Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Saksan taloudesta saadut luvut ovat karua kertomaa. Umpisurkeista näkymistä kertovassa vientiteollisuudessa lääkeyhtiöt ovat harvoja valopilkkuja.

Tässäkö euroalueen ykkönen? Vientinäkymät nollassa, rekrytoinnit vähenevät ja talous keikkuu laman partaalla

Saksan talouden näkymät ovat synkentyneet edelleen alkukesällä.

Yhdeksän talouskasvun vuoden jälkeen euroalueen talousmahdin, Saksan, moottorista on puhti kadoksissa. Maailmantalouden hidastuminen, kauppasodat ja viennille viritetyt uudet esteet sekä Britannian EU-eron pitkittyminen ovat luoneet kansainvälisestä kaupasta ja viennistä riippuvaiselle Saksalle huomattavia ongelmia.

Saksan keskuspankki arvioi aiemmin tässä kuussa maan bkt:n supistuvan toisella neljänneksellä hienokseltaan. Tammi-maaliskuussa kasvua oli vielä 0,4 prosenttia. Maan hallitus puolitti oman ennusteensa ja ennakoi kuluvalle vuodelle ainoastaan 0,5 prosentin kasvua. Jarrutus olisi melkoinen viime vuodestakin, jolloin kasvua oli 1,5 prosenttia – sekin huonointa tahtia viiteen vuoteen.

Arvostetun Ifo-instituutin pääjohtaja Clemens Fuest meni viikolla pidemmälle: hänen mukaansa Saksan talous keikkuu laman partaalla.

- Suurin epävarmuutta luova tekijä on Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota. En kuitenkaan usko lamaskenaarion toteutumiseen, Ifon ekonomisti Klaus Wohlrabe kuitenkin toppuutteli.

Silti taloustutkimuslaitoksen viime päivinä julkistamat luvut ovat karua kertomaa.

 

Luottamus alimmillaan 4,5 vuoteen

Tutkimuslaitoksen seuratuin ilmapuntari on Saksan liike-elämän luottamusta kuvaava Ifo-indeksi. Se laski kesäkuussa lukemaan 97,4 edelliskuun 97,9:stä. Kesän lukema on indeksin alin sitten marraskuun 2014.

- Etenkin saksalaisten vientiyritysten tunnelmat ovat alkukesällä pudonneet edelleen. Kaikkiaan yhtiöt ovat aiempaa pessimistisempiä tulevaisuuden suhteen, joskin nykyhetken tunnelmaa peilaavat luvut ovat kohentuneet hienokseltaan. Saksan talous on vajoamassa lamaan, Fuest kommentoi lukemia.

Teollisuudessa tunnelma jatkoi heikkenemistään kesäkuussa. Nykytilaa kuvaava alaindeksi on edelleen pitkäaikaisen keskiarvonsa yläpuolella, mutta sekin on laskenut nyt yli vuoden ajan, Fuest huomautti.

- Toukokuussa yritysten tulevaisuuden odotuksissa koettu toivon pilkahdus on sammunut ja teollisuusyhtiöiden pessimismi kasvoi, kun tilauskirjat kutistuivat.

 

Myös palveluissa tunnelmat ovat huonontuneet, kun tulevaisuuden odotukset ovat kääntyneet pessimistisempään suuntaan. Toisaalta palvelualan yritykset ovat positiivisempia nykytilanteensa suhteen.

Nykyisyys näyttää hyvältä myös saksalaisissa kaupoissa, jossa indeksi nousi kesäkuussa. Lisäksi luottamus lähikuukausien suhteen koheni. Tukkuyhtiöissä odotukset olivat vahvemmat kuin vähittäiskaupassa, jossa nykytila koettiin paremmaksi.

Rakennusalalla tunnelma heikkeni, mutta pysyi edelleen korkealla. Kuitenkin nykytila tyydytti aiempaa harvempia, eivätkä näkymät puolen vuoden päähän tuntuneet enää yhtä auvoisilta kuin keväällä.

 

Vientinäkymät nollassa, väenvähennyksiä mietitään

Yleistunnelman lisäksi Ifo luotaa muun muassa vientialan näkymiä sekä rekrytointeja. Näistäkään tilastoista ei riemua irti revitä.

Saksan vientiteollisuuden tunnelmat laskivat nollaan kesäkuussa, kun toukokuussa indeksi oli ollut lukemassa 0,9. Tämä tarkoittaa, että yritykset eivät enää odota vientinsä kasvavan lainkaan.

- Hyvät uutiset ovat harvassa näinä päivinä kauppasotien kurmuttamien maailmantalouden ja -markkinoiden osalta, Fuest totesi.

Tunnelmat ovat erityisen synkät autoteollisuudessa, jossa yhtiöt odottavat vientinsä supistuvan. Vientinäkymiään piti edelleen hyvinä vain ruoka- ja juomateollisuus, lääkevalmistajat sekä muiden liikennevälineiden tuottajat. Merkittäviä sektoreita nekin, mutta eivät sellainen syömähammas Saksan taloudelle kuin raskas teollisuus.

