Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuvituskuva.

Terveystalon tuloksen notkahdus oli odotettavissa – syksyn näkymät riippuvaisia koronan toisesta aallosta

Korona ajoi ihmiset koteihin, mikä näkyi Terveystalon asiakasmäärissä ja tuloksessa. Loppuvuoden tulos on pitkälti riippuvainen koronapandemian etenemisestä ja sitä seuraavista mahdollisista rajoitustoimista.

Terveystalo julkaisi tänään toisen kvartaalin tuloksensa. Laskua oli odotettavissa, sillä jo ensimmäisen vuosineljänneksen osalta Terveystalon liikevaihto laski yritys- ja yksityisasiakkuuksissa 30 prosenttia. Toisella kvartaalilla yhtiön liikevaihto oli 209,2 miljoonaa euroa, mikä oli 19,1 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Ensimmäisen puolivuotiskauden osalta laskua oli 11,4 prosenttia.

– Toisen vuosineljänneksen kysyntä laski koronan vaikutuksesta sekä kiireettömissä hoidoissa että akuuteissa sairauksissa. Erilaisiin infektioihin sekä elintapasairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin liittyvissä lääkärikäynneissä lasku oli erityisen voimakas. Lisäksi suun terveyden toimintaa jouduttiin rajoittamaan voimakkaasti, toimitusjohtaja Ville Iho kommentoi Terveystalon tiedotteessa.

Iho aloitti Terveystalon toimitusjohtajana tämän vuoden alkupuolella.

Kustannussäästöt toivat liikevoittoa

Terveystalon teki myös rahtusen liikevoittoa, vaikka analyytikoiden konsensusennuste olikin lähes neljä miljoonaa tappiolla. Liikevoittoa toisella kvartaalilla tuli 0,5 miljoonaa euroa. Terveystalo oli tehnyt sen saavuttamisen eteen lukuisia kustannustoimenpiteitä. Vertailujaksolla liikevoitto oli 16,7 miljoonaa euroa, joten pudotusta oli huimat 97 prosenttia.

– Ryhdyimme välittömästi kriisin puhjettua toimiin kannattavuuden ja rahavirran turvaamiseksi. Jäädytimme ulkopuolisia palveluostoja, arvioimme uudelleen investointitarpeita ja suljimme kysyntälähtöisesti pienempiä yksiköitä. Sopeutimme myös henkilöstömäärää yksikkö- ja palvelukohtaisesti alentuneen kysynnän mukaan lomautuksilla, Iho kertoo.

Terveystalon asiakasmäärät lähtivät nousuun touko-kesäkuussa, kun rajoituksia purettiin, ja elpyminen jatkui heinäkuussa. Heinäkuussa yksityisasiakkuuksien liikevaihto kasvoi yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta ja yritysasiakkaiden liikevaihtokin oli enää kolme prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa jäljessä.

Yhtiön loppuvuoden näkymät ovat koronapandemian vuoksi vielä epäselvät. Yhtiön mukaan kysynnän elpyminen normaalitasolle edellyttäisi, ettei uusia rajoitustoimenpiteitä aseteta ja että ihmisten kulutuskäyttäytyminen normalisoituu.

Terveystalo sijoittajille

Lisää aiheesta:

Terveystalo antoi tulosvaroituksen - hyvinvointipalveluiden kysyntä hiipuu

Lisää aiheesta "Markkinat"