Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Smilen toimitusjohtaja Sami Asikainen (vas) ja VMP:n toimitusjohtaja Juha Pesola. Kuvaaja: Jonathan Melartin.

VMP ja Smile yhdistyvät henkilöstövuokrausmarkkinoiden suurpeluriksi

VMP hankkii Smilen NoHo Partnersilta osakevaihdolla. Samalla NoHo nousee VMP:n suurimmaksi omistajaksi yli kolmanneksen siivulla.

- Järjestely tuo yhteen kaksi henkilöstöpalveluiden kärkiyritystä, joilla on yhdessä vahvempi markkina-asema ja entistä parempi kyky uudistaa työelämää. Yhdistyminen on strategisesti tärkeä askel molemmille yhtiöille, joka mahdollistaa panostukset digitalisaatioon ja uusien palveluiden kehittämiseen, yhtiöt perustelevat fuusioitumistaan.

Yhdistymisen on määrä toteutua osakevaihdolla, jossa Smilen saavat vastikkeena 0,8087 VMP:n uutta osaketta jokaista omistamaansa Smilen osaketta kohden. Tämä vastaa 82 miljoonan euron velatonta kauppahintaa laskettuna VMP:n torstain 4,92 euron päätöskurssilla.

Alustavilla yhdistetyillä tiedoilla VMP:n ja Smilen yhteenlaskettu liikevaihto olisi ollut viime vuonna 253,5 miljoonaa euroa, oikaistu käyttökate 21,8 miljoonaa euroa ja oikaistu EBITA 20,6 miljoonaa euroa (FAS-tilinpäätösstandardin mukaan).

Uuden VMP:n toimitusjohtajaksi nousee Smilen nykyinen toimitusjohtaja Sami Asikainen ja talousjohtajaksi nimitetään Hannu Nyman.

- On ollut upea olla mukana Smilen kasvussa viimeisen viiden vuoden ajan. Takana on huikea kasvutarina ja nyt strategiamme mukaisesti otamme seuraavan askeleen, kun yhdistämme kahden menestyjän ja muodostamme suomalaiseen työelämään uuden toimijan. Uskomattoman hienoa päästä vetämään kahden voittavan yrityksen muodostamaa kokonaisuutta, kokonaisuuden tuleva toimitusjohtaja Asikainen kuvailee.

Viime vuonna VMP työllisti noin 19 400 vuokratyöntekijää suoraan tai ketjuyritysten kautta, ja Smile noin 10 000 vuokratyöntekijää. Siten yhdistyneellä yhtiöllä on merkittävä työntekijöiden joukko käytettävissään.

Suurimmilta omistajilta tuki

VMP:n hallitus tulee ehdottamaan elokuussa järjestettävälle ylimääräiselle yhtiökokoukselle 3,5 miljoonan euron lisäosinkoa ja varojenjakoa vapaan oman pääoman rahastosta osakkeenomistajille ennen fuusion toteutumista. 

VMP:n yhtiökokouksen sekä rahoittajien on vielä hyväksyttävä arviolta kolmannen neljänneksen aikana toteutettava fuusio, mutta VMP:n suurimmat osakkeenomistajat, Sentica Partnersin hallinnoimat rahastot sekä Meissa-Capital, jotka omistavat noin 58,1 prosenttia yhtiöstä, ovat ilmoittaneet kannattavansa järjestelyä ja sitoutuneet äänestämään sen puolesta VMP:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Jos fuusio hyväksytään, VMP:n nykyiset osakkeenomistajat tulevat omistamaan uudesta yhdistelmästä noin 59,6 prosenttia ja Smilen omistajat noin 40,4 prosenttia. Suurimmaksi omistajaksi nousee NoHo Partners, 30,27 prosentin osuudella, ja siten VMP:stä tulee sen osakkuusyhtiö.

- Järjestely toteutuessaan on meille strategiamme mukainen kehitysaskel. Sen myötä vahvistamme tasettamme ja voimme keskittyä entistä vahvemmin ydintoimintaamme eli ravintolaliiketoimintaan ja sen kasvattamiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Ydinliiketoimintaamme fokusoimalla uskomme kasvattavamme merkittävästi konsernimme omistaja-arvoa, NoHo Partnersin hallituksen puheenjohtaja Timo Laine kommentoi.

- Sentica lähti mukaan VMP:n kasvutarinaan syksyllä 2017. Silloin uutisoitiin, että VMP rynnistää kasvuun ja uusiin avauksiin. Tämä on todella pitänyt paikkansa ja olemme tyytyväisiä, että nyt saamme ottaa näin merkittävän askeleen henkilöstöpalvelualan konsolidaatiossa. Uskomme yhteiseen tulevaisuuteen ja pysymme yhtenä suurimpana osakkeenomistajana, Sentican sijoitusjohtaja ja VMP:n hallituksen puheenjohtaja Liisa Harjula puolestaan kuvaili syitä fuusioon lähdöstä.

Sentica omistaisi uudesta VMP:stä 23,1 prosenttia ja Meissa-Capital 11,5 prosenttia.

VMP:n suurimmat omistajat esittävät, että uuden yhtiön hallitukseen valittaisiin nykyisistä hallituksen jäsenistä Tapio Pajuharju, Kati Hagros, Liisa Harjula, Paul-Petteri Savolainen ja Mika Uotila. Smilen hallituksesta uuteen kokonaisuuteen ovat ehdolla Timo Laine, Jarno Suominen ja Timo Mänty. Pajuharjua ehdotetaan hallituksen puheenjohtajaksi.

Markkinoilta suopea vastaanotto

Osakemarkkinoilla järjestely otettiin vastaan positiivisesti. NoHo Partnersin kurssi oli avauksesta ampaissut nousijalistan kärkeen räväkällä 10,8 prosentin spurtilla ja kallistunut 8,86 euroon. Kurssi kävi kuitenkin hetkellisesti jo yli 9,0 eurossa.

First Northissa listattu VMP oli vieläkin kovemmassa, 14,8 prosentin ylävedossa, jolla hinta oli vahvistunut 5,65 euroon. Kurssi on yhtiölle kuluvan vuoden korkein.

Muutoin pörssin aamu oli vaisu ja yleisindeksi OMXH painui 0,6 prosenttia.

Katso yhtiöiden tiedotustilaisuus verkossa klo 11.30 tästä


 

Lisää aiheesta "Markkinat"