Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tullin ennakkotilasto: Viennin syöksy pysähtyi kesäkuussa

Suomen tavaraviennin arvo oli 4,5 miljardia euroa kesäkuussa, eli 15,4 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Tilanne kuitenkin koheni toukokuusta. 

Tullin ennakkotietojen mukaan Suomen tavaraviennin arvo oli 4,5 miljardia euroa kesäkuussa, eli 15,4 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Tilanne koheni toukokuusta, jolloin viennin arvo painui 30,9 prosenttia viime vuoden toukokuuta alemmas. Tuonti laski kesäkuussa 10,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Vientihinnat ovat laskeneet ja viennin volyymi jäi noin 10 prosenttia vuodentakaisesta.

Suomen kauppatase oli kesäkuussa 205 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-kesäkuussa alijäämää kertyi 1,7 miljardia euroa.

Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2018-2020. Lähde: Tulli, tilastointi

Kuljetusvälineiden vienti laski ennakkotietojen mukaan noin viidenneksen ja öljytuotteiden viennin arvo 49 prosenttia edellisen vuoden kesäkuusta. Kemiallisen metsäteollisuuden tuotteiden vienti väheni yli viidenneksen, mekaanisen kuusi prosenttia.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden vientiin kirjattiin ennakkotietojen mukaan kuuden prosentin kasvu, mutta sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti laski 16 prosenttia. Farmaseuttisten tuotteiden viennin arvoon tilastoitiin kasvua 54 prosenttia. Ennakkotietojen mukaan kasvussa kesäkuussa oli myös kuparin ja kullan viennin arvo.

Öljyn ja öljytuotteiden tuonnin arvo laski 46 prosenttia ja kuljetusvälineiden sekä näiden osien tuonnin arvo 14 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonnin arvo väheni kahdeksan prosenttia. Sähkökoneiden ja -laitteiden tuonnin arvo laski yhdeksän prosenttia. Farmaseuttisten tuotteiden tuonnin arvo nousi 11 prosenttia.

Kesäkuussa vienti EU-maihin laski 14,1 prosenttia ja tuonti EU:sta väheni 7,9 prosenttia. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle pieneni 16,9 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta laski 13,6 prosenttia.

Tammi-kesäkuussa vienti EU-maihin väheni 17,6 prosenttia ja ulkokaupan vienti 17,2 prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista laski 11,0 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 14,1 prosenttia.

Kauppavaihto väheni lähes kaikkien suurimpien kauppakumppanimaiden kanssa. 

Taulukossa esitetyt luvut ovat ennakkotietoja ja merkittävät muutokset ovat mahdollisia, kun tiedot täydentyvät. Lähde: Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto kesäkuussa 2020

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"