Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuvituskuva: Istock

Tekoälyä salkkuun? Älä unohda näitä tuttuja teknologiajättejä

Vaikka Nvidian osake on hyötynyt tekoälyn kehityksestä toistaiseksi eniten, myös moni muu yhtiö hakee siitä tulevina vuosina roimaa kasvua.
 

Nvidia on edelleen suosituin tekoälyosake, mutta alalta löytyy lukuisia muitakin kiinnostavia. Muutamat niistä ovat sijoittajille jo hyvinkin tuttuja.

Forbesin listalla tämän hetken parhaista tekoälyosakkeista Nvidia on edelleen ykkösenä. Listalla ovat myös esimerkiksi

Facebookin emoyhtiö Meta, puolijohdevalmistaja AMD (Advanced Micro Devices), pilvipalveluyhtiö Arista Networks ja Amazon.
Copilot-tekoälyn julkistanut Microsoft julkistaa ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa huomenna torstaina, ja odotukset ovat kovat. Esimerkiksi Bank of America odottaa yhtiöltä 11 prosentin kasvua vuodentakaiseen verrattuna. Kasvu tulisi pankin ennusteen mukaan kuitenkin pitkälti yhtiön Azure ja Microsoft365 -palveluiden kasvusta, ja tekoälypanostukset alkaisivat näkyä toden teolla vasta myöhemmin.

− Uskomme, että seuraava katalyytti Microsoftin osakkeelle on se, kun keskeiset tekoälyyn liittyvät tuotteet saavat tuulta alleen, pankki analysoi Business Insiderin mukaan.

Microsoftin arvostus on 37-kertainen vuoden 2025 arvioituun vapaaseen kassavirtaan nähden. Tästä huolimatta Bank of America ennustaa yhtiön arvostuksen pysyvän vakaana ja saavan vauhtia tekoälymarkkinasta, jonka analyytikot odottavat kasvavan 944 miljardiin dollariin (noin 890 miljardia euroa) vuoteen 2027 mennessä.

Miljardööri luottaa Googleen

Yksi lupaava tekoälystä kasvua odottava tuttu nimi on Googlen emoyhtiö Alphabet. Yhtiö on kehittänyt omaa tekoälyään jo vuosia, ja tällä hetkellä Gemini-tekoäly voittaa OpenAI:n GPT4-mallin monella saralla. Alphabetin uusi Gemini 1.5 oppii uusia taitoja jo käyttäjän promptien perusteella.

Alphabet suunnittelee Geminin upottamista esimerkiksi Google-hakutyökaluun, Gmailiin ja Google Docsiin. USA Todayn mukaan Alphabet käy myös Applen kanssa neuvotteluja siitä, että Geminin chat-liittymä löytyisi jatkossa oletusasetuksena Applen laitteista.

Muun muassa miljardööri Bill Ackman on tankannut Alphabetiä viime aikoina tasaisen varmaa tahtia.

Lisää aiheesta "Markkinat"