Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Talousoptimismi siivittää öljyä

Raakaöljyn hinta on liikkunut tiistaina tämän vuoden korkeimmissa hinnoissaan, kun alkuvuotta varjostaneet huolet maailmantalouden kasvun hidastumisesta ovat helpottaneet.

Pohjanmeren Brent-laadun hinta oli kello 14 paikkeilla 69,22 dollarissa eli 0,3 prosenttia maanantaita korkeammalla. Edellisen kerran hinta on liikkunut vastaavalla tasolla viime marraskuun puolivälin tienoilla.

Ensimmäisellä neljänneksellä Brentin hinta kohosi peräti 27 prosenttia, mikä oli kovin nousutahti lähes vuosikymmeneen.

West Texas Intermediate -futuurien hinta oli noussut 62,08 dollariin eli 0,8 prosenttia päätöstasoltaan. WTI:n hinta nousi tammi-maaliskuussa 32 prosenttia.

Optimismia ja rajoitteita

Öljyn hinnan riuskan nousun taustalla on useampi syy – suurimpana niistä kuitenkin hieman helpottaneet huolet globaalitalouden kasvunäkymistä. Viikonloppuna ja maanantaina Kiinasta saadut taloustuotannon luvut loivat markkinoille uutta uskoa kasvun sitkeydestä ja siten kysynnän pysymisestä hyvällä tasolla.

Toisaalta myös tarjontapuolella on luvassa muutosta. OPEC ryhtyi jo tammikuussa rajoittamaan tuotantoaan ja uutistoimisto Reutersin kyselyn perusteella öljynviejämaiden järjestön tuotanto oli maaliskuussa painunut alimmilleen neljään vuoteen.

Tuotanto on pudonnut rajusti etenkin Venezuelassa, jota kurittavat talousahdinko ja pakotteet. Maan suurin öljysatama on joutunut ajoittain keskeyttämään toimintansa sähkökatkosten vuoksi.

Tarjonta saattaa tiukentua edelleen, sillä Yhdysvallat on ilmoittanut harkitsevansa uusia pakotteita sekä Irania että Venezuelaa vastaan. Valkoinen talo muun muassa harkitsee, ettei se jatkaisi enää kahdeksan iranilaisen öljy-yhtiön saamia viennin poikkeuslupia, kun ne umpeutuvat toukokuussa.

Analyytikot ovatkin kääntyneet varovaisen optimistisiksi öljyn hintaennusteissaan. Reutersin kyselyssä Brentin keskihinnaksi arvioitiin nyt 67,12 dollaria tänä vuonna. Kyseessä oli ensimmäinen nousevaa hintaa ennakoiva arvio viiteen kuukauteen.

Lisää aiheesta "Markkinat"