Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Toisella neljänneksellä myynti kasvoi suhteellisesti eniten kuluttajatuotteissa. 

Teknisen kaupan kasvuvauhti hidastuu - investoinneille odotetaan kannustimia

Teknisen kaupan tuoreen markkinakatsauksen mukaan kaupan myynti on jo pitkään ollut vahvassa nousussa, mutta nyt siinä näkyy hidastumisen merkkejä. Jäsenyritysten odotukset ovat myös painuneet miinukselle.

Teknisen Kaupan Liiton tuoreen markkinakatsauksen mukaan jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden toisella neljänneksellä kaksi prosenttia edellisestä vuodesta. Koko alkuvuoden aikana myynti kasvoi reilulla kolmella prosentilla.

Toisella neljänneksellä myynti kasvoi suhteellisesti eniten kuluttajatuotteissa, joiden myynti nousi 4,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tuotteista ja palveluista teollisuudelle tuli kasvua 3,7 prosenttia ja tuotteista ja palveluista rakentamiseen 2,2 prosenttia. Raaka-aineiden myynti sen sijaan painui 3,2 prosenttia miinukselle vuodentakaiseen verrattuna.

Myynti toimialoittain. Lähde: Teknisen Kaupan markkinakatsaus Q2 2019

– Vaikka myynti olikin toisella neljänneksellä vielä pari prosenttia edellisvuotta parempaa, oli siinä nähtävissä selvää hidastumista. Muun muassa kauppasota, Brexit ja Italian sekä Saksan tilanteet varjostavat maailman taloutta, mikä alkaa heijastua myös jäsenyritystemme odotuksiin: myyntiodotukset painuivat miinukselle sekä lähitulevaisuuden että vuoden tähtäimellä. Näiden odotusten valossa myynnin kehitys näyttäisi pysähtyvän loppuvuonna. Uskon kuitenkin, että alan myynti pysyy pienessä kasvussa ainakin kuluvan vuoden, kertoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

 

Suhdannebarometri Q2 2019 Lähde: Teknisen Kaupan markkinakatsaus

Myynnin lisäksi jäsenyritykset arvioivat myös tarjouspyyntöjen ja tilausten vähenevän. Henkilöstömäärää koskevat odotukset sen sijaan pysyivät lähes ennallaan. Vaikka lukemat näyttävät negatiivisilta, liiton jäsenyritysten johtajat ovat olleet keskusteluissa selvästi optimistisempia.

– Riskit Rinteen hallituksen työllisyystavoitteiden toteutumiselle kasvavat koko ajan. Toivottavaa onkin, että kansliapäällikkö Hetemäen selvitys investointeja vauhdittavista toimista toisi yrityksille kannustimia investoida jo ensi vuonna, Uitto sanoo.

Lisää aiheesta "Markkinat"