Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tienestiä taiteesta?

Kannattaako taide-esineisiin sijoittaa? Taideteoksen arvoon vaikuttaa, kuinka ajankohtainen taiteilija juuri sillä hetkellä on, ja onko teos taideklassikoiden kärkeä. Eniten myyntiin vaikuttavat kuitenkin talouden vaihtelut.

– Pääoman määrän vaihtelu taidemarkkinoilla muuttaa ostajakuntaa ja taidemakua. Siksi arvoteoksen myynti pitää aina räätälöidä erikseen, sanoo Pauliina Laitinen, taidemarkkinoiden asiantuntija, FT. 

Myös provenienssi eli taustatiedot määrittävät teoksen hintaa, ja ne on syytä vahvistaa ennen kaupan tekoa.

– Esimerkiksi se, että teos on ollut esillä taiteilijan näyttelyissä, ja siitä on mainittu taiteilijan uraa käsittelevissä kirjoissa, nostaa todennäköisesti teoksen hintaa, Laitinen vahvistaa. 

Väärennösten vaaran voi välttää tarkistuttamalla arvokkaan teoksen aitous muilla asiantuntijoilla kuin myyjällä. 

Hyvästä sijoituskohteesta käydään kovaa kilpailua 

Tällä hetkellä erityisesti 1950- ja -60-luvun abstrakti taide on vahvan kiinnostuksen kohteena. 

– Lisäksi aletaan myös lähestyä 1970- ja -80-lukuja, ja siksi niiden kausien parhaimpien teoksien tarjontaa kannattaa pitää silmällä, Laitinen vinkkaa. 

Parhaimmat klassikkoteokset ovat aina kannattavia, ja niillä on Laitisen mukaan usein monen henkilön jonotuslista. 

– Taidesijoituksia on vain noin kaksi prosenttia kaikesta taiteesta, joten sijoittajien määrä on väkisinkin pieni ja kilpailu hyvästä taidesijoituskohteesta on kova, hän huomauttaa. 

Taiderahastoon sijoittamisessa Laitinen pitää tärkeänä selvittää ensin, kuka taideasiantuntija ottaa ostosta ja myynnistä vastuun ja millainen on ostopääoma. 

– Suurissa taiderahastoissa väärennösten riski kasvaa liian isoksi, varoittaa Laitinen, joka on itsekin vastannut aiemmin taiderahastosta. 

– Siinä tuotto oli 20 prosenttia.

Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2021.

Lue aiheesta lisää:Taidesijoittaminen-alkaa-taiteeseen-tutustumisesta-ja-teosten-kerailysta

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"