Lisäksi saksalaisyhtiöt ovat aiempaa nihkeämpiä palkkaamaan uutta väkeä. Ifon keräämä työllisyysbarometri laski kesäkuussa lukemaan 100,0 toukokuun 100,3:sta. Taso tarkoittaa, että rekrytoinnit ylittivät vielä irtisanomisten määrän.

Teollisuuteen palkattiin alkukesällä vähemmän uusia työntekijöitä ja yhä useampi yritys uumoili joutuvansa pikemminkin karsimaan palkollisten määrää.

Vaikka Saksassa kuluttajien ja kaupan alan tunnelmat olivat alkukesällä edelleen suhteellisen positiiviset, myymälöihinkään ei tässä vaiheessa haluta lisätä työntekijöitä.

Sen sijaan palvelusektorin yritykset aikoivat jatkaa rekrytointeja ja työntekijämäärä kasvaa edelleen. Myös rakennuksille tarvitaan lisää työläisiä, joskin palkkaustahdin odotetaan hidastuvan.

Muiden viikon varrella omia lukujaan julkistaneista taloustutkimusinstituuteista saadut tiedot vain vahvistavat synkkää kuvaa: palkkojen viime vuosien nousu oli hidastunut tammi-maaliskuussa, mikä verottaa toistaiseksi teollisuuden notkahdusta kompensoineiden kuluttajien ostointoa – ovathan saksalaiskuluttajat parhaimmillaankin penseitä tuhlaamista kohtaan.

 

Kylmääviä lukuja

Saksan taloudesta ei ole nähty vastaavia lukuja sitten eurokriisin pahimpien syövereiden.

- Summa summarum, odotamme saksan talouden hidastuvan ryömimistahtiin toisella neljänneksellä, Capital Economicsin Christina Iacovides arvioi katsauksessaan.

Kevätkesän neljännes on jokseenkin siis taputeltu ja surkeaksi todettu, mutta kysymys kuuluu, oliko aallonpohja tässä.

Ei välttämättä.

Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota voi leimahtaa uudelleen ja maailman suurimpien talouksien keskinäinen nokittelu pahentaa maailmantalouden alaspäin vievää kierrettä. Toisaalta jos amerikkalaiset pääsisivät sopuun Kiinan kanssa, se saattaa tarkoittaa terhakkaaseen riitelyvireeseen päässeen Valkoisen talon huomion kääntymistä Eurooppaan, jonka kanssa pitäisi myös käynnistää neuvottelut uudesta kauppasopimuksesta.

Oman osansa soppaan tekevät vielä edelleen sotkussa oleva Britannian EU-ero sekä yleisesti riutuva talouskasvu. Tällaisessa ilmapiirissä ei Saksan kaltaiselle viennistä elävälle maalle ole paljoakaan hurraamista.

- Saksan liike-elämän tilannetta voi parhaiten kuvata sanoilla ”tappion pelko”. Se on halvaannuttanut yritykset, ING:n ekonomisti Carsten Brzeski puolestaan tylytti.

Hän odottaa palvelusektorin pitävän Saksan taloutta pystyssä ja teollisuuden pääsevän jälleen parempaan vauhtiin.

- Teollisuuden pohjat ovat jo näkyvissä, mutta selvennyksen vuoksi sanottakoon, että pohjakosketuksessa ollaan vielä hyvin pitkällä vahvan toipumisen vaiheesta. Lisäksi Euroopan keskuspankin linjan täyskäännös kyyhkymäisempään suuntaan ja lisäelvytyksen väläyttäminen tarkoittavat, että Saksan talouskasvu on jatkossakin yksityisen kulutuksen varassa ja kotimaisten investointien rahoitusehdot pysyvät suotuisina, Brzeski huomautti.

Pohjakosketuksen ajoittaminen on kuitenkin vaikeaa. Markit-tutkimusyhtiön ekonomisti Chris Williamson ennakoi alamäen jatkuvan edelleen Saksan teollisuudessa. Hän ennakoi toisen neljänneksen bkt-kasvun jäävän silti plussalle 0,2-0,3 prosenttiin.

- Palveluala on kuitenkin talouskasvun pääajuri, eikä tilanne muutu tästä mihinkään pitkään aikaan, Williamson totesi.

 

Silti hyvä alkuvuosi pörssissä

Tylyistä talousluvuista huolimatta pörssikurssit ovat pitäneet Saksassa pintansa. Frankfurtin Dax-indeksi on noussut kuluvan vuoden aikana 16,8 prosenttia, mutta vuoden jaksolla se on ainoastaan 0,2 prosenttia plussalla.

Vertailun vuoksi eurooppalaisia suuryhtiötä seuraava Stoxx 600 -indeksi on edennyt tämän vuoden kuluessa 13,5 prosenttia ja vuodessa 0,9 prosenttia.

Suoritus on selvästi parempi kuin esimerkiksi Lontoossa, missä FTSE-indeksi on kuluvana vuonna kohonnut 10,3 prosenttia ja vuoden jaksolla 2,8 prosenttia miinuksella.

Lisää aiheesta "Markkinat"