Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tuleeko Tikkurilasta osa yhdysvaltalaista maalijättiä? – ostotarjous sisältää muhkean preemion

Yhdysvaltalainen maalijätti PPG Industries teki Tikkurilan osakkeista julkisen käteisostotarjouksen. 

Yhdysvaltalainen PPG Industries on tehnyt maaliyhtiö Tikkurilasta ostotarjouksen.

Tarjousvastike sisältää preemion, joka on noin 66,2 prosenttia verrattuna Tikkurilan osakkeiden päätöskurssiin Nasdaq Helsingissä eilen, eli viimeisenä ostotarjouksen julkistamista edeltävänä kaupankäyntipäivänä. Yhtiö tarjoaa 25,00 euroa per osake. Tikkurilan osake päätyi eilen 15,04 euroon. Ostotarjouksen mukaan Tikkurilan osakkeiden yhteenlaskettu arvo on noin 1,1 miljardia euroa.

PPG Industries arvioi julkistavansa yksityiskohtaisen tarjousasiakirjan 15. tammikuuta. Tarjousajan odotetaan alkavan 18. tammikuuta ja päättyvän 12. maaliskuuta, ellei PPG Industries jatka tarjousaikaa ostotarjouksen toteuttamisedellysten täyttämiseksi.

Ostotarjouksen toteutuu, jos PPG Industries saa haltuunsa yli 90 prosenttia Tikkurilan osakkeista ja äänistä. Tarjouksen toteutuminen tarvitsee myös kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Tikkurilan hallitus suosittelee osakkeenomistajia hyväksymään ostotarjouksen.

– Tikkurila on tehnyt viime vuosina erinomaista työtä yhtiön kannattavuuden ja tehokkuuden parantamiseksi. Toimialan konsolidoituminen on kuitenkin yhä nopeampaa. Hallitus ei ollut prosessissa aloitteentekijänä, vaan saatuamme yhteydenoton olemme arvioineet ostotarjousta ostotarjouskoodin mukaisesti. Olemme huolellisesti arvioineet tarjouksentekijän kykyä olla jatkossa Tikkurilan hyvä ja vahva omistaja, Tikkurilan hallituksen jäsen ja riippumattomia hallituksen jäseniä edustavan komitean puheenjohtaja Heikki Westerlund toteaa yhtiön tiedotteessa.

– Tikkurila voi hyötyä PPG:n pitkäaikaisesta tuotekehitysosaamisesta, raaka-aineiden hankinnan ostovoimasta sekä teollisuustuotteiden vahvasta asemasta. Olemme ottaneet työssämme huomioon myös työntekijöiden aseman ja tulevaisuuden mahdollisuudet osana suurempaa kokonaisuutta sekä tarjouksentekijän strategian kestävän kehityksen periaatteiden noudattamisessa.

Tikkurilan suurimmat osakkeenomistajat Oras Invest, työeläkevakuutusyhtiö Varma, Mandatum henkivakuutusyhtiö ja vakuutusyhtiö Kaleva ovat sitoutuneet hyväksymään ostotarjouksen. Yhteisöt omistavat omistavat yhdessä noin 29,34 prosenttia Tikkurilan osakkeista.

– Uskomme PPG:n suunnitelmiin kehittää Tikkurilaa entistäkin vahvemmaksi yhtiöksi, ja olemme perusteellisen harkinnan jälkeen päättäneet sitoutua hyväksymään tarjouksen 20,01 prosentin omistustamme vastaavasti, Oras Invest Oy:n toimitusjohtaja Annika Paasikivi kommentoi ostotarjousta.

"Tarjouksentekijä aikoo säilyttää Tikkurilan identiteetin, kulttuurin ja suomalaiset arvot"

Tiedotteen mukaan PPG Industries aikoo säilyttää Tikkurilan liiketilat Suomessa sekä tuotanto-, jakelu- ja myyntikeskusten Pohjoismaiden alueella. Lisäksi PPG Industries aikoo jatkaa investoimista sekä mahdollisesti tarjota suurempia rooleja monille Tikkurilan avainhenkilöille.

– PPG ja Tikkurila täydentävät yhdessä toisiaan erinomaisesti sekä maantieteellisesti että kauppa- ja rakennusmaalibrändin näkökulmasta. Olemme jo pitkään ihailleet Tikkurilan rikasta historiaa vahvojen kauppa- ja rakennusmaalibrändien ja -tuotetarjoaman vakiinnuttamisessa useissa Pohjois- ja Itä-Euroopan maissa, joissa PPG toimii tällä tuotealueella vain vähäisessä määrin, toimitusjohtaja Michael McGarry sanoo.

PPG Industries on listattu New Yorkin pörssiin. Se toimii yli 70 maassa ja työntekijöitä sillä on 47 000. Yrityksen liikevaihto vuonna 2019 oli 15 miljardia dollaria.

Tikkurilalla on seitsemän tuotantolaitosta kuudessa eri maassa ja noin 2 700 työntekijää. Tikkurilan tuotteita myydään yli 40 maassa. Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli 563,8 miljoonaan euroon ja se kasvoi edellisestä vuodesta 0,4 prosenttia. Oikaistu liiketulos nousi 19,5 prosenttia edellisestä vuodesta ollen 46,4 miljoonaa euroa eli 8,2 prosenttia liikevaihdosta. Osakekohtainen tulos kasvoi edellisestä vuodesta 127,9 prosenttia ja oli 0,75 euroa.

Lisää aiheesta:

Koronakeväänä kodit ovat kunnostuneet - Kesko ja Tikkurila korjaavat potin

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"