Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Pandemian vaikutus näkyy edelleen vahvimmin Paper-divisioonan tuloksessa, toimitusjohtaja Annica Bresky sanoo.

Stora Enson tulos ylitti ennusteet – markkinaolosuhteiden huono näkyvyys jatkuu

"Uskon, että voittajina selviävät ne yhtiöt, joiden liiketoiminta on pitkällä aikavälillä vastuullista niin ympäristön, yhteiskunnan kuin taloudenkin näkökulmasta", toimitusjohtaja Annica Bresky toteaa.

Stora Enson liikevaihto laski heinä–syyskuussa 13,5 prosenttia vuodentakaisesta vertailukaudesta jääden 2 079 miljoonaan euroon. 

Yhtiön operatiivinen liikevoitto laski kolmannella kvartaalilla vertailukauden 245 miljoonasta eurosta 175 miljoonaan euroon. Tulos ylitti analyytikoiden 141 miljoonan euron konsensusennusteen. 

Osakekohtainen tulos oli 0,11 euroa. Vuoden takaisella vertailukaudella tulos oli 0,09 euroa. Analyytikot ennustivat 0,10 euron osakekohtaista tulosta.

Maailmantalouden epävarmuuden vuoksi Stora Enso on toistaiseksi keskeyttänyt vuosineljänneksiä koskevien ohjeistusten ja vuotuisten näkymien julkaisemisen. Yhtiö kertoo koronapandemian aiheuttaman kriisin tehneen konsernin tuotteiden markkinaoloista vaihtelevat.

Markkinaolosuhteiden huono näkyvyys jatkuu

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Breskyn mukaan yhtiön kolmannen neljänneksen tulos oli vakaa.

– Olen siihen tyytyväinen huomioiden markkinoiden ennennäkemättömän epävarmuuden ja epävakauden kaikkialla maailmassa, Bresky toteaa yhtiön tulostiedotteessa.

– Pandemian vaikutus näkyy edelleen vahvimmin Paper-divisioonan tuloksessa. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että rahavirta kääntyi jälleen positiiviseksi neljänneksen aikana. Myös Biomaterials-divisioonan markkinatilanne on alhaisten hintojen vuoksi haastava.

– Positiivisena seikkana mainittakoon operatiivinen liiketulosprosentti, joka Paper-divisioonaa lukuun ottamatta kasvoi 11,8 prosenttiin. Se kertoo kasvuliiketoimintojemme kestävyydestä ja hyvästä kustannusten hallinnasta.

Bresky toteaa koronaviruspandemia kiihtymisen uudelleen tuoneen jälleen epävarmuutta maailmantalouden toipumisen nopeuteen ja voimaan.

– Näyttää siltä, että markkinaolosuhteiden huono näkyvyys jatkuu. Emme tässä toimintaympäristössä anna ohjeistusta, mutta voimme varmuudella todeta liiketoiminnan näkymien jatkuvan vaihtelevina. Voin tulevan kestävyytemme osalta todeta olevani tyytyväinen siihen, että likviditeettimme on varmistettu ja kannattavuuden turvaamisohjelmamme etenee nopeasti. Olemme tunnistaneet myös muita säästökohteita ja kasvattaneet säästötavoitetta edelleen 400 miljoonaan euroon.

Lähde: Stora Enso osavuosikatsaus Q3 / 2020

Stora Enso kertoo muuttavansa Pohjoismaissa sijaitsevan metsäomaisuutensa arvostamisen menetelmää. Uusi menetelmä perustuu markkinatransaktioitietoihin ja laadintaperiaatteita muutetaan vuoden 2020 viimeisestä neljänneksestä alkaen.

– Tämä menetelmä tarjoaa läpinäkyvämmän ja paremmin havainnoitavissa olevan perustan metsäomaisuuden arvostukselle. Alustavat arviot, jotka perustuvat liiketoimiin alueilla, joilla Stora Ensolla on metsämaata, osoittavat, että metsäomaisuutemme arvo, vuokrattu maa mukaan lukien, on 6,5–7,0 miljardia euroa verrattuna kolmannen vuosineljänneksen lopun kirjanpitoarvoon 5,4 miljardia euroa.

Yhtiön Oulun tehtaan muuntaminen pakkauskartonkia valmistavaksi tehtaaksi etenee suunnitelmien mukaisesti ja tuotanto alkaa vuodenvaihteessa.

– Paperin kysynnän rakenteellisen heikkenemisen myötä meidän oli valitettavasti tehtävä päätös sulkea yksi Ruotsissa sijaitsevan Hylten tehtaan paperikoneista. Samaan aikaan olemme myös aloittaneet muotoonpuristetusta kuidusta tehtyjen ruokapakkausten tuotannon Hyltessä. PureFiberTM by Stora Enso on ekotuotesarja, joka ei sisällä muovia. Odotamme vahvaa kysyntää näille tuotteille tulevaisuudessa.

Tšekin tasavallassa yhtiö investoi lähes 80 miljoonaa euroa uuteen ristiinliimattua puuta valmistavaan tuotantolinjaan.

– Se parantaa entisestään mahdollisuuksiamme tarjota laadukkaita rakentamisen ratkaisuja asiakkaillemme kaikkialla maailmassa. Investointi myös vahvistaa asemaamme ristiinliimatun puun markkinajohtajana.

Yhtiö on myös investoinut noin 10 miljoonaa euroa dispersiopäällysteteknologiaan Ruotsissa.

– Investointi mahdollistaa hiilijalanjäljeltään pienempien, helpommin kierrätettävien ja kompostoitavien suojakalvon eli barrierin sisältävien kartonkien kehittämisen ja valmistamisen. Rakennamme myös pilottitehtaan, joka valmistaa biopohjaisia vaahtomateriaaleja. Keveitä kuitupohjaisia vaahtomateriaaleja käytetään pakkausten suojauksessa ja pehmustuksessa. Ne voivat korvata pakkauksissa nykyisin laajalti käytetyt öljypohjaiset polymeerivaahdot. 

– Uskon, että voittajina selviävät ne yhtiöt, joiden liiketoiminta on pitkällä aikavälillä vastuullista niin ympäristön, yhteiskunnan kuin taloudenkin näkökulmasta – yhtiöt, jotka pysyvät lähellä asiakkaitaan ja joiden innovointi perustuu kuluttajien tuleviin tarpeisiin, joilla on kyky hallita epävakautta ja jotka sopeutuvat joustavasti muuttuneeseen arkeen.

Stora Enso Q3/2020 tuloskatsaus (pdf)

Stora Enso sijoittajille

Lisää aiheesta:

Stora Enso sulkee sanomalehtipaperikoneen Hylten tehtaalla Ruotsissa

Stora Enso investoi ristiinliimatun puun tuotantoon Tšekissä

Stora Ensolta olosuhteisiin nähden vakaa tulos

Stora Enso testaa uusiutuvaa puupohjaista akkuhiiltä

Stora Enso varautuu äkillisiin pudotuksiin – yt-neuvottelut käyntiin

Stora Ensolla odotettua vahvempi alkuvuosi – suunta varovaisesti vastatuuleen

Stora Ensolla karmea loppuvuosi – tuloksesta suli yli puolet

Stora Enson uusi toimitusjohtaja löytyi talon sisältä – Annica Bresky tuntee metsäjätin hyvin

 

Lisää aiheesta "Markkinat"