Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuva: Stora Enso

Stora Ensolla odotettua vahvempi alkuvuosi – suunta varovaisesti vastatuuleen

Stora Enson liikevaihto vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä oli 2 207 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa 16,2 prosentin vähennystä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Myös operatiivinen tulos putosi 180 miljoonaan euroon. Se ylitti kuitenkin selvästi analyytikoiden konsensusennusteet.

Yhtiö otsikoi tiedotteensa ”Joustavuutta lisäämällä valmistaudutaan vastatuuleen”, ja joustavuus näyttää merkitsevän erityisesti varovaisuutta. Suunniteltu 0,50 euron osinkoehdotus on pudotettu 0,15 euroon, lopusta 0,35 eurosta päätetään myöhemmin.

Stora Enso keskeyttää toistaiseksi vuosineljänneksiä koskevien ohjeistusten ja vuotuisten näkymien julkistamisen maailmantalouden epävarmuuden vuoksi. Ensimmäisen neljänneksen tulokseen toimitusjohtaja Annica Bresky on kuitenkin tyytyväinen.

– Hintojen ja volyymien laskulla neljänneksen aikana oli negatiivinen vaikutus liikevaihtoon ja operatiiviseen liiketulokseen viime vuoden ensimmäisen neljänneksen ennätykselliseen tasoon verrattuna. Tämä tilanne on ”uusi normaali”, jossa aiemmat lainalaisuudet eivät enää päde. Näissä olosuhteissa olen tyytyväinen ensimmäisen neljänneksen tulokseemme, Bresky sanoo yhtiön tiedotteessa.

Osavuosikatsauksen mukaan Stora Enso jatkaa varovaisella, säästöjen linjalla. Investointeja ja rekrytointeja rajoitetaan, yhtiö valmistautuu myös yt-neuvotteluihin ja lomautuksiin kaikissa toiminnoissaan ”paikallisten lakien ja säännösten mukaisesti”.
Inderesin Antti Viljakainen muistuttaa yhtiön heikentyneen tuloksen olevan pääosin seurausta hintojen laskusta.

– Biomaterialsin tulos pysyi odotetusti sellun alhaisen hinnan takia liiketappiolla. Biomaterialsin tavoin hintapaineista ja volyymien laskusta kärsineiden Wood Productsin ja Paperin tulokset heikkenivät rajusti, mutta Wood Products ylitti ennusteet selvästi kulujen laskun ansiosta. Lisäksi ennusteet ylittivät reippaasti vakaasta kysynnästä ja kuitukulujen laskusta hyötynyt Packaging Materials sekä rakennemuutosten vauhdittama Forest. Myös Packaging Solutionsin numerot olivat melko hyvän vertailukauden tasolla myynnin laskusta huolimatta, Viljakainen kirjoittaa kommentissaan.

Markkinoilla Stora Enson Q1 ei aiheuttanut suurempia värinöitä. A-sarjan osake oli tiistaina puolilta päivin noin kolmen prosentin nousussa, mutta r-sarja pienesti miinuksella.

Lähde: Stora Enson osavuosikatsaus tammi–maaliskuulta 2020


Lisää aiheesta:

Stora Enso varautuu äkillisiin pudotuksiin – yt-neuvottelut käyntiin

Stora Ensolla karmea loppuvuosi – tuloksesta suli yli puolet

Stora Enso myy Pfarrkirchenin sahan Saksassa

Stora Enson uusi toimitusjohtaja löytyi talon sisältä – Annica Bresky tuntee metsäjätin hyvin

Lisää aiheesta "Markkinat"