Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Koronapulssikyselyn mukaan teknologiateollisuudesta häviää koronan takia vuoden loppuun mennessä lähes 10 000 työpaikkaa.

Teknologiateollisuus: Näkymät eivät ole kirkastuneet − pohjakosketus on vasta edessä

Teknologiteollisuuden yrityksistä liki puolet uskoo hiljaisimman ajan olevan vasta edessä.  Ensi vuodesta odotetaan vaikeaa ja vaikeuksien pitkittyminen heijastuu karusti myös työllisyyslukuihin.

Teknologiateollisuuden tuoreen jäsenkyselyn mukaan kysyntä on heikentynyt edelleen vuoden kolmannella neljänneksellä, ja aiempaa suurempi osa yrityksistä odottaa tuotannon olevan hiljaisimmillaan vasta vuoden lopulla. 

Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n koronapulssi-jäsenkyselyyn, jonka tiedot kerättiin syyskuun ensimmäisellä viikolla. Tiedusteluun vastasi 579 yritystä.

Teknologiateollisuus ennustaa irtisanomisten määrän nousevan.

− Koronapulssikyselyn perusteella voidaan arvioida, että teknologiateollisuudesta häviää koronan takia vuoden loppuun mennessä lähes 10 000 työpaikkaa. Menetettyjen työpaikkojen määrä nousee kokonaisuudessaan jopa yli 20 000:een, kun otetaan huomioon toimialan välillinen vaikutus työllisyyteen, Teknologiateollisuuden tiedotteessa todetaan.

Teknologiayrityksistä 47 prosenttia ilmoittaa nyt, että hiljaisin aika on vasta edessä. Edellisessä kuukausi sitten tehdyssä kyselyssä näin arvioi 33 prosenttia yrityksistä. 

Keväällä ja vielä lomien jälkeen noin 24 prosenttia yrityksistä raportoi, että heikko kysyntä haittaa yritystoimintaa erittäin paljon. Nyt luku on kivunnut 28 prosenttiin. 

Lähde: Teknologiateollisuus ry:n koronapulssi 

− Tulos on ikävä viesti siitä, että kysyntä ei ole piristynyt Suomessa vaan se on yritysten mukaan pikemminkin heikentynyt entisestään. Euroopan teollisuudesta viime kuukausina kantautuneet rohkaisevat uutiset eivät valitettavasti näy suomalaisessa teknologiateollisuudessa, ehkä hieman vastoin odotuksia, Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras sanoo.

Ensi vuodesta odotetaan vaikeaa

Kyselyn vastausten perusteella teknologiateollisuudessa aallonpohja siirtyy kauemmaksi, ainakin vuoden viimeiselle neljännekselle tai ensi vuoden alkuun.

Avoimien vastausten perusteella yrityksillä on kasvava huoli myös koko ensi vuoden kehityksestä. Kyselyn mukaan nyt myös monet tähän saakka hyvin pärjänneet yritykset arvioivat, että ensi vuodesta tulee vaikea.

Lähde: Teknologiateollisuus ry:n koronapulssi –jäsenkysely
 

− Valitettavasti aivan tuoreimmat tiedot vihjaavat, että talouden toipuminen on jälleen hidastumassa myös Euroopassa palvelusektorin vetämänä koronaepidemian voimistumisen takia. Jos kysyntä jatkaisi kasvuaan Euroopassa ja maailmalla, se toki näkyisi väistämättä Suomessakin jossain vaiheessa, mikäli vain kilpailukykymme on riittävällä tasolla.

− Nyt on varmistettava, että Suomen hyvinvoinnille tärkeitä elinkelpoisia vientiyrityksiä ei mene koronan takia nurin. Yritysten kustannustukea tulee jatkaa ja tuen kriteereitä muuttaa niin, että myös vientiyritykset voivat päästä sen piiriin. Lisäksi niin hallituksessa kuin työmarkkinoilla tarvitaan kilpailukykyä vahvistavia toimia, Rautaporras tähdentää.

Koronapulssi kyselyn yhteenveto (pdf)

Lisää aiheesta "Markkinat"