Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yli puolet Jazzklubin tarjoamista osakkeista merkittiin jo niiden ensimmäisen myyntiviikonlopun aikana.

Töölöläisravintolalle loistoidea koronasulun keskellä – osakeannista välitön hitti

Haluatko, että legendaarisen Storyvillen liiketoiminta jatkuu myös koronasulkujen jälkeen? Tätä tiedusteli koronakurimuksen keskelle ajautunut livemusiikiravintola asiakkailtaan, kun se päätti kerätä lisää omaa pääomaa osakeannin kautta. Idea kannatti – yli puolet Jazzklubin tarjoamista osakkeista merkittiin jo niiden ensimmäisen myyntiviikonlopun aikana.

Korona-pandemia on kurittanut kaikista toimialoista kovimmin kenties juuri ravintolasektoria. Erityisesti yökerhojen tilanne on koronarajoitusten takia näyttäytynyt huonolta. 28-vuotiaan helsinkiläisravintola Storyvillen omistajat saivat vuoden vaihteessa idean kerätä asiakkailtaan 200 000 euron pääomapotin osakeannin kautta, jotta jo pitkään palvellut ravintola voisi selvitä myös pandemiakriisin yli. Osakekauppa käynnistyi perjantaina 19.3.2021 kello 10.00, ja jo nyt osakeannin suosio on onnistunut yllättämään skeptisimmätkin.

Storyville Oy:n perustaja Jorma Railonkosken mukaan osakeantiin on hyvät edellytykset.

– Ravintolapalveluille on varmasti patoutunutta kysyntää tämän pitkän kotonaistuskelun jälkeen. Uskon, että vuoden toisella puoliskolla päästään uudelleen vauhtiin. Lisäksi kilpailutilanne saattaa muuttua paremmaksi, vaikka tietysti kenellekään kanssaravintolayrittäjälle ei liiketoiminnan sulkemista toivokaan, Railonkoski toteaa.

Omistajaksi parilla sadalla

Storyvillen omistajaksi pääsee 200 euron sijoituksella, eli summalla, joka vastaa kahden osakkeen hankintaa. Tällä sijoituksella saa pienen omistuksen lisäksi myös erilaisia vip-etuja.

– Mitä suurempi sijoitus, sitä suurempi on toki omistusosuus, mutta myös vip-edut paranevat. 5 000 euron sijoituksella saa jo nimensä kaiverrettuna Storyvillen seinään, kertoo Tarja Palomäki, ravintolan toimitusjohtaja ja yksi perheyrityksen omistajista.

Palomäen mukaan yli puolet Jazzklubin tarjoamista osakkeista merkittiin jo niiden ensimmäisen myyntiviikonlopun aikana. Jos sama vauhti jatkuu, niin osakkeiden myynti sulkeutuu paljon ennen virallista päättymispäivää, jonka oli tarkoitus olla 15.4.2021, hän arvelee.

–  Ravintolan arvostustaso on osakeannissa 1 000 000 euroa, joten esimerkiksi 10 000 euron sijoituksella ravintolasta saa noin prosentin siivun, Palomäki kertoo.

– Mietimme aluksi, että riittääkö kuukausi 2 000 osakkeen myyntiin, joten kysyntä yllätti kyllä meidät kaikki, Railonkoski puolestaan myöntää.

Storyville panostaa poikkeusolojen aiheuttamaan ahdinkoon myös monin muin keinoin. Se otti muun muassa ensimmäisenä ravintolana Suomessa käyttöön Genanon-teknologiaan pohjautuvan ilmanpuhdistimen, joka suodattaa VTT:n tutkimuksen mukaan jopa 99,99 prosenttia sisäilman viruksista. Kaikki ravintolan kosketuspinnat on lisäksi Nanox-käsitelty itsedesinfioiduiksi.

Palomäki vinkkaa, että Storyvillen ensimmäisestä yhtiökokouksesta kaavaillaan suurta ja mielenkiintoista tapahtumaa, kun ravintola järjestää juhlat vain osakkaille.

– Kaikki sijoittajat tapaavat yhtiökokouksessa toisensa ensimmäistä kertaa. Samalla julkistamme seinälle kaiverretut nimikyltit, johon pääsee mukaan minimissään 50 osakkeen merkinnällä.

Tapahtuma järjestetään mahdollisimman pian koronarajoitusten päättymisen jälkeen.

Kokemuksesta mallia myös muille

Palomäki muistuttaa, että koronan takia yöravintolat ovat olleet käytännössä katsoen kokonaan kiinni noin 10 kuukauden ajan. Nyt haettavana oleva uusi pääoma menee kokonaisuudessaan ravintolatoiminnan ylläpitämiseen ja Storyville-legendan hengissä pitämiseen.

– Koska meidänkin ravintolaamme asiakkaat tulevat tavallisesti vasta kello 22 jälkeen, mitkään hallituksen helpotukset siihen, että tarjoilua on saanut jatkaa kello 22 asti eivät ole meitä koskettaneet.

Halu pitää lähes kolmen vuosikymmenen ajan toiminut ravintola pystyssä liikuttaa monia.

– Olemme saaneet monia puheluita, joissa asiakkaamme ovat kertoneet esimerkiksi tavanneensa puolisonsa ravintolassamme. Monilla on vahvoja tunnesiteitä ravintolaamme – myös tämä on varmaan osaltaan vaikuttanut osakkeiden kysyntään.

Palomäki arvelee, että Storyvillen kokemus tulee kannustamaan myös muita ravintoloitsijoita vastaavanlaisiin ratkaisuihin.

– Uskon, että tarjoamamme osakkeet tulevat merkityiksi ennen aikojaan. Storyville on klassikkoravintola, jolla on brändinäkin paljon historiaa takana auttamassa tässä asiassa.

Tähän mennessä on myyty 1 107 ravintolan osaketta eli 110 700 euroa on jo kertynyt suunniteltuun pottiin. Merkitsijöitä on 159.

 

Lisää aiheesta "Markkinat"