Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Toukokuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät jäivät 31 prosenttia viime vuodesta

Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat toukokuussa Helsingissä 31,7 prosenttia, Espoossa 24,7 prosenttia ja Vantaalla peräti 46,3 prosenttia vuodentakaisesta. Markkinat kuitenkin piristyivät huhtikuusta ja neliöhinnat nousivat keskimäärin neljä prosenttia.

Vanhoja asuntoja myytiin toukokuussa 31,2 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Kauppoja tehtiin kuitenkin toukokuussa 16,3 prosenttia enemmän kuin huhtikuussa.

Kaikkiaan alkuuvonna vanhoja asuntoja on myyty Suomessa 11,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. 

– Toukokuu oli synkkä kuukausi kauppamäärien suhteen normaaliin toukokuuhun verrattuna. Positiivista on kuitenkin se, että kauppamäärät kasvoivat huhtikuuhun verrattuna, mikä on suurempi kauppamäärien kasvu kuin vuosi sitten toukokuussa. Viime vuonna kauppamäärät kasvoivat toukokuussa 14,0 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa sanoo. 

Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat toukokuussa Helsingissä 31,7 prosenttia, Espoossa 24,7 prosenttia ja Vantaalla peräti 46,3 prosenttia edellisvuoden toukokuuhun verrattuna. Kehitys oli samansuuntainen muuallakin: Tampereella kauppamäärät laskivat 45,1 prosenttia, Turussa 31,7 prosenttia, Kuopiossa 29,0 prosenttia, Oulussa 19,0 prosenttia ja Jyväskylässä 39,0 prosenttia.

Vanhat kohteet. Lähde: KVKL HSP 2020

Myyntiajat lyhentyneet pääkaupunkiseudulla 

Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet: toukokuussa vanha kerrostaloasunto kävi Suomessa kaupaksi keskimäärin 2 päivää nopeammin kuin vuosi sitten toukokuussa. Pääkaupunkiseudulla kaikkien asuntotyyppien myyntiajat lyhenivät toukokuussa vuoden takaiseen verrattuna: kerrostaloasunnot myytiin 2 päivää, rivitaloasunnot 3 päivää, omakotitalot 15 päivää nopeammin kuin vuosi sitten.

– Erityisesti pääkaupunkiseudun lyhentyneet myyntiajat kertovat siitä, että kysyntää asunnoille on ja kohteet käyvät pääkaupunkiseudulla hyvin kaupaksi. Koska markkinoilla on normaalia kevättä vähemmän kohteita, kiinnostus myynnissä olevia asuntoja kohtaan on suurta ja kohteista käydään myös normaalia kovempaa kilpailua”, Hintsa sanoo.

Neliöhinnat jatkoivat nousua 

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat Suomessa toukokuussa keskimäärin 4,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 5,6 prosenttia, Espoossa 7,0 prosenttia, Tampereella 2,2 prosenttia, Turussa 5,3 prosenttia, Oulussa 0,2 prosenttia), Kuopiossa 5,2 prosenttia, Porissa 13,4 prosenttia, Jyväskylässä 0,9 prosenttia ja Kouvolassa 20,8 prosenttia. Neliöhinnat laskivat toukokuussa vuoden takaisesta Vantaalla 0,3 prosenttia ja Lahdessa 0,8 prosenttia.  

Vanhat kohteet. Lähde: KVKL HSP 2020

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

 Lisää aiheesta:

Asuntokauppa elpyy – ostajat vahvasti liikkeellä, myyjät heränneet

Asuntokauppa romahti, kohta hiipuvat hinnat - nousu voi silti olla nopeaa

Kesämökit menevät nyt kuin kuumille kiville

Yksityisiä asuntosijoittajia ei pelota hintojen lasku - kolmannes saattaa harkita uusia kauppoja

TUTKIMUS: Yksityiset asuntosijoittajat ovat reiluja vuokranantajia

Lisää aiheesta "Markkinat"