Lehti suomalaiselle sijoittajalle

84 prosenttia suuryrityksistä kokee painetta päivittää alihankintaketjujaan vastuullisuusvelvoitteiden vuoksi. Kuva: iStock

Suuryrityksistä 80 prosenttia valmis tekemään vastuullisempia valintoja jopa kannattavuuden kustannuksella

Vastuullisuus on kilpailutekijä, johon ollaan valmiita panostamaan, vaikka se vaikuttaisi negatiivisesti yhtiön talouteen. Metso Outotec odottaa myös alihankkijoiltaan päästötavoitteita.

OP:n vuosittainen suuryritystutkimus paljastaa, että 80 prosenttia suuryrityksistä on valmis tekemään vastuullisuuden nimissä ratkaisuja, joilla on negatiivinen vaikutus yhtiön taloudelliseen kannattavuuteen ja 70 prosenttia yrityksistä on valmis ratkaisuihin, joilla on negatiivinen vaikutus taloudelliseen kasvuun.

– Vastuullisuusvalinnoissa ei ole enää kyse pelkästä maineenhallinnasta, vaan pitkäjänteisestä yrityksen arvon kasvattamisesta, missä nähdään myös valtavia liiketoiminnallisia mahdollisuuksia, OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi sanoo.

Peräti 97 prosenttia tutkimukseen vastanneista yrityksistä näkee vastuullisuusteot kasvavana kilpailutekijänä.

Metso Outotecin alihankintaketjut vastuullisiksi 2025 mennessä

Suuryritysten vastuullisuustavoitteilla on vaikutusta myös pienempiin yrityksiin. Suuryrityksistä 84 prosenttia kokee painetta päivittää alihankintaketjujaan vastuullisuusvelvoitteiden vuoksi.

– Suuryritykset tunnistavat yhä paremmin toimitusketjujen vastuullisuuspuutteista aiheutuvia riskejä ja mainehaittoja, ja alihankintaketjut on siksi otettu tarkempaan tarkasteluun. Esimerkiksi alihankintaketjuille asetettavat nollapäästötavoitteet saattavat yleistyä nopeastikin, Keitaanniemi sanoo.

Tutkimukseen vastanneista suuryrityksistä esimerkiksi Metso Outotec kertoo asiakkaiden odottavan vastuullisuuden huomioimista ja kehittämistä koko globaalissa toimitusketjussa.

– Toimitusketjun vastuullisuus ja ympäristötehokkuus ovat entistä enemmän keskiössä myös Metso Outotecin toimialoilla. Alihankintaketjun vastuullisuuden eteen on tehty töitä jo vuosia. Tavoitteenamme on, että hankintakuluilla mitattuna 30 prosenttia toimittajistamme on asettanut tieteeseen perustuvat päästötavoitteet. Olemme hyvässä asemassa tämän tavoitteen saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä, sillä noin yhdeksän prosenttia toimittajistamme on jo sitoutunut siihen, Metso Outotecin kehitysjohtaja Piia Karhu kertoo.

Keitaanniemi kuitenkin muistuttaa, että sopimusten irtisanomisten sijaan vastuullisempaa voi olla alihankintaketjun yritysten tukeminen kohti kestävämpää liiketoimintaa asettamalla asteittaisia vastuullisuusvelvoitteita.

OP:n tutkimukseen vastasi syksyllä 2021 yhteensä 189 henkilöä 119 suomalaisesta tai Suomessa toimivasta suuryrityksestä.

Lisää aiheesta "Markkinat"