Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomen kauppavaihto väheni heinäkuussa lähes kaikkien suurimpien kauppakumppanimaiden kanssa

Tullin ennakkotietojen mukaan tammi-heinäkuussa Suomen viennin arvo tippui 16,8 prosenttia ja tuonnin arvo 12,3 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin tänään julkaistun ennakkotilaston mukaan lähes 4,4 miljardia euroa heinäkuussa. Viennin arvo oli 13,8 prosenttia pienempi kuin viime vuoden heinäkuussa. Tuonti laski 13,6 prosenttia vertailukuukaudesta ja oli arvoltaan 4,8 miljardia euroa.

Tammi-heinäkuussa yhteenlaskettu viennin arvo väheni 16,8 prosenttia ja tuonnin arvo 12,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2018-2020. Lähde: Tulli, tilastointi

Kauppatase oli heinäkuussa 440 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-heinäkuussa alijäämää kertyi 2,1 miljardia euroa. Viime vuoden heinäkuussa kauppatase oli 498 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja tammi-heinäkuussa 507 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kuljetusvälineiden vienti laski ennakkotietojen mukaan kymmenen prosenttia ja öljytuotteiden viennin arvo 24 prosenttia edellisen vuoden heinäkuusta. Kemiallisen metsäteollisuuden tuotteiden vienti laski 18 prosenttia ja mekaanisen kahdeksan prosenttia. Teollisuuden koneiden ja laitteiden vientiin kirjattiin ennakkotietojen mukaan prosentti laskua.

Sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti laski 11 prosenttia. Farmaseuttisten tuotteiden viennin arvoon tilastoitiin nousua kolme prosenttia. Ennakkotietojen mukaan kasvussa heinäkuussa oli myös kuparin, sinkin, nikkelin ja kullan viennin arvo.

Vienti EU:n ulkopuolelle laski 18 prosenttia vuoden takaisesta

Vienti EU-maihin laski 9,8 prosenttia ja tuonti EU:sta 12,2 prosenttia heinäkuussa. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle pieneni 18 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 15,3 prosenttia. Tammi-heinäkuussa vienti EU-maihin väheni 16,5 prosenttia ja ulkokaupan vienti 17,1 prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista laski 10,9 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 14,3 prosenttia.

Vienti Saksaan väheni ennakkotietojen mukaan 16,1 prosenttia, vienti Venäjälle 15,8 prosenttia ja vienti Yhdysvaltoihin 38,3 prosenttia. Vienti Kiinaan väheni 21,9 prosenttia.

Tuonti Venäjältä laski 37,7 prosenttia, tuonti Ruotsista 15,0 prosenttia ja tuonti Saksasta 19,5 prosenttia. Tuonti Isosta-Britanniasta kasvoi 27,8 prosenttia.

Tiedot ovat ennakkotietoja eli merkittävät muutokset ovat mahdollisia tilastotietojen täydentyessä. Heinäkuun 2020 kuukausitilasto julkaistaan 30.9.2020.

Vienti ja tuonti maittain (suurimmat kauppakumppanit), ennakkoarvo ja muutos edellisen vuoden vastaavaan kuukauteen. Lähde: Tulli, tilastointi

 

Lisää aiheesta:

Teknologiateollisuus: Näkymät eivät ole kirkastuneet − pohjakosketus on vasta edessä

Lisää aiheesta "Markkinat"