Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tiedon ja EVRY:n fuusio luo pohjoismaisen digijätin

Yhdistymällä norjalaisen EVRY:n kanssa Tieto lähes tuplaa liikevaihtonsa.

Suomalaisen Tiedon ja norjalaisen EVRY:n fuusiosta on syntymässä yksi Pohjoismaiden suurimpia digitaalisten palvelujen ja ohjelmistoliiketoiminnan yhtiöitä. Mikäli yritysten syksylle kaavaillut ylimääräiset yhtiökokoukset sekä viranomaiset hyväksyvät yhdistymisen TietoEVRY -nimen ottavalla yhtiöllä olisi kolmen miljardin euron liikevaihto, kotipaikka Espoossa ja kaikkiaan 24 000 työntekijää.

Yhtiöiden suurimmat omistajat, sijoitusyhtiöt Apax, Cevian ja Solidium, ovat jo hyväksyneet fuusion. Tiedon omistajat olisivat uudessa yhtiössä enemmistössä 62,5 prosentin osuudella ja EVRY:n noin 37,5 prosentin siivulla. Kuitenkin sulautuneen yhtiön suurimmaksi omistajaksi nousee EVRY:n suurin omistaja, Apax 20,4 prosentilla. Tiedon nykyiset suurimmat omistajat Cevian ja Solidium omistavat fuusion jälkeen 9,4 ja 6,3 prosenttia kumpikin.

Fuusion ennakoidaan toteutuvan neljännellä neljänneksellä tai viimeistään ensi vuoden tammi-maaliskuun aikana. Toimitusjohtajaksi tulee Tiedon nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Alkio ja hallituksen puheenjohtajaksi Tomas Franzén Tiedon hallituksesta.

 

Kauppa rahoitetaan lainalla

Fuusiossa EVRY:n osakkeenomistajat saavat sulautumisvastikkeena 0,12 Tiedon uutta osaketta ja 5,28 Norjan kruunua käteisenä jokaista omistamaansa EVRY:n osaketta kohden. Tällä EVRY:n omistajien osuus siis nousee reiluun 37 prosenttiin, jonka lisäksi he saavat noin 200 miljoonan euron käteiskorvauksen.

Maanantain 30,75 kruunun päätöskurssiin nähden EVRY:n omistajat saavat osakkeen hintaan fuusiossa 15,4 prosentin preemion, kun osakkeen hinnaksi tulee 35,48 kruunua.

Yhteensä Tieto maksaa EVRY:stä noin 1,3 miljardia euroa ja yhtiö ilmoittaa siihen tarvittavan rahoituksen hoituvan jo sovituilla lainajärjestelyillä.

Sulautumisessa liikkeeseen laskettavien Tiedon uusien osakkeiden yhteenlasketun lukumäärän odotetaan olevan 44,3 miljoonaa kappaletta.

Uuden yhtiön osakkeet aiotaan listata Helsingin ja Tukholman lisäksi myös Oslon pörssiin.

 

Markkina-asemaa ja kulusäästöjä

Yhtiöt perustelevat fuusiota sillä, että se yhdistää molempien vahvan digitaalisen osaamisen, laajentaa tarjontaa asiakkaille sekä parantaa osaamisen saatavuutta. Tiedon ja EVRY:n liiketoiminnot täydentävät toisiaan Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa, mutta fuusiolla ne kasvavat yhdeksi Ruotsin suurimmista digitaalisten palvelujen tarjoajista.

-Yritykset täydentävät toisiaan hyvin niin maantieteellisesti kuin palvelujen ja asiakaskunnan suhteen, ja yhdistymisen pohjalta syntyy laajin digitaalisten palveluiden yhteisö Pohjoismaissa. Yhdistymisen odotetaan tarjoavan mittakaava- ja synergiaetuja pitkällä aikavälillä. Lisäksi yhdistämällä yritysten voimavarat investoida uusiin palveluihin ja osaamiseen luodaan aiempaakin paremmat edellytykset innovoinnille, tiedotteessa todetaan.

Fuusion on määrä laskea uuden yrityksen kuluja ja tavoitteena on saavuttaa noin 75 miljoonan euron vuotuiset kulusynergiat muun muassa tehostamalla toimitusten, myynnin ja hallinnon sekä investointien tuottavuutta. Noin 60 prosenttia säästöistä pitäisi syntyä vuoden 2021 loppuun mennessä ja noin 90 prosenttia vuoden 2022 loppuun mennessä.

Toisaalta fuusiosta arvioidaan koituvan 120-140 miljoonan euron kertakulut vuoden 2022 loppuun mennessä.

 

Lämmin vastaanotto markkinoilta

Tiedon liikevaihto oli viime vuonna 1 599,5 miljoona euroa ja EVRY:n 1 344,9 miljoonaa euroa. Liikevoittoa Tieto teki 154,7 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti oli 9,7. EVRY:n liikevoitto oli 106,5 miljoonaa ja liikevoittoprosentti 7,9 vuonna 2018.

Markkinoille fuusiouutinen oli mieluinen ja molempien yhtiöiden kurssit ovat olleet päiväkaupassa selvässä nousussa. Tiedon osakkeella käytiin illalla kauppaa 26,78 eurolla eli 4,2 prosenttia maanantain päätöstasoa korkeammalla. Oslossa EVRY oli kiivennyt 16,1 prosenttia 35,75 kruunuun eli 0,27 kruunua fuusiotarjoushinnan yläpuolelle.

Lisää aiheesta "Markkinat"