Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tyypillisin asuntolainan takaisinmaksuaika Suomessa on 24–26 vuotta. Kuvituskuva

Suomen Pankki: Asuntolainoja on nostettu ennätystahtiin

Viimeksi yhden kuukauden aikana on nostettu näin paljon asuntolainoja vuoden 2011 toukokuussa.

Suomen Pankin tilastojen mukaan lokakuussa uusia asuntolainoja nostettiin kahden miljardin edestä eli 5,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Viimeksi yhden kuukauden aikana on nostettu näin paljon asuntolainoja vuoden 2011 toukokuussa.

Lokakuussa uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko laski hieman syyskuusta ja oli 0,71 prosenttia.

Kaikkiaan asuntolainojen nostaminen on ollut kevään notkahduksesta huolimatta runsasta kuluvan vuoden aikana. Tammi-lokakuun aikana uusia asuntolainoja on nostettu kaksi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Uusia asuntolainoja nostettiin lokakuussa kahden miljardin euron edestä. Kuvio: Suomen Pankki

Takaisinmaksuajat ovat pidentyneet

Asuntolainakannan kasvu on myös kiihtynyt ja kasvoi kolme prosenttia lokakuussa. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli 103 miljardia euroa kuun lopussa.

Alkuvuoden ja viime kuukausien runsaiden lainannostojen lisäksi kasvua on vauhdittanut myös lyhennysvapaiden käyttäminen.

Asuntolainakannan kasvua ovat vahvistaneet myös pidemmät takaisinmaksuajat. Uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika pidentyi lokakuussa ja oli 21 vuotta 5 kuukautta. 

Tyypillisin asuntolainan takaisinmaksuaika Suomessa on 24–26 vuotta. Tällaisia oli hieman yli puolet kaikista uusista asuntolainoista lokakuussa. Asuntolainojen, joiden takaisinmaksuaika oli yli 29 vuotta, osuus uusista lainoista oli 10,4 prosenttia.

Kotitalouksien lainat ja talletukset

Suomalaisten kotitalouksien lainoista oli lokakuun lopussa kulutusluottoja 16,7 miljardia euroa ja muita lainoja 18,4 miljardia euroa.

Kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli kuun lopussa 103,4 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,07 prosenttia. Talletuskannasta oli yön yli talletuksia 91,0 miljardia euroa ja määräaikaistalletuksia 3,9 miljardia euroa.

Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat lokakuussa 0,1 miljardian euron edestä ja niiden keskikorko oli lokakuussa 0,23 prosenttia.

Lisää aiheesta:

Koronarokotteen kehitys ja erikoissairaanhoidon saatavuus vaikuttavat asuntomarkkinoihin

Moni on jo tarttunut asuntolainan lyhennysvapaaseen – se ei ole häpeän aihe

Lisää aiheesta "Markkinat"