Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomen talouden elpymistä vauhdittaa yksityisen kulutuksen kasvu, joka hyötyy patoutuneesta kysynnästä ja kotitalouksien säästöistä.

Suomen talous kasvaa odotettua rivakammin – työllisyyden nousutahti yllättää

Handelsbanken on nostanut Suomen talouden kasvuennustettaan tälle sekä ensi vuodelle. Swedbankin tuore suhdanneraportti osoittaa, että Suomen talous on jo saavuttanut pandemian edeltäneen tason.

Handelsbankenin ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 3,5 prosenttia vuonna 2021. Elpyminen jatkuu myös ensi vuonna, jolloin talous kasvaa 3,2 prosenttia.

Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä talouskasvu oli odotuksia vahvempaa, minkä seurauksena Handelsbanken kertoo nostaneensa vuosien 2021 ja 2022 ennusteita edellisestä ennusteesta. Vuonna 2023 odotamme talouden kasvavan 1,8 prosenttia eli pidemmän aikavälin trendikasvua nopeammin.

– Kasvua vauhdittavat kotitalouksien patoutuneen kysynnän purkautuminen, investointien piristyminen ja viennin vahva vire. Myös inflaatio nopeutuu Suomessa tänä vuonna ja pysyy ennustejaksolla viime vuosia korkeammalla tasolla. Työllisyyden kasvu on ollut iloinen yllätys kuluvana vuonna, ja myönteinen kehitys jatkuu ennustevuosina, Handelsbanken kertoo.

Swedbank julkaisi aamulla oman talousennusteensa, josta selviää, että Suomen talous on jo saavuttanut pandemian edeltäneen tason. Vaikka Delta -variantin leviäminen tuo pilviä syksyn näkymiin, pankki odottaa elpymisen jatkuvan myös vuoden toisella puoliskolla.

Pankin mukaan tänä vuonna Suomen talouden elpymistä vauhdittaa yksityisen kulutuksen kasvu, joka hyötyy patoutuneesta kysynnästä ja kotitalouksien säästöistä. Viennin elpyminen tukee myös talouskasvua, vaikka viennin kasvutrendi on taittunut hieman viime kuukausien aikana.

Swedbank odottaa Suomen talouden kasvavan 3,1 prosenttia vuonna 2021, mikä on pieni ylöspäin korjaus verrattuna huhtikuun 3 prosentin arvioon. Alasuuntaiset riskit ovat kuitenkin hallitsevia, ja ne liittyvät viruksen leviämiseen ja rajoitusten käyttöönottoon.

–  Delta variantin nopea leviäminen ja monien maiden alhainen rokotusaste on huolestuttavaa.  Tämä voi vaikuttaa elpymisen vahvuuteen ja pahentaa toimitusketjuihin liittyviä ongelmia, sanoo Swedbankin pääekonomisti Mattias Persson.

Työtä on halukkaille tarjolla

Handelsbankenin ennusteen mukaan työttömyysaste Suomessa pysyy ennallaan tänä vuonna 7,8 prosentissa, mutta kääntyy selvään laskuun vuosina 2022–2023.

Swedbankenin asiantuntiat puolestaan näkevät, että työttömyys laskee Suomessa vähitellen nykyisestä 8 prosentin tasosta 6,8 prosenttiin vuonna 2023. Samaan aikaan monet yritykset ilmoittavat, että niiden on vaikea löytää sopivaa työvoimaa.

– Tulevina vuosina työllisyyden parantaminen on vaikeaa myös työikäisen väestön supistumisen vuoksi. Kaiken kaikkiaan rakenteelliset tekijät, kuten ikääntyminen ja heikko tuottavuuden kasvu, painavat edelleen Suomen taloutta pandemian toipumisen jälkeen, sanoo Swedbankin ekonomisti Sonja Liukkonen.

 

Maailmantalous hyvässä vireessä

Swedbank ennustaa maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 6 prosenttia. Pankki arvioi maailmantalouden kasvun jatkuvan "korkeana" myös ensi vuonna.

Keskuspankit ovat kääntämässä katseensa pandemiaelvytyksen vähentämiseen. Handelsbanken odottaa Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin ilmoittavan syksyn aikana, että arvopaperiostojen vähentäminen alkaa ensi vuoden alussa.

Ohjauskoron nostot Fed aloittaa vuoden 2023 toisella neljänneksellä.

– Markkinat seuraavat tarkkaan keskuspankkeja ja etenkin Fediä, joka haluaa välttää vuoden 2013 arvopaperiostojen vähentämiseen liittyneen markkinaheilunnan. Euroopan keskuspankki uudisti rahapolitiikan strategiaansa heinäkuussa. Rima EKP:n koronnostoille on vielä aiempaa korkeammalla eli euroalueella ja Suomessa elvyttävä rahapolitiikka jatkuu. Pandemiaelvytystä keskuspankki vähentää vuonna 2022, toteaa Handelsbankenin senioriekonomisti Janne Ronkanen.

Lisää aiheesta "Markkinat"