Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Jos maailman teollisuuspajassa on ongelmia, ne tuntuvat väistämättä kaikilla markkinoilla Eurooppa ja Suomi mukaan lukien, Keskuskauppakamarin Timo Vuori sanoo.

Suomi on yksi Kiinan taloudesta riippuvaisimpia maita

– Suomessa jalostetut vientituotteet ja palvelut päättyvät yhä useammin suoraan tai epäsuorasti Kiinan markkinoille. Siksi koronavirus ei ole Suomelle vain terveysuhka, vaan myös merkittävä taloudellinen riski, Keskuskauppakamarin Timo Vuori sanoo. Lähes puolet yrityksistä pelkää liikevaihtonsa jopa puolittuvan.

 

Euroopan kauppakamarin julkistamassa selvityksessä arvioitiin koronaviruksen vaikutuksia eurooppalaisille yrityksille. Kiinassa toimivat yli 400 suomalaisyritystä kärsivät viruksesta väistämättä. 

– Onneksi tuoreimmat uutiset Kiinasta kertovat virustorjunnan alkavan tuottavan tuloksia ja maan talouden ottavan ensiaskelia takaisiin normaaliin, Keskuskauppakamarin kansainvälisistä asioista vastaava johtaja Timo Vuori toteaa.

Vuori muistuttaa Suomen olevan EU- ja OECD-maista yksi Kiinan taloudesta riippuvaisempia maita. Aiheesta kertoo ETLA:n selvitys ”Suomi globaaleissa arvoketjuissa”.

Vuoren mukaan Kiinan osuus maailman teollisesta tuotannosta on jopa 28 prosenttia, joten korvaavia hankintaverkostoja ei ole helposti ja nopeasti löydettävissä muualta.  

– Suomessa jalostetut vientituotteet ja palvelut päättyvät yhä useammin suoraan tai epäsuorasti Kiinan markkinoille. Siksi koronavirus ei ole Suomelle vain terveysuhka, vaan myös merkittävä taloudellinen riski. Onneksi Suomen viranomaiset suurlähetystö ja Business Finland mukaan lukien ovat tuottaneet suomalaisille yrityksille ajan hermolla olevaa tietoa tilanteesta Kiinassa ja vaikutuksista kansainvälisiin hankintaverkostoihin, Vuori sanoo.

Yritykset ennustavat liikevaihtonsa puolittuvan

Euroopan kauppakamarin selvitykseen osallistuneista 577 yrityksestä yli 90 prosenttia ilmoitti liiketoimintansa jo kärsivän merkittävästi.

Vastauksista kävi ilmi, että tuotanto seisoo, alihankkijat eivät pysty toimittamaan tavaraa ja logistiikan järjestäminen on erittäin vaikeaa maan sisällä ja kansainvälisesti. Lähes puolet yrityksistä pelkää liikevaihtonsa jopa puolittuvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. 

Selvityksen mukaan Kiinassa toimivat eurooppalaiset yritykset näkevät paikallisten viranomaisten varotoimissa paljon alueellisia ja paikallisia eroja sekä ennalta-arvaamattomuutta. Paikallisten viranomaisten toiminnassa kuvailtiin jopa paniikinomaista ylireagointia. 

 

Lisää aiheesta:

Finnair antoi tulosvaroituksen - koronaviruksen aiheuttama lentojen peruminen alkaa tuntua

"Koronavirus on vain väliaikainen haitta taloudelle ja rahoitusmarkkinoille"

Suomalaisyritykset kärsivät jo monin tavoin koronaviruksen leviämisestä

Minkälaisena uhkana suomalaiset yritykset näkevät koronaviruksen?

 

Lisää aiheesta "Markkinat"