Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Toimeliaisuus markkinoilla lisääntyi, ja niin Packaging Materials- kuin Packaging Solutions -divisioonien hyvä kehitys jatkui, toimitusjohtaja Annica Bresky sanoo.

Stora Enson tuloksesta suli koronavuonna kolmannes

Tuore toimitusjohtaja Annica Bresky ennustaa markkinoiden kääntyvän oikeaan suuntaan. Tälle vuodelle yhtiö lupaa jo parempaa.

Loka-joulukuussa Stora Enson liikevaihto laski vuodentakaisesta vertailujaksosta 10,7 prosenttia ja oli 2 154 miljoonaa euroa. Liikevaihdon laskun yhtiö kertoo olevan rakenteellisten muutosten sekä alhaisempien hintojen ja toimitusten seurausta.

Operatiivinen liiketulos jäi 118 miljoonaan euroon vertailujakson 124 miljoonasta. FRS-liiketulos laski 289 miljoonaan euroon 680 miljoonasta.

Osakekohtainen tulos jäi 0,30 euroon vertailujakson 0,66 eurosta.

Koko vuoden operatiivinen liiketulos oli 650 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 1 003 miljoonaa.

Yhtiö  palauttaa vuotuiset taloudelliset näkymänsä, vaikka meneillään olevan pandemian aiheuttamien maailmantalouden epävarmuustekijöiden odotetaan jatkuvan vuonna 2021:

"Mikäli rokotusohjelmat etenevät suunnitellusti ja viruksen leviäminen saadaan hillittyä, talouden odotetaan elpyvän. Siihen asti tuotteidemme kysyntä on edelleen vaihtelevaa.

Operatiivisen liiketuloksen odotetaan olevan korkeampi vuonna 2021 kuin vuonna 2020."

Markkinat ovat kääntyvät oikeaan suuntaan

– Tarkastellessani ensimmäistä vuottani Stora Enson toimitusjohtajana voin epäröimättä todeta, että vuosi oli vaiherikas.  Viimeisen vuosineljänneksen päättyessä edelleen epävakaassa ympäristössä olen erittäin tyytyväinen voidessani todeta, että tuloksemme on vakaa ja samalla tasolla vuoden 2019 viimeisen neljänneksen kanssa, toimitusjohtaja Annica Bresky kommentoi tulosta lehdistötiedotteessa.

Paper-divisioonaa operatiivinen liiketulos kasvoi viimeisellä vuosineljännekseltä 122 miljoonaan euroon edellisen kauden 80 miljoonasta.

– Tämä on merkki siitä, että suunta markkinoilla on oikea. Jatkamme edelleen 400 miljoonan euron säästötavoitteen polulla, ja olemme onnistuneet käyttöpääoman pienentämisessä ennätysalhaiselle tasolle, vahvistaen näin rahavirtaa. Näissä saavutuksissa omilla toimillamme on ollut ratkaiseva merkitys.

Breskyn mukaan suurin osa yhtiön liiketoiminnoista suoriutui hyvin viimeisellä vuosineljänneksellä.

– Toimeliaisuus markkinoilla lisääntyi, ja niin Packaging Materials- kuin Packaging Solutions -divisioonien hyvä kehitys jatkui. Forest-divisioonan tulos oli vahva ja Wood Products -divisioonan tulos oli kaikkien aikojen toiseksi korkein vuoden viimeisen neljänneksen tulos.

– Biomaterials-divisioonan liiketoiminnassa on näkyvissä merkkejä hintojen elpymisestä, kun kysynnän ja tarjonnan välinen tasapaino on parantunut ja Kiinan talous jatkaa elpymistään.

– Kiihtyvä kysynnän rakenteellinen lasku paperiliiketoiminnassa jatkuu, ja on johtanut ylikapasiteettiin ja voimakkaaseen hintapaineeseen. Tästä huolimatta Paper-divisioonan tuottama rahavirta oli hyvä.

Yhtiön Oulun tehtaan muuntaminen kraftlainerin tuotantoon on käynnistymisvaiheessa.

– Sen uudet tuotteet tulevat vahvistamaan tarjontaamme kasvavassa pakkausliiketoiminnassa. Olemme myös käynnistäneet kannattavuusselvityksen, jossa tutkitaan mahdollisuutta kasvattaa sellu- ja kartongintuotantokapasiteettia Skoghallin tehtaalla.

– Lisäksi investoimme 80 miljoonaa euroa Imatran tehtaiden puunkäsittelykapasiteetin modernisointiin.

Vuonna 2020 Stora Enson hallitus muutti vuoden 2019 osingonjakoehdotusta koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden vuoksi.

– Se maksettiin osakkeenomistajillemme joulukuussa, ja sen myötä vuodelta 2019 osinko oli yhteensä 0,30 euroa osaketta kohti. Tilikauden 2020 osalta hallitus esittää yhtiökokoukselle 0,30 euron osinkoa osaketta kohti. Tämä noudattaa uutta politiikkaamme maksaa puolet osakekohtaisesta tuloksesta ilman käyvän arvon muutoksia osinkona suhdannekierron aikana.

– Yhteenvetona sanoisin, että olen ylpeä saavutuksistamme ja siitä, miten työntekijämme eivät ole vain sopeutuneet tilanteeseen, vaan myös ottaneet haasteet vastaan. Olemme päivittäneet strategiamme ja pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteemme, muovaten liiketoimintaa kiihtyvään kasvuun ja arvon luomiseen sopivaksi.

Lähde: Stora Enson tilinpäätöstiedote 2020

Stora Enso sijoittajille

Stora Enson tilinpäätöstiedote 2020 (pdf)

Lisää aiheesta:

Stora Enso investoi Imatran tehtaan modernisointiin 80 miljoonaa euroa

Stora Enson tulos ylitti ennusteet – markkinaolosuhteiden huono näkyvyys jatkuu

Stora Enso sulkee sanomalehtipaperikoneen Hylten tehtaalla Ruotsissa

Stora Enso investoi ristiinliimatun puun tuotantoon Tšekissä

Stora Enson uusi toimitusjohtaja löytyi talon sisältä – Annica Bresky tuntee metsäjätin hyvin

 

Lisää aiheesta "Markkinat"