Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yhdysvaltojen markkinoilla vaihdetuin osake oli Spotify.

Suomalaisten sijoittajien suosikit 2019: Nokia, Spotify, Swedbank ja Bayer – sijoitukset kasvoivat erityisesti Yhdysvalloissa

Danske Bankin vertailu kertoo, että yhdysvaltalaisten osakkeiden osuus kasvaa suomalaisten salkuissa. 

Suomeen tehtyjen osakekauppojen osuus laski Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekaupasta viime vuonna 81 prosenttiin, kun vuotta aiemmin osuus oli ollut lähes 87 prosenttia ja vuonna 2016 lähes 90 prosenttia.

LÄHDE: Danske Bank

Osuuttaan suomalaisten osakekaupoista ovat viime vuosina kasvattaneet Yhdysvallat ja Saksa. Yhdysvalloissa tehdään nyt 8,2 prosenttia kaupoista. Ruotsin osuus taas on puolittunut kahdessa vuodessa 2,7 prosenttiin.

Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto pitää tätä kehitystä terveenä.

– Helsingin pörssin yhtiöt eivät tarjoa riittävää maantieteellistä hajautusta. Helsingin pörssissä painottuvat lisäksi vahvasti sykliset teollisuusyhtiöt. Yhdysvaltojen osuus maailman osakemarkkinoista on selvästi suurin, joten on luontevaa etsiä sijoituskohteita myös sieltä, Kivipelto toteaa.

Kivipellon mukaan nyt osakesäästötilille voi olla viisasta hankkia myös ulkomaisia osakkeita, vaikka verokitka syö osinkotuottoa verrattuna suomalaisiin yhtiöihin. 

– Valittaessa osakkeita osakesäästötilille kannattaa muistaa, että osinko on vain yksi osa tuottoa. Iso osa amerikkalaisista yhtiöistä tekee tuottoa sijoittajilleen arvonnousun kautta ja tästä voi hyötyä tekemällä kauppoja osakesäästötilillä, Kivipelto sanoo.

Tutut suosikit

Suomessa ostetuimpien, myydyimpien ja vaihdetuimpien osakkeiden listalta löytyvät Nordea, Nokia, Outokumpu ja Neste. 

LÄHDE: Danske Bank

Yhdysvalloissa kärkisijaa pitävät musiikkipalvelu Spotify, rahansiirtopalvelu Moneygram, kasvispihvejä kehittävä Beoynd Meat sekä FAANG-yhtiöihin laskettavat Apple, Amazon ja Google, joka on pörssissä emoyhtiönsä Alphabetin nimellä.

LÄHDE: Danske Bank

– Vaikuttaa siltä, että suomalaissijoittajat hakevat Yhdysvalloista toisaalta kuluttajayrityksiä ja toisaalta yhtiöitä, jollaisiin ei Suomessa voi sijoittaa. Teslan ja Beyond Meatin nouseminen listalla korkealle voi liittyä haluun sijoittaa yhtiöihin, jotka hyötyvät ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun tuomasta kasvupotentiaalista ja vastuullisen sijoittamisen suosion noususta.

LÄHDE: Danske Bank

Ruotsissa eniten vaihtoa viime vuonna keräsivät Swedbank, Hennes & Mauritz ja Ahsell. Saksalaisista yhtiöistä eniten kauppaa keräsivät lääkeyhtiö Bauer ja puolijohdevalmistaja Infineon.

LÄHDE: Danske Bank

 

Tietoa vertailusta: Osakkeiden ostomaat perustuvat Danske Bankin suomalaisten asiakkaiden tekemiin kauppoihin vuonna 2019. Danske Bankin asiakkaiden kaupankäyntipalkkiot ovat samat kaikilla markkinoilla. Näin edullisemmat välityspalkkiot eivät ohjaa sijoituksia Suomeen.

 

Lisää aiheesta "Markkinat"