Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Teollisuuden uudet tilaukset kääntyivät laskuun - vain kemianteollisuus piti pintansa

Tilastokeskuksen mukaan uusien tilausten arvo oli kesäkuussa 4,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Teollisuustuotanto kuitenkin kasvoi kesäkuussa verrattuna sekä vuodentakaiseen että edelliseen kuukauteen.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 kesäkuussa 4,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Kuukausitasolla seurattu lukema oli ensi kertaa negatiivinen tänä vuonna. 

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla saadut tilaukset kasvoivat kaikkiaan 1,1 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos (alkuperäinen sarja), % (TOL2008) Lähde: Tilastokeskus

Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän vain kemianteollisuudessa. Kaikilla muilla toimialoilla tilaukset laskivat. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen tilaukset laskivat 6,0 prosenttia sekä metalliteollisuuden 7,2 prosenttia.

Teollisuuden uusien tilausten muutos toimialoittain 6/2018– 6/2019 (alkuperäinen sarja), (TOL2008) Lähde: Tilastokeskus

Tilastokeskus huomattaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

 

Teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja työpäiväkorjattu tuotanto oli 2,6 prosenttia suurempi kuin viime vuoden kesäkuussa. Koko alkuvuoden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi kaikkiaan 1,9 prosenttia vuodentakaisesta.

 

Teollisuustuotannon (BCD) trendi ja kausitasoitettu sarja, 2007/01–2019/06. Lähde: Tilastokeskus

Päätoimialoittain kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, kaivostoiminnassa ja louhinnassa sekä metalliteollisuudessa. Metsäteollisuus päätyi 2,5 prosenttia miinukselle.

Teollisuustuotannon kausitasoitettu muutos toimialoittain 5/2019-6/2019, %, TOL 2008. Lähde: Tilastokeskus

Lisää aiheesta "Markkinat"