Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomalaissijoittajien kiinnostus ulkomaalaisia osakkeita kohtaan kasvoi selvästi huhtikuussa, kertoo Danske Bankin osakevertailu.

Suomalaissijoittajat katsovat länteen

Piensijoittajat kävivät huhtikuussa ahkerasti kauppaa amerikkalaisilla osakkeilla, kertoo Danske Bankin vertailu.

Danske Bankin mukaan yhdysvaltalaisten osakkeiden osuus kasvaa jatkuvasti suomalaisten salkuissa. Pankin mukaan amerikkalaisosakkeiden kaupat muodostivat lähes 11 prosenttia suomalaisten kaikista osakekaupoista huhtikuussa.

Tämä on korkein osuus Dansken vuoden 2016 alusta lähtien tekemissä osakevertailuissa.

Kotimaisten osakkeiden osuus oli painunut keskellä kiihkeintä tuloskautta 75 prosenttiin.

-Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat keskeinen markkina koko maailmalle. Sen vaikutus kaikkiin pörsseihin on vahva. Lisäksi Yhdysvalloissa suomalaiset sijoittavat pääsevät käsiksi yhtiöihin, jotka ovat tuttuja arjesta, Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen sanoo.

Arjessa vastaan tulleista yhtiöistä suomalaisten suosikki oli huhtikuussa musiikin suoratoistopalvelu Spotify, jonka osake oli Dansken vaihdetuimpien, myydyimpien ja ostetuimpien osakkeiden tilastojen kärjessä.

 

-Spotifyn osakkeesta tekee kiinnostavan se, että musiikin kulutus on siirtynyt voimakkaasti tällaisiin palveluihin. Osake ei ole ainakaan vielä ollut tuottoisa sijoitus, sillä kurssi ei ole toipunut viime vuoden lopun kurssipudotuksesta.

Sen lisäksi suomalaiset olivat tankanneet lentokonevalmistaja Boeingin, lääkeyhtiö Pfizerin ja verkkokauppajätti Amazonin osakkeita.

Yhdysvaltain jälkeen suosituimpia markkinoita olivat Ruotsi ja Saksa.

-Suomalaisten kasvavat osakekaupat ulkomaisiin pörsseihin ovat kiinnostava ilmiö. Maantieteellinen hajauttaminen on myös hyvä keino suojautua markkinoiden heilahteluja vastaan, Kemppainen vinkkaa.

 

Kansanosakkeiden ykkönen kotimainen suosikki

Suomalaisista osakkeista eniten kauppaa huhtikuussa keräsi Nordea, jota myytiin ja ostettiin paljon. Dansken mukaan vaihto painottui kuitenkin myyntiin.

- Nordea on noussut uudeksi kansanosakkeeksi, jossa houkuttelee hyvä osinkotuotto. Osingosta voi löytyä myös syy myynteihin: osakkeen osinko irtosi maaliskuun lopussa, jonka jälkeen monet ovat saattaneet haluta myydä, Kemppainen sanoo.

Hänen mukaansa Suomen osuus kaikista kaupoista oli huhtikuussa poikkeuksellisen matalalla tasolla eli 75 prosentissa, kun vuosi sitten samaan aikaan osuus oli 87,4. Maaliskuussa suomalaissijoittajat tekivät kaupoistaan reilut 80 prosenttia kotipörssissä.

 

Lisää aiheesta "Markkinat"