Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suosikkiosake Tesla huristelee alamäkeä – Konkarisijoittaja: Muskin voisi laittaa vaihtoon

Teslan kurssi on laskenut jo paljon, mutta pohja ei näytä tulleen vielä vastaan. Toimitusjohtaja – uusi tai nykyinen – saattaisi kuitenkin pystyä muuttamaan suunnan.
 

Tesla on tällä hetkellä yksi suomalaissijoittajien suosituimmista yhdysvaltalaisista osakkeista. Sähköautovalmistajalla on esimerkiksi Nordnetin kautta tällä hetkellä yli 60 400 suomalaista osakkeenomistajaa. Se on ajanut ohi Applen (44 000 osakkeenomistajaa) ja Microsoftin (39 000 osakkeenomistaja).

Teslan omistajat saattavat kuitenkin joutua jälleen seuraamaan osakekurssin kaksinumeroista laskua, investointipankki Wells Fargo varoittaa. Se luonnehtii yhtiötä ”kasvuyhtiöksi ilman kasvua”.

Vuoden aikana Teslan kurssi on laskenut jo yli 34 prosenttia. Viime viikon lopulla yhtiötä sai 162,5 dollarin hintaan osakkeelta, kun Wells Fargon uusi tavoitehinta sille on 125 dollaria.

Yhtiö on viime aikoina kärsinyt useista takaiskuista, eikä niille näy loppua. Sähköautobuumin arvioidaan hyytyvän tänä vuonna, joten Tesla joutuu päättämään, alentaako se jälleen autojensa hintoja säilyttääkseen kilpailukykynsä.

Musk vaihtoon?

Toimitusjohtaja voisi kääntää Teslan kurssikäyrän, arvioi kokenut sijoittaja Ross Gerber.

− Tilanne voisi kääntyä hyvin nopeasti, jos Tesla saisi todellisen toimitusjohtajan, joka todella auttaa yritystä, tai jos Elon muuttaisi äänensävyään ja alkaisi taas tehdä töitään ja viedä brändiä positiivisella tavalla eteenpäin, Gerber sanoo Business Insiderin mukaan.

Musk on keskittynyt viime aikoina laukomaan kummallisuuksia ostamassaan X-palvelussa, joka oli ennen Twitter. Gerberin mukaan Muskin käytös vahingoittaa Teslan brändiä yhä enemmän ja enemmän.

Gerber itse on aiemmin istunut Teslan hallituksessa. Hän kritisoi Muskia myös Teslan lukuisista keskeneräisistä projekteista, jotka eivät näytä edistyvän. Esimerkiksi yhtiön autojen itseohjautuvuusteknologia on aivan vaiheessa. Myös Muskin erimielisyydet tekoäly-yhtiö Open AI:n kanssa aiheuttavat hallaa ja viivyttävät projekteja. Musk on uhannut vetää Teslan kokonaan pois tekoälyprojekteista, mikä veisi Gerberin mukaan yhtiöltä samalla sen premium-leiman.

− Muskin käytöksen ja keskenkeräisten projektien myötä Tesla laskeutuu maan pinnalle paljon järkevämmälle arvostustasolle, jolla sen pitäisi ollakin, Gerber sanoo.

Lisää aiheesta "Markkinat"