Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Talouden tulkit: Suomen taloutta on lyöty nopeasti ja kovaa – taantumaa selittää kaksi seikkaa

Suomen talouden heikkoon kehitykseen vaikuttavat rakenteelliset seikat. Suuret suuntaviivat tulevat kuitenkin kansainvälisiltä markkinoilta, talouden tulkit sanovat.
 

Tällä viikolla kysyimme talouden tulkeilta, miltä Suomen taloustilanne näyttää sijoitusmielessä.

 

”Suomi syklisenä ja suhdanneherkkänä on erityisen riippuvainen globaalin talouskasvun elpymisestä. Mikäli kasvunäkymät alkavat piristymään maailmalla ilman uusia inflatorisia paineita ja rahapolitiikka kevenee, niin Suomen markkinatkin saavat pirteämmän startin.” 

Outi Vänni, johtaja, LähiTapiola Varainhoito

 

”Suomen talous on tällä hetkellä muun euroalueen taloutta heikommassa hapessa. Korkeammat korot ovat lyöneet Suomen talouteen nopeasti ja kovaa, mikä on näkynyt etenkin asuntomarkkinoiden tilanteen heikkenemisenä. Suomen talous on kärsinyt myös teollisuussektorin globaalistikin heikosta vedosta. Inflaatio on kuitenkin laskenut Suomessa nopeasti, mikä tarjoaa jälleen paremmat edellytykset kuluttajien ostovoiman positiiviseen kehitykseen. Korkojen pysyvämpi lasku puolestaan auttaisi myös Suomen taloutta muuta euroaluetta nopeammin. Suomen julkisen talouden tilanne on huolestuttava, ja tähän liittyvät ongelmat on saatava ratkaistua keskipitkällä aikavälillä. 
Vaikka Suomen omalla kehityksellä on toki merkitystä Suomen rahoitusmarkkinakehitykseen, suuret suuntaviivat tulevat suurelta osin globaalien rahoitusmarkkinoiden suunnasta.” 

Jan von Gerich, pääanalyytikko, Nordea

 

”Suomen taantumaa samaan aikaan, kun muualla talous on kasvussa, selittää kaksi rakenteellista seikkaa. Suomessa käytetään laajasti vaihtuvakorkoisia lainoja, minkä takia keskuspankkikoron nousu on iskenyt Suomeen nopeammin ja voimakkaammin kuin muualle. Toisaalta teollisuuden merkitys on Suomessa suuri, ja teollisuus on maailman talouden heikkoja lenkkejä. Molempien osalta toiveissa on vähittäistä helpotusta tänä vuonna, mikä tukisi Suomen taloutta ja markkinoita, mutta voimakasta käännettä nousuun tuskin on luvassa.” 

Lippo Suominen, päästrategi, S-Pankki

Lisää aiheesta "Markkinat"