Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Rakentamisen tuotteiden ja palveluiden myynti nousi vajaat neljä ja raaka-aineiden myynti runsaat kaksi prosenttia.

Suomen teollisuudella on vahva veto

Kuluva vuosi on alkanut vahvasti teknisessä kaupassa, mutta osaajapula uhkaa alan kasvua.

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä viisi prosenttia edellisestä vuodesta. Kaikkien päätoimialojen myynti oli korkeampi kuin vuosi sitten.

 

Myynnin ja odotusten kehitys Q1 2019.

 

Tuotteiden ja palveluiden myynti teollisuudelle kasvoi kahdeksan prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta, ja noususuuntainen trendi näyttää jatkuvan edelleen. Rakentamisen tuotteiden ja palveluiden myynti nousi vajaat neljä ja raaka-aineiden myynti runsaat kaksi prosenttia. Kuluttajatuotteissa kasvua tuli lähes puolitoista prosenttia.

- Teollisuudella on Suomessa vahva veto ja se näkyy alkuvuoden hyvissä luvuissa. Teollisuuden tuotantokapasiteetti on kuitenkin silti matalampi kuin ennen finanssikriisiä, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

 

Jotta tuotantokapasiteetti saataisiin paremmalle tasolle ja talouden kasvu jatkumaan, tuotantokoneiston uudistamiselle pitäisi Uiton mukaan saada kuitenkin tukea ja Suomesta pitäisi luoda houkutteleva ympäristö myös ulkomaisille investoinneille. 

 

Kapasiteettihaasteet olemassa – osaajapula horisontissa?

Kapasiteettihaasteiden lisäksi teknisen kaupan alan kasvua ja kehitystä hidastaa pula osaavista työntekijöistä. Tämä pidentää toimitusaikoja ja aiheuttaa haasteita sekä jäsenyrityksille että niiden asiakkaille.

Vaikka alkuvuosi onkin sujunut aurinkoisissa merkeissä, liiton jäsenyritysten odotukset ovat kääntyneet aikaisempaa maltillisemmiksi. Huhtikuun suhdannebarometrin mukaan 33 prosenttia jäsenistä ennakoi myynnin kasvavan seuraavien kolmen kuukauden aikana, kun taas kasvuun seuraavien 12 kuukauden aikana uskoo 25 prosenttia jäsenistä.

 

Suhdannebarometri Q1.

- Euroopan ja koko maailman talouden odotetaan viilenevän loppuvuoden aikana, mikä vaikuttaa myös Suomen talouteen. Teknisen kaupan alan kasvu varmasti heikkenee vuoden edetessä, mutta varmasti pysytään kuitenkin plussan puolella, sanoo Uitto.

Viime huhtikuussa julkaistusta Teknologiateollisuus ry:n tuoreesta tilauskanta- ja henkilöstötiedustelusta selvisi, teknologiateollisuuden tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kuusi prosenttia suurempi kuin vuodenvaihteessa ja 14 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten maaliskuussa. Tilauskannasta poikkeuksellisen suuri osa koostuu laivatilauksista.

– Teknologiateollisuuden suhdannetilanne on pysynyt yllättävän vahvana Suomessa maailmantalouden monista epävarmuuksista huolimatta. Hidastuvan kasvun vuoksi on kuitenkin pelättävissä, että yritysten markkinatilanne voi vaikeutua jatkossa. Yritysten kilpailukyky on keskeisessä asemassa, kun markkinaosuuksia jaetaan uudelleen, tähdensi Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Jukka Palokangas tuolloin.

 

Lisää aiheesta "Markkinat"