Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tuntemattomia kaihtava taloyhtiö ei saa tahtoaan läpi millään – lyhytaikaiselle vuokraukselle vihreää valoa

Helsinkiläinen taloyhtiö on pyrkinyt kieltämään asunnon lyhytaikaisen vuokrauskäytön eri keinoin, mutta yritys on torpattu joka taholta.

Helsingin hallinto-oikeus on antanut tärkeän päätöksen asuntojen lyhytaikaisesta vuokrauksesta. Päätöksen mukaan pienimuotoisesta majoitustoiminnasta ei ole aiheutunut taloyhtiölle häiriötä.

Päätöksessä on kyse Helsingin Kampissa sijaitsevasta taloyhtiöstä, jossa on oltu tyytymättömiä yhden asunnon käyttöön. Taloyhtiön mukaan asuntoa on käytetty majoitustoimintaan yhtiöjärjestyksen ja rakennusluvan vastaisesti. Valituksen mukaan asukkaat ovat häiriintyneet muun muassa pesutuvan käytöstä ja tuntemattomien henkilöiden liikkumisesta rappukäytävässä sekä oleskelusta kyseisessä asunnossa.

Taloyhtiö valitti asiasta Helsingin kaupungille vuonna 2021, mutta kaupunki hylkäsi valituksen. Taloyhtiö valitti seuraavaksi hallinto-oikeuteen, joka antoi hylkäävän päätöksen tammikuun alussa.

Sekä kaupungin että hallinto-oikeuden selvityksen mukaan asunto on ollut sekä sen omistajan omassa käytössä että vuokrattuna pitkä- ja lyhytaikaisesti. Molemmat tahot katsovat, että majoitustoiminta on ollut pienimuotoista, koska asunnossa on ollut myös pidempiaikaisia asukkaita. Hallinto-oikeuden mukaan toiminnan vaikutukset muihin asukkaisiin jäivät nekin epäselviksi.

Suomen Vuokranantajat on oikeuden ratkaisuun tyytyväinen.

− Hallinto-oikeuden ratkaisu on tärkeä ja osaltaan selkiyttää lyhytaikaisen vuokrauksen sallittavuutta taloyhtiössä. Kalustettuja asuntoja tarvitaan monenlaisiin tarpeisiin, ja niitä pitää pystyä tarjoamaan myös lyhyemmäksi ajaksi. Asumisrauhasta taloyhtiössä on toki huolehdittava, mutta kaupungissa asuessa ei voida vaatia, että jokaisen naapurin naama olisi tuttu, sanoo Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Valituksen tehnyt taloyhtiö on yrittänyt kieltää lyhytaikaisen vuokrauksen myös yhtiöjärjestyksessään. Patentti- ja rekisterihallitus kieltäytyi tekemästä muutosta ilman kaikkien osakkaiden suostumusta, jolloin asia päätyi markkinaoikeuteen. Markkinaoikeus puolestaan linjasi lokakuussa, että muutos olisi rajoittanut osakkeenomistajien oikeutta hallita asuntoaan.

Lisää aiheesta "Markkinat"