Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sijoittajat ennakoivat Nokian hyötyvän kiinalaiskilpailija Huawein joutumisesta Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan pelinappulaksi.

Trump hiillostaa Huaweita – Analyytikko: Nokia ei lyhyellä tähtäimellä hyödy tilanteesta

Kiinalaisen teknologiavalmistajan päätymisellä kauppasodan keskeiseksi pelinappulaksi voi olla laajat seuraukset koko teknologiaketjulle, arvioi Inderesin analyytikko Mikael Rautanen.

Valkoinen talo antoi viime viikolla määräyksen, jonka mukaan amerikkalaisviranomaisilla on jatkossa oikeus estää kiinalaisia teknologiayhtiöitä Huaweita ja ZTE:tä hankkimasta tuotteisiinsa yhdysvaltalaisia osia ilman viranomaisilta saatua hyväksyntää. Se tarkoittaa, että yhdysvaltalaisten yritysten on haettava erityinen lisenssi, jotta ne voisivat vastedeskin toimittaa tuotteitaan mustalle listalle joutuneille kiinalaisyhtiöille.

Inderesin teknologia-alaa seuraava analyytikko Mikael Rautanen toteaa aamukommentissaan monien amerikkalaisten yhtiöiden ilmoittaneen komponenttien ja ohjelmistojen toimitusten rajoittamisesta Huaweille.

-Näistä näkyvimmin on esillä ollut Googlen päätös rajoittaa Android-käyttöjärjestelmään liittyvien ohjelmistojen ja palveluiden toimitusta Huaweille. Lisäksi yhdysvaltalaiset siruvalmistajat ovat uutislähteiden mukaan pysäyttämässä toimituksiaan Huaweille, koska ne mieluummin menettävät kiinalaisyhtiön asiakkuuden kuin ottavat riskin mahdollisista seuraamuksista, Rautanen toteaa.

Yhdysvallat kuitenkin ilmoitti viime yönä Huaweita koskevan päätöksen jäädyttämisestä kolmeksi kuukaudeksi.

- Kauppaministeriö myönsi Huaweille 90 päivää kestävän väliaikaisen yleisen lisenssin liiketoiminnan ja kaupankäynnin jatkamiseen yhdysvaltalaisten yhtiöiden kanssa, mikä antaa lisäaikaa tilanteen ratkaisuun. Lupa koskee Huawein nykyisiä laitteita, mutta ei uusia laitteita, Rautanen huomioi.

 

Jäävätkö luurit kauppoihin?

Rautasen mukaan Googlen reaktiolla kaupankäynnin viranomaisrajoituksiin voi olla mittavia seurauksia.

-Tilanne todennäköisesti johtaa siihen, että kuluttajat länsimaissa jättävät Huawein puhelimet kauppoihin, mikä halvaannuttaa Huawein suurimman ja nopeimmin kasvavan osan eli älypuhelinliiketoiminnan. Huawei on maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja.

Suuruudestaan huolimatta Huawei ei pystyisi enää valmistamaan älypuhelimia tai verkkolaitteita, jotka ovat riippuvaisia yhdysvaltalaisten yritysten komponenteista ja ohjelmistoista. Viime vuonna pienempi kiinalainen verkkolaitevalmistaja ZTE ajautui lähes konkurssiin, kun sitä vastaan asetettiin vastaava kielto, joka esti yhdysvaltalaisen teknologian hankkimisen.

-Huawein kerrotaan varautuneen tilanteeseen kasvattamalla komponenttivarastojaan, mikä antaa yhtiölle todennäköisesti joitain kuukausia pelivaraa, Rautanen huomauttaa.

 

Pohjoismaiset valmistajat hyötyvät?

Sijoittajat ovat suhtautuneet Huawein tilanteeseen Nokian näkökulmasta positiivisesti, mutta Rautasen mukaan Yhdysvaltain yritykset lobata länsivaltioita kieltämään kiinalaisyhtiö ulos 5G-markkinoilta eivät toistaiseksi ole jarruttaneet sen edelleen vahvassa kasvussa olevaa liiketoimintaa.

-Nyt käynnistetyt toimenpiteet ovat kuitenkin potentiaalisesti aivan eri mittakaavassa kuin markkinoilla osattiin odottaa. Huawein asema verkkomarkkinoilla on niin merkittävä, että tilanteella voi olla laajamittaisia vaikutuksia koko tietoliikennemarkkinoiden arvoketjuun, 5G-investointien ajoituksiin ja edelleen koko globaaliin talouteen. Tutkimusyhtiö Dell’Oron mukaan globaalin verkkomarkkinan kolme suurinta ovat Huawei (27 %), Nokia (17 %) ja Ericsson (14 %), kun tarkastellaan kaikkia operaattoreiden verkkolaitteita.

Rautanen näkee, että pohjoismaiset yhtiöt, Nokia ja Ericsson, voivat olla harvoja potentiaalisia hyötyjiä tilanteessa, koska ne jäisivät markkinalle käytännössä ainoina merkittävinä 5G-verkkotoimittajina.

-Pikavoittoja Nokialle tuskin kuitenkaan on luvassa, ja lähineljänneksinä vaikutukset voivat olla jopa negatiivisia. Ainakin tähän mennessä epävarma Huawei-tilanne on jarruttanut koko verkkolaitemarkkinaa ja saanut operaattorit lykkäämään niiden investointipäätöksiä, Rautanen muistuttaa.

Sijoittajat vaikuttavat kuitenkin luottavan Nokian ja Ericssonin hyötyvän tilanteesta, sillä molempien kurssit ovat kohonneet viikon sisällä tanakasti. Tiistaina puolenpäivän tietämien kursseilla laskien Nokian osake on kallistunut Helsingissä viikossa kahdeksan prosenttia 4,61 euroon ja Ericssonin B 8,1 prosenttia 93,50 kruunuun Tukholman pörssissä.

Lisää aiheesta "Markkinat"