Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Metso Outotecille tärkeän metallin, kuparin, hinta on noussut viimeisen vuoden aikana 46 prosenttia. Myös muiden metallien teollisuus, akku- ja arvometallien hinnannousu on ollut hyvin selvää.

Tilauskertymästä potkua osakekurssin nousuun

Konepajayhtiö Metso Outotecin vahva tilauskertymä käänsi sijoittajien peukut ylöspäin yhtiön Q4/2020-kvartaalin osalta, vaikka liikevaihto ja kannattavuus eivät vastanneetkaan odotuksia.

Viime kesänä Metson Minerals-liiketoiminnan ja Outotecin fuusion kautta muodostuneen Metso Outotec teki vuoden viimeisellä neljänneksellä 44 miljoonan euron liikevoiton 977 miljoonan euron liikevaihdolla. Vuotta aikaisemmin liikevoitto oli 103 miljoonaa euroa 1,1 miljardin liikevaihdolla.

Odotuksissa oli 65,4 miljoonan euron liikevoitto 1,0 miljardin euron liikevaihdolla.

Yhtiön saatujen tilausten määrä kasvoi 1,05 miljardista eurosta 1,3 miljardiin euroon. Odotus oli 1,148 miljardia euroa.

Osinkoesitys yllätti

Metso Outotec on kestävää kehitystä edistävien teknologioiden ja palvelujen kansainvälinen toimija mineraalien jalostuksessa, kiviainesten käsittelyssä, metallinjalostuksessa ja kierrätyksessä kaikkialla maailmassa.

– Q4-numerot olivat tilauskertymän osalta vahvat, mutta liikevaihto ja kannattavuus jäivät odotuksistamme. Seuraavalle kuuden kuukauden jaksolle odotettu markkinoiden paraneminen oli odotuksissamme. Mielestämme neutraali/positiivinen kurssireaktio on perusteltu, Inderesin analyytikko Erkki Vesola totesi analyysinsa yhteydessä.

Inderesin tämänhetkinen suositus Metso Outotecin osakkeelle on ”lisää” 9,50 euron tavoitehinnalla.

Vesolan mukaan konsernin liikevaihto jäi Inderesin odotuksista kaikissa segmenteissä. Myös rahoituskulut olivat Vesolan mielestä ”yllättävän suuret”, mikä painoi raportoitua osakekohtaista tulosta.

– Osinkoehdotus oli kuitenkin positiivinen yllätys, hän lisäsi.

Yhtiö ilmoitti myös ennakoitua paremman osakekohtaisen 0,20 euron osingosta, kun ennusteet odottivat osingon olevan 0,16 euroa.

Yhtiöltä varovainen kommentti näkymistä

– Vuoden 2020 lopun vahva tilauskertymä antaa hyvän alun vuodelle 2021, ja samalla toivomme voivamme palata asteittain normaaliin koronaviruspandemian ja siihen liittyvien rajoitusten helpottuessa, toimitusjohtaja Pekka Vauramo sanoi tulosraportin yhteydessä.

Hän odottaa markkina-aktiviteetin paranevan seuraavien kuuden kuukauden aikana, mutta riippuu koronaviruspandemian kehittymisestä, kuinka paljon.

Inderesin Vesolan mukaan toimitusjohtajan kommentti yhtiön tulevaisuuden näkymistä oli odotusten mukainen mutta varsin varovainen.

– Ohjeistus ei ole mikään yllätys, kun katsoo, mihin suuntaan metallien hinnat ovat kehittyneet ja kaivosyhtiöiden investointisuunnitelmat edenneet ja mitä verrokkiyhtiöt ovat sanoneet. Kaikki merkit viittaavat koilliseen, sanoi Vesola InderesTV:n haastattelussa.

Pekka Vauramon mukaan yhtiön kivenmurskausliiketoiminnassa koettiin keväällä nopeimmat ja kielteisimmät vaikutukset koronarajoitteiden osalta, mutta markkinoiden toiminta ”normalisoitui vuoden loppua kohti”.

Lisäksi kaivos- ja metallienjalostusmarkkinoilla suurempiin investointihankkeisiin liittyvä päätöksenteko oli hidasta liikkumiseen ja matkustukseen liittyvien rajoitusten takia, hän kertoi.

– Tästä huolimatta positiiviset uutiset rokotteen kehityksestä ja korkeat metallien hinnat aktivoivat päätöksentekoa neljännessä neljänneksessä ja johtivat vahvaan tilauskertymään, toimitusjohtaja kertoi.

Kaivosalan ”iso kuva” valoisa

Myös OP analyytikko Anssi Raussi kertoo olleensa tyytyväinen Metso Outotecin tilauskertymään.

– Raportti kokonaisuudessaan kallistuu positiiviselle puolelle juuri tilauskertymän takia. Osasimme odottaa, että se on hyvä, mutta se oli vielä meidänkin ennusteitamme parempi, ja meidän odotuksemme olivat selvästi yli konsensusennusteen.

Kannattavuuden luvuissa jäätiin hieman odotusten jälkeen, mutta sekään ei ollut Raussin mukaan niin huolestuttava seikka, koska selittävänä tekijänä oli koronapandemian aiheuttamat ylimääräiset kustannukset, jotka syntyivät Liettuan tuotantolaitoksen ylösajon yhteydessä. 

– Meidän käsityksemme mukaan tästä johtui valtaosa siitä tulospettymyksestä, mitä yhtiö tänään raportoi. Liettuan tuotantolaitoksen ylösajo on kuitenkin kertaluontoinen erä, eli tulospettymyskään ei ole niin iso kuin mitä luvut äkkiseltään näyttävät.

Raussin mukaan isossa kuvassa kaivosalan kysyntä näyttää hyvältä, etenkin kun metallien hinnat ovat korkealla tasolla.

– Metso Outotecille tärkeän metallin, kuparin, hinta on noussut viimeisen vuoden aikana 46 prosenttia. Myös muiden metallien teollisuus, akku- ja arvometallien hinnannousu on ollut hyvin selvää.

Raussin mukaan Kiina käyttää arviolta yli puolet maailman kuparista.

– Rakentaminen ja muu elvytys ollut tosi korkealla tasolla etenkin Kiinassa, joten kuparin ja muiden metallien kysyntäkin on ollut siellä todella kovaa.

OP:llä on tällä hetkellä vähennä-suositus Metso Outotecin osakkeelle.

– Mikä on huomionarvoista osakkeen arvostuksen kannalta, on se, että yhtiön tuloskasvuodotukset ovat tällä hetkellä todella korkeat eli yhtiön pakko suoriutuakin todella hyvin, jotta se yltää näihin odotuksiin jatkossa.

 

 

 

 

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"