Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tämän vuoden talousnäkymät ovat piristyneet kevään edetessä Saksassa ja muissa euromaissa.

Tästä tulee sittenkin hyvä talousvuosi?

Alkuvuoden synkkyys on karissut kevään edetessä ja talousodotukset piristyneet, kertoo saksalainen tutkimuslaitos. Suomen taloudelle viennin piristyminen olisi mannaa.

Ifo-tutkimuslaitoksen tekemän maailmanlaajuisen World Economic Climate -kyselyn perusteella odotukset taloustilanteen kohenemisesta lähikuukausina ovat kasvaneet selvästi kevään mittaan.

World Economic -indikaattori koheni toisella neljänneksellä pistelukuun -2,4 ensimmäisen neljänneksen -13,1:stä. Se on kuitenkin erittäin kaukana vuodentakaisesta huhti-kesäkuun 16,5:stä.

Tunnelmat olivat piristyneet lähes kautta maailman – vain Latinalaisessa Amerikassa talouden tilanteen uskottiin edelleen heikkenevän.

Myös odotuksia noin puolen vuoden päähän kuvaava luku koheni heittämällä -6,1:een edellisneljänneksen -27,7:stä. Lukema on pysynyt miinuksella nyt vuoden yhtä mittaa.

Euroalueen mittari vahvistui -6,3 pisteeseen alkuvuoden -11,1:stä. Ifon mukaan odotukset ovat parantuneet etenkin Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Espanjassa sekä Italiassa, jonka talouden näkymät tälle vuodelle ovat olleet yhteisvaluuttaryhmän huonoimmat.

Nykytilaa kuvaava indikaattori oli kuitenkin jatkanut edelleen laskuaan ja oli 1,4. Edellisneljänneksellä se oli 2,6. Kehittyvissä maissa nykytilanne koettiin paremmaksi kuin kehittyneissä maissa.

-Maailmantalouden pitäisi lähteä vähitellen kohenemaan vuoden edetessä. Yksityinen kulutus, investoinnit ja maailmanakauppa elpyvät tulevina kuukausina, tutkimuslaitoksen johtaja Clemens Fuest ennakoi.

Hänen mukaansa tuloerojen kasvu oli noussut tutkimuksessa esille suurimpana maailmantalouden ongelmana. 

Ifon asiantuntijat odottavat maailman talouskasvun yltävän tänä vuonna 3,4 prosenttiin. Toisin kuin edellisessä katsauksessa, asiantuntijat eivät enää odota korkotason nousua.

Inflaation ennakoidaan pysyvän alhaisena. Euroalueen inflaation arvioidaan jäävän kuluvana vuonna 1,5 prosenttiin. 

Ilouutinen Suomelle

Vientiin nojaavalle avoimelle taloudelle, kuten Suomelle, Ifon ennuste lupaisi toteutuessaan hyvää loppuvuotta. 

-Vuoden jatkunut suhdanneodotusten heikkeneminen näyttää toistaiseksi pysähtyneen, ja piristyvä kasvu poikii suomalaisyrityksille lisää vientikauppoja, Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja, Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori toivoo.
Edellisestä noususta Suomessa päästiin kiinni myöhässä.

-Pääsimme mukaan maailmantalouden kasvuun hieman jälkijunassa, joten nyt olisi suotavaa, että saisimme kasvavasta viennistä vielä ainakin muutaman vuoden vetoapua Suomen talouden kestävyyden vahvistamiseksi”, Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki muistuttaa.

Kotamäen ja Vuoren mukaan maailman ja Euroopan taloudessa eletään kuitenkin yhä tilanteessa, jossa yksittäiset asiat, kuten tulehtuneet kauppasuhteen EU:n, Yhdysvaltojen ja Kiinan kesken voivat heilauttaa markkinoita ja odotuksia, kuten tällä viikolla on nähty. He korostavat, ettei Suomessakaan ole varaa tuudittautua määräänsä korkeampaan talouskasvuun, mikä on otettava huomioon myös hallitusneuvotteluissa. 

Lisää aiheesta "Markkinat"