi kahteen prosenttiin, Fedin pääjohtaja Jerome Powell varoitti keskiviikkona USA Todayn mukaan.

Deutsche Bank arvioi, että ohjauskoron lisänostojen hinta on taantuma.

− Yhdysvallat on matkalla kohti aitoa politiikkavetoista nousu- ja laskusykliä ensimmäistä kertaa ainakaan neljään vuosikymmeneen, pankin pääekonomisti David Folkerts-Landau uskoo.

− Nykyinen inflaatio johtui pitkälti laajasta finanssi- ja rahapolitiikasta. Sen kesyttäminen vaati aggressiivisia koronnostoja. Kovan laskun välttäminen olisi historiallisesti katsottuna ennennäkemätöntä.

Ei taantumaa vielä tänä vuonna?

Myös monet sijoittajat, ekonomistit ja yritysjohtajat ovat arvioineet Yhdysvaltain talouden ajautuvan tänä vuonna taantumaan. Tähän asti talous on pysynyt kuitenkin pinnalla vahvan työmarkkinan ansiosta. Työpaikkojen määrä on kasvanut huimaa vauhtia koko alkuvuoden. Toukokuussa työpaikkoja tuli lisää 339 000, mikä on enemmän kuin yksikään asiantuntija osasi arvioida. CNN:n haastattelema Moody´sin pääekonomisti Mark Zandi uskoo yhä vahvemmin, ettei Yhdysvaltojen talous painu taantumaan ainakaan tänä vuonna.

− Talous on uskomattoman resilientti kaikista siteistä ja nuolista huolimatta – kaikista pankkikriiseistä, koronnostoista ja velkakatosta, hän sanoo.

− Meillä ei ole koskaan ollut taantumaa työmarkkinoiden käydessä näin kuumina. Itse asiassa olisi absurdia käyttää t-sanaa, kun työpaikkoja syntyy tätä vauhtia.

Deutsche Bankin tapaan myös Zandi pitää kuitenkin taantumaa mahdollisena myöhemmin: hänen mielestään on 50 prosentin todennäköisyys sille, että se iskisi ensi vuonna.

Lisää aiheesta "Markkinat